Ne topim de căldură! După inundații, canicula și-a intrat în drepturi. Dacă lucrezi în construcții, în agricultură, la drumuri și poduri, în orice alt domeniu care te obligă să-ți desfășori activitatea în aer liber sau în spații închise, aglomerate (cum ar fi industria textilă, metalurgică, brutărie etc.), ai nevoie de protecție la serviciu. 

Iată ce obligații are angajatorul față de tine în zilele toride de vară, ca să eviți îmbolnăvirea din cauza caniculei!  

 să-ți reducă ritmul activității de lucru, mai ales dacă depui efort fizic;

 să-ți dea mai multe pauze; 

 să-ți asigure ven­tila­ție; 

 să-ți ofere posibilitatea să te adăpostești în locuri umbrite; 

 să-ți dea între doi-patru litri de apă pe schimb;

 să-ți asigure echipamentul individual de protecție;

 să-ți pună la dis­poziție dușuri unde să te poți răcori; 

 să-ți reducă durata de lucru în cazul în care, nu-ți poate asigura aceste condiții impuse de lege; eventual să se stabilească un program eșalonat de muncă, împărțit pe două perioade ale zilei;

 să recurgă la întreruperea colectivă a lucrului; măsura poate fi luată numai în cazuri speciale și doar de comun acord cu reprezentanții sindicatelor.

 Angajatorul nu-ți respectă ­drepturile? Riscă o amendă de 2.500 de lei 

Protecția ta împotriva îmbolnăvirii profesionale cauzate de lucrul în condiții de temperaturi ex­treme trebuie să înceapă încă de la angajare. Mai exact, patronul e obligat să-ți asigure examen medical la angajare și ulterior, control medical periodic. El trebuie să știe din timp dacă sănătatea îți permite sau nu, să lucrezi la temperaturi crescute. La nevoie, este obligat să-ți asigure primul ajutor și transport la cel mai apropiat spital. Dacă sănătatea nu-ți permite să muncești pe caniculă, angajatorul e obligat să-ți reducă programul de lucru sau să te transfere pe un alt post unde să fii protejat. După primele zile de caniculă, reprezentanții inspectoratelor teritoriale ale muncii au început controlul companiilor pentru a verifica modul în care sunt respectate drepturile angajaților în această perioadă. Angajatorii care nu se conformează și sunt prinși încălcând legea, riscă amenzi de la 1.500 de lei, până la 2.500 de lei.