⬤ Un pas doar până la declanșarea unor epidemii, în condițiile în care gunoiul nu se mai ridică, curățenie în școli nu se mai face, spațiile verzi sunt pline de mizerie și de căpușe 

⬤ Neplata facturilor către Gospodărie Ștefănești SRL a umplut paharul, iar comunitatea stă pe un butoi de pulbere, gata să explodeze 

⬤ Oamenii sunt deciși să-și ducă gunoiul menajer la poarta edilului 

⬤ Elevii încep să resimtă lipsa curățeniei, vremea se încălzește și în curând vor apărea primele efecte ale lipsei de igienă

De aproape trei luni de zile, de la momentul revenirii la mijlocul lunii februarie în funcția de primar al comunei Ștefăneștii de Jos a lui Ionel Robert Ștefan, cel care a fost reținut, în iunie 2021, sub acuzația de viol, în cazul unei fete de 12 ani (fiind în prezent judecat într-un dosar complex de trafic de minori la Tribunalul București), activitatea administrativă este total blocată. Cetățenii comunei și consilierii locali îl acuză pe edil că, din cauza refuzului acestuia de a lua deciziile care-i sunt stabilite prin lege ca prerogative ale funcției de primar, proiecte de investiții importante au fost blocate, iar facturile neplătite pentru diferiți prestatori de servicii au ajuns la scadență. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 702, ediția print

