Mamele din România care au cel puțin 3 copii ar putea primi o indemnizație specială lunară, pe durata întregii vieți, potrivit unei propuneri legislative înaintate în Camera Deputaților de către deputatul PSD, Ninel Peia.

”În esență, voi propune, susține și mă voi lupta ca mamele ce au în îngrijire de la trei copii în sus să primească o indemnizație specială. În fapt, o pensie specială, pe întreaga durată a vieții lor, în așa fel încât să nu se lupte cu lipsurile când copiii pe care i-au îngrijit vor fi pe picioarele lor, dar și ca o recunoaștere a eforturilor lor de către statul român”, menționează deputatul, în expunerea de motive care susține propunerea sa privind Legea Mamelor Eroine.

Propunerea prevede pentru mamele cu 3 copii o indemnizație viageră ce s-ar cifra la 30% din salariul mediu net pe economie. În condițiile în care salariul mediu net lunar pe economie era, în octombrie 2015, de 1.871 lei, ar însemna o indemnizație lunară de 561,3 lei. Iar pentru o mamă cu 4 copii, valoarea indemnizației ar fi de 40% din salariul mediu net, ceea ce înseamnă, la acest moment, 748,4 lei/lună. Iar o mamă cu 5 sau mai mulți copii ar urma să primească o indemnizație cu o valoare de 50% din salariul mediu net, ceea ce înseamnă în jur de 930 de lei/lună. În plus, mamele care au cel puțin 5 copii vor primi titlul și medalia de ”Mamă Eroină”.

”Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiționată de obținerea unui alt venit și nu se impozitează”, se mai arată în proiectul legislativ.

 

Scăderea natalității

La baza acestei propuneri legislative stau datele statistice care indică o scădere puternică a natalității. Cifrele citate de către deputatul Ninel Peia arată că, în anul 1990, în România s-au născut 314.746 copii, în 2011 – 196.242 copii, iar în 2013, doar 176.000 copii. Așadar, natalitea a scăzut la jumătate.

 

Mai mult, pentru com­parație, în Irlanda, în 2012, s-au născut 16 copii la 1.000 de locuitori. În același an, în România se nașteau doar 10 copii la mia de locuitori, iar estimările profesorului Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, arată că populația României va fi, în 2050, de doar 16 milioane de locuitori.