Comandament integrat, București-Ilfov, pentru analizarea problemelor de mediu, la PMB

Luni, 19 septembrie, la Primăria Capitalei, a fost întrunit Comandamentul pentru analizarea problemelor  de mediu ale Capitalei, la care au participat, alături de Primarul general Gabriela Firea, prefectul Bucureștiului, Paul Nicolae Petrovan, prefectul județului Ilfov, Adrian Petcu, de reprezentanți  Agenției pentru Protecția Mediului București  Ilfov,  Gărzii Naționale de Mediu,  Direcției de Sănătate Publice  Municipiului București și a  Județului Ilfov, ai Autorității Naționale Sanitar și pentru Siguranta Alimentelor și ai Poliției Locale a Municipiului București.


 
Tema întrunirii au constituit-o probleme de mediu cu care se confruntă Capitala, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii dedicate bicicliștilor, îmbunătățirea transportului public, calitatea aerului, monitorizarea gropilor de gunoi, neutralizarea deșeurilor  construirea instalației de tratare și valorificare a acestora,  spațiile verzi și  colectarea selectivă a deșeurilor.

 

Calitatea aerului lasă de dorit în nordul Capitalei

 

În ceea ce privește calitatea aerului, Gabriela Firea a arătat că aceasta este o problemă prioritară pentru Municipalitate, în condițiile în care zona de nord a Capitalei se confruntă cu o situație deosebită.

„Calitatea aerului-este o problemă de care sunt foarte preocupată. De altfel, am avut o prima întâlnire pe această temă chiar în luna iulie, întrucât ne confruntăm cu o situație deosebită, în special în zona de nord a Capitalei. De atunci și până acum, cetățenii au trimis pe adresă Primăriei Municipiului București peste 150 de sesizări privind mirosul dezagreabil perceput în zonă cartierelor Bucureștii Noi, Pajură, Militari, Giulești Sârbi și în localitățile Chitila și Chiajna. Au apărut sesizări și din partea de sud a Capitalei”, a explicat Gabriela Firea.  

 

Gropile de gunoi din Ilfov, sursă de poluare a aerului

Vinovate de această situație sunt, în mare măsură, gropile de gunoi amplasate pe teritoriul județului Ilfov. În această privință, Bogdan Trif, comisarul Gărzii Naționale de Mediu a precizat că au fost verificate atât groapile de gunoi Iridex și Giulești Sârbi, cât și incineratorul de deșeuri periculoase. În cazul Iridex, au fost trasate măsuri reparatorii cu termen de 60 de zile iar în cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, activitatea Iridex urmează a fi suspendată pe o perioadă de 6 luni, mergând până la retragerea autorizației de mediu. La groapa Giulești Sârbi a fost sancționat operatorul precum și operatorii transportatori. În acest sens, Gabriela Firea a arătat că „urmează să fie încheiat un protocol între Garda de Mediu, Poliția Locală a Municipiului București și polițiile locale de sector și din comunele Chiajna și Chitila, pentru stabilirea unor puncte fixe de control prin care să se asigure monitorizarea permanență a activității din zonă cu echipe de specialiști, dar și cu montarea unor camere video”.

 

Incinerator pentru valorificarea energetică a deșeurilor

 

Totodată,  au fost făcute clarificări cu privire la așa-zisul incinerator de deșeuri. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a explicat că este vorba despre realizarea unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Municipiul București ce va neutraliza o cantitate de  300.000- 350.000 t deșeuri/an, și va produce peste 120.000 MWh/an energie electrică și 335.000 MWh/an de energie termică. Există 180 milioane euro alocați prin Programul Operațional Infrastructura Mare, suma totală necesară fiind de  250 de milioane de euro, iar instalația trebuie finalizată până în 2022.