Atitudinea de dispreț față de comunitatea care cândva l-a ales ca primar, mizând pe cartea perdantului care se răzbună și face cât de rău poate atâta vreme cât mai deține funcția publică, i-a adus la disperare pe cetățenii din Ștefăneștii de Jos. Aceștia nu înțeleg cum  – chiar dacă Ionel Robert Ștefan a fost trimis în judecată de către DIICOT pentru acuzații de viol asupra unei minore, loviri și alte violențe, precum și pentru influențarea declarațiilor martorilor, a reușit totuși să obțină permisiunea de a reveni la conducerea Primăriei Ștefăneștii de Jos, convingând instanța să îl plaseze sub control judiciar și schimbându-i încadrarea, din arest la domiciliu.
”Nu vorbim de fapte de corupție, de in­com­patibilități sau de furt chiar – vorbim de viol în formă continuată, de un prădator sexual care ne conduce destinele. O fetiță de 13 ani a născut un copil în urma relațiilor abuzive cu primarul nostru, care are tupeul să candideze pentru un nou mandat. Martori în dosar au fost bătuți, amenințați. Face ravagii de când a revenit, instigă la hărțuire, agresivitate, a oprit orice proiect început cât a lipsit, menit să aducă bunăstare locuitorilor comunei. Vine 1 Iunie și nu avem curajul să ne lăsăm copilele în preajma edilului nostru. Nu este normal să trăim aceste temeri”, ne-au spus cetățeni din comună, care au dorit să rămână anonimi, de teama repercusiunilor.
Localnicii ne-au explicat că au dat dovadă de multă indulgență până acum, deși acuzațiile aduse lui Ionel Robert Ștefan sunt deosebit de grave, și au mizat pe principiul prezumției de nevinovăție, potrivit căruia orice persoană este considerată nevinovată până când legea stabilește definitiv altceva. Dar, Ionel Robert Ștefan dovedește că vrea doar să se răzbune, atât timp cât funcția pe care o ocupă îi permite să facă, sau în acest caz, mai degrabă să nu facă lucruri bune pentru comunitate. ”Refuză să discute, să facă plăți, să elibereze documente, sabotează o întreagă comună și o privează de investițiile vitale de care are nevoie”, ne-au spus aceștia.
Prefectura Ilfov a fost informată
La Prefectura Ilfov a ajuns, spre exemplu, la mijlocul lunii aprilie 2024, sesizarea Gospodăriei Ștefănești SRL, societate care are ca acționar unic Consiliul Local Ștefăneștii de Jos, care reclamă încălcarea mai multor articole din Codul Administrativ, de către ordonatorul principal de credite al comunei, în speță edilul în funcție Ionel Robert Ștefan. ”Concret, primarul comunei Ștefăneștii de Jos refuză să ia măsurile necesare, stabilite de lege în sarcina sa, pentru inițierea proiectului de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al societății Gospodărie Ștefănești SRL aferent anului 2024, nerespectând dispozițiile legale aplicabile. Astfel, ordonatorul principal de credite al comunei nu pune în aplicare și nu respectă dispozițiile (…) privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin indirect o participare majoritară, (…) potrivit cărora are obligația de a iniția proiectul de buget de venituri și cheltuieli, întocmite în conformitate cu prevederile legale în vigoare, să elaboreze și să transmită în vederea avizării documentația necesară aprobării acestora sau să le aprobe, precum și de a nominaliza compartimentele de resort și comisiile de specialitate în vederea analizării și întocmirea rapoartelor de specialitate. Primarul comunei Ștefăneștii de Jos refuză să ia măsurile necesare stabilite de lege în sarcina sa pentru ințierea proiectului de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al subscrisei, nerespectând dispozițiile legale aplicabile”, se preciza în document, la acel moment.
Blocaj și haos administrativ
Alături de consilierii locali, conducerea socie­tății și-a exprimat, din nou, nemulțumirea, față de ”colaborarea defectuoasă pe care Primăria Ștefăneștii de Jos o are cu SC Gospodărie Ștefănești SRL, instituția figurând în evidențele contabile ale societății cu debite restante, pe care primarul în funcție nu dorește să le achite, acționând cu rea-credință”. Menționăm că SC Gospodărie Ștefănești SRL are în derulare cu Primăria comunei două contracte de delegare – pentru servicii de transport public și pentru gestiunea serviciului de salubritate. În plus, până la revenirea în funcție a lui Ionel Robert Ștefan, s-a ocupat și de curățenia interioară și exterioară a instituțiilor publice, a stațiilor de autobuz, a spațiilor verzi, în baza unui contract separat. De la 1 martie însă, Primăria nu a mai semnat acest contract separat – nici cu societatea Gospodărie Ștefănești și nici cu o altă societate, așa că, în comună, la acest moment nu se ocupă nimeni de curățenia interioară și exterioară a instituțiilor publice, curățenia din stațiile de autobuz (iar acest lucru este deja total deranjant și vizibil cu ochiul liber), de spațiile verzi.
Pentru depășirea termenelor de plată pentru prestațiile efectuate, așadar, societatea Gospodărie Ștefănești a instituit popriri pe cont și, din datoria de circa 3 milioane de lei au rămas de achitat de către Primărie în jur de 1,8 milioane de lei. Prin urmare, s-a descurcat cum a putut cu o parte de banii încasați într-un sfârșit și cu banii încasați din alte prestații pentru agenții economici. Însă, resursele nu sunt inepuizabile și, prin urmare, societatea nu mai poate face muncă voluntară în folosul Primăriei Ștefăneștii de Jos, grație dorinței edilului Ionel Robert Ștefan. Și, prin urmare, a anunțat sistarea colectării și transportului de deșeuri menajere, a serviciilor de măturat mecanizat și manual în comună, suspendarea în continuare a serviciilor de curățenie exterioară și interioară a instituțiilor publice sau a celor de întreținere a spațiilor verzi și curățenia din stațiile de transport public. Și, din păcate, deși transportul public local a fost achitat, în urma aplicării poprilor pe cont, societatea nu a putut direcționa acei bani pentru susținerea acestei prestații, datoriile acumulate la plata salariilor fiind mari, și a suspendat și acest serviciu. Concret, în comuna Ștefăneștii de Jos, gunoiul menajer nu se mai ridică, nici din gospodării, nici de pe domeniul public, parcurile și spațiile verzi sunt extrem de neîngrijite, năpădite de buruieni și pline de căpușe, transportul local a fost sistat și, cel mai grav fapt probabil, cu urmări greu de cuantificat, dar posibile 100% – curățenie în școli nu se mai face, iar circa 700 de copii au revenit din vacanță la cursuri în momentul în care femeile de serviciu au fost băgate forțat în concediu fără plată.
Rușinos, pentru o comună care făcea progrese
”O lună de zile am avut oprită telefonia mobilă, pentru că facturile nu au fost plătite. Polițiștii locali s-au scuzat în cazul unor solicitări, că nu au putut suna înapoi, pentru că telefoanele de serviciu nu au fost plătite. În aceeași situație a fost internetul – de care beneficiază școlile, pentru tabletele elevilor și pentru cursurile interactive pe diferite platforme. Sistat, din cauza neplății. Pe domnul primar nu-l mai interesează această comună. Nu înțeleg de ce nu pleacă. De ce ne mai chinuie până prin septembrie, că oricum nu mai câștigă un nou mandat. A blocat tot, este haos. Spune că prețurile cerute sunt mari, dar sunt cele aprobate pe vremea dânsului, în Consiliul Local. Ele nu s-au modificat, cât Ionel Robert Ștefan a lipsit din Primăriei”, ne-a mai spus unul dintre consilierii locali. Acesta a adăugat că lista cu datorii se mărește cu fiecare zi și a mai dat un singur exemplu – plata către EcoSud, care a ajuns la peste 400.000 de lei, iar această perioadă a Sărbătorilor de Paște a generat o cantitate dublă sau triplă de deșeuri, care trebuie dusă la groapa de gunoi, în condițiile în care, cum precizam, și acolo sunt facturi neachitate.
Așadar, situația este una extrem de delicată, iar comuna Ștefăneștii de Jos devine ușor-ușor un focar de infecție, cu un risc crescut de declanșare a unor epidemii. În toate locurile publice din comună au fost lipite anunțuri privind sistarea prestațiilor de către SC Gospodărie Ștefănești SRL, prestații neachitate de către edilul din Ștefăneștii de Jos, iar cetățenii sunt cu adevărat revoltați și deciși ca, de această dată, să nu mai acorde clemență edilului inconștient.