Nerespectarea prevederilor contractuale de către constructori a fost deja sancționată de autorități
Administrația din Mogoșoaia a decis să intensifice acțiunile de monitorizare a modului în care sunt efectuate lucrările de investiții în comună și să intervină mai activ dacă există diferențe între ce este asumat în proiecte și lucrările efectuate în teren, mai ales dacă cetățenii semnalează nereguli sau suferă diferite prejudicii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov ediția print nr. 650
Viceprimarul comunei Mogoșoaia, Florin Covaci, a verificat străzile din zona Livadă, pentru a vedea cum se desfășoară lucrările de extindere a infrastructurii de apă și canal. Edilul le-a atras atenția reprezentanților firmelor care desfășoară lucrări în această zonă că își dorește respectarea graficului de timp, dar și respectarea parametrilor privind calitatea execuției și a anunțat că va monitoriza săptâmânal mersul lucrărilor. De altfel, Poliția Locală și inspectorii Primăriei Mogoșoaia au aplicat recent două sancțiuni companiei care execută lucrările de extindere a rețelei de apă și canal. Poliția Locală a aplicat o amendă în valoare de 14.500 de lei în baza OUG 195/2002, pentru nesemnalizarea corespunzătoare a lucrărilor, iar inspectorii primăriei au aplicat o amendă contravențională în valoare de 20.000 în baza Legii 50/1991, pentru că firma constructoare nu a readus terenul la starea inițială.
Reamintim că în comuna Mogoșoaia se derulează lucrări în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov, în perioada 2014-2020”, contractul R04 ”Extindere rețele alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de pompare apă uzată în Mogoșoaia”. Potrivit administrației comunei, cetățenii au semnalat că executantul lucrărilor din zona Livadă neglijează diferite aspecte legate de curățenie, protecția mediului, calitatea și siguranța circulației.
Cei din Mogoșoaia și-au exprimat nemulțumirea și au solicitat administrației să intervină în vederea remedierii tasărilor de pe traseul rețelelor, adăugării de material coeziv și pentru a se face curățenie și mai ales pentru a verifica modul în care sunt respectate obligațiile antreprenorului prevăzute de clauzele contractuale cu privire la curățenia și semnalizarea șantierului, întreținerea căilor de acces și confortul riveranilor.
Noi sancțiuni, dacă legislația nu este respectată!
„Nimeni nu își bate joc de oamenii din Mogoșoaia. Aici nu e sat fără câini! Firmele care execută lucrări pe raza comunei trebuie să respecte legea și să își ia toate măsurile necesare pentru ca oamenii din comună să își poată desfășura activitatea în mod normal.
Înțelegem că lucrările la apă și canal sunt de amploare. Știm că nu se poate rezolva totul peste noapte, că în zonele de lucru pot fi anumite restricții. Am fost deschiși la o colaborare cât mai strânsă. Dar asta nu înseamnă că după ce ai făcut niște lucrări într-o anumită zonă, lași în urma ta haos, mai ales când ai prevăzut în contract că trebuie să aduci terenul la starea inițială. De aceea, am aplicat aceste sancțiuni și am aplicat maximul amenzii pe care ni-l permite legea. Am spus și în cadrul întâlnirilor de lucru cu executanții lucrărilor, o spun și public: administrația Mogoșoaia nu admite bătăia de joc la adresa sa și a locuitorilor din Mogoșoaia. Cine vrea să lucreze pe raza comunei o poate face și va primi tot suportul primăriei, dacă respectă legislația și oamenii de aici. Voi supravegha în continuare lucrările și voi aplica noi sancțiuni dacă va fi cazul!”, a anunțat viceprimarul comunei Mogoșoaia, Florin Covaci.
Angajamentele nu se discută!
La sfârșitul lunii martie a avut loc o ședință de lucru cu toată echipa implicată în proiectul de extindere a rețelei apă și canal pe raza comunei Mogoșoaia, ocazie cu care s-a stabilit repararea în scurt timp a străzilor unde au fost introduse rețelele de apă și canal.
”Am stabilit să avem întâlniri periodice și să urmărim graficul lucrărilor, adică să facem verificarea între ce este asumat în proiect și lucrările efectuate în teren. De asemenea, am stabilit și grăbirea realizării altor elemente tehnice. Voi supraveghea ca toate angajamentele luate să fie respectate!”, a spus viceprimarul Florin Covaci.
Acesta ne-a precizat că a stabilit cu constructorul și creșterea numărului de muncitori, astfel încât să se poată lucra în condiții corespunzătoare și conform grafiului.
Zona Livadă are anumite particularități cărora administrația trebuie să le facă față și se străduiește să remedieze problemele. În anii ´90, oamenii au fost puși în posesie cu terenuri, dar ulterior s-a făcut lotizarea fără a se ține cont de o amenajare teritorială corectă, fără a avea o viziune de viitor. Proprietarii s-au bucurat că li s-au dat terenuri și nu realizau atunci ce tip de drum aveau nevoie. De-a lungul anilor, acolo s-au construrit case, iar zona nu a avut niciodată apă și canal, din cauza faptului că terenul este mai jos decât vatra satului. A fost necesară o soluție tehnică foarte complicată cu mai multe sisteme de pompare care să tragă apa. Apa uzată trebuie să ajungă la stația de epurare și s-a dovedit că nu este ceva deloc simplu, lucrarea fiind atribuită de Apă-Canal Ilfov, reieșind și faptul că soluțiile tehnice impun mai multe SFA-uri pentru zona Livadă, ceea ce este foarte greu de realizat și costă foarte mult. Primăria Mogoșoaia nu își permitea să ducă la capăt un proiect atât de amplu și mai ales costisitor. ”Se lucrează în zonă pe 26 de străzi, așadar dinsconfortul este general, amplificat de foarte mult noroi. Am decis însă să supraveghem și să atragem atenția dacă constructorul nu respectă parametrii de calitate și mai ales dacă după terminarea lucrărilor nu aduce strada la starea inițială. Am găsit unele nereguli, dar pentru că avem pârghii prin care putem să îi obligăm să își facă treaba mai îngrijit, am intervenit pentru că oamenii suferă din punctul de vedere al confortului, mai ales când sunt ploi și pot apărea chiar accidente. Au fost câteva situații și am luat măsuri urgente”, ne-a explicat viceprimarul.
Comuna Mogoșoaia dispune, potrivit acestuia, de rețele de apă și canal în proporție de 90%, dar zonă Livadă este încă în lucru, iar disconfortul va mai dura cel puțin un an, pentru că sunt probleme mai complicate care trebuie rezolvate. După spusele viceprimarului, ca să poți să introduci canalizare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor din zonă sau pe cel al proprietarului drumului. ”Avem situații în care oamenii sunt proprietari pe loturi, dar pe drum nu au decât drept de folosință. Există situații când proprietarii nu sunt de găsit sau locuiesc în străinătate și nu pot veni sau nu sunt pur și simplu interesați să vină, să își dea acordul sau să vândă cotă indiviză fiecărui proprietar de lot din drum. Drumurile private trebuie donate către primărie ca să putem să introducem infrastructură. Avem câteva situații foarte speciale care ne îngreunează activitatea. Cetățenii trebuie să înțeleagă că dacă doresc să investim și să derulăm proiecte, problema proprietății drumurilor trebuie rezolvată cât mai rapid. Este interesul lor pentru a putea beneficia de confort prin proiecte și investiții, singurele care ne oferă accesul la utilități”, a semnalat viceprimarul comunei Mogoșoaia.