În contextul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, joi, 5 noiembrie 2020, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, prin Hotărârea nr. 52, instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei. Vineri, 6 noiembrie, numărul cazurilor noi de COVID-19 (raportate în 24 de ore) a depășit, pentru prima dată în România, 10.000. Toate propunerile din Hotărârea CNSU au fost adoptate de Executiv și au intat în vigoare luni, 9 noiembrie.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 524

Ce trebuie să știți?

Că a devenit obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile. Activităţile didactice se desfăşoară online, la nivelul întregii țări. S-au interzis reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Activitatea în pieţe amenajate în spaţii închise, în târguri, bâlciuri, pieţe mixte şi volante şi în talciocuri a fost suspendată. Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private tre­buie să-și desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00, cu excepţia unităţilor farmaceutice, benzinăriilor şi operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu. Se închid, de asemenea, terasele cu pereți de folie pentru ”izolarea termică”. Între orele 23.00 și 05.00 este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în toate localităţile din România. Aici sunt prevăzute o serie de excepții: deplasarea în interes profesional; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie; deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere!

Măsurile stabilite sunt valabile 30 de zile, urmând ca, la finalul acestei perioade, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, să se decidă, după caz, menţinerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Modele de adeverință și declarație

Modelul declarației pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 și modelul adeverinței de la angajator pot fi descărcate de pe site-ul stirioficiale.ro, accesând link-urile: https://stirioficiale.ro/storage/0611_Model%20Declaratie%20proprie%20Raspundere.pdf sau https://stirioficiale.ro/storage/0611_Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf.

Județul Ilfov a depășit, pentru prima dată de la debutul pandemiei, incidența de 3 la mia de locuitori, duminică, 8 noiembrie, când a înregistrat 3,09 la mia de locuitori, iar luni, 9 noiembrie, incidența înregistrată pentru ultimele 14 zile a fost, pentru Ilfov, de 3,48 la mia de locuitori (cu 8.081 de cazuri confirmate, până ieri.) În municipiul Mucurești, incidența raportată ieri a fost de 5,14 la mia de locuitori.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov a anunțat luni seară că în aceeași zi s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 40 privind măsurile dispuse pentru unele localități din județul Ilfov. Astfel, pentru că rata rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 locuitori, pentru următoarele 14 zile, începând cu data de 09.11.2020 ora 20.00 și până în data de 23.11.2020 ora 20.00, la nivelul județului Ilfov se interzic activitățile cu publicul ale operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități. Se interzic activitățile cu publicul ale operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc; organizarea și desfășurarea de activități în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea 55/2020.

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, pe 9 noiembrie 2020, la ora 15.00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului era următoarea:

Teste efectuate până în prezent: 27.980;

Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 8.081;

Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 5.858;

Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 109;

Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 1.948;

Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare institu­ționa­lizată: 0;

Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 805;

Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 3;

Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 36;

Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.

Incidența cumulată a cazurilor la nivelul localităților județului, pentru perioada 26.10.2020-08.11.2020, la mia de locuitori: 

Afumați – 2,12,

Balotești – 2.68,

Berceni – 4.47,

Brănești – 3.35,

Bragadiru – 4.71,

Buftea – 5.29,

Cernica – 2.08,

Chiajna – 4.28,

Chitila – 2.26,

Ciolpani – 2.93,

Ciorogârla – 4.91,

Clinceni – 1.87,

Copăceni – 1.71,

Corbeanca – 2.61,

Cornetu – 3.09,

Dascălu – 1,31,

Dărăști Ilfov – 0,

1 Decembrie – 3,35,

Dobroești – 5,33,

Domnești – 3,10,

Dragomirești – 3,72,

Găneasa – 1,48,

Glina – 3,02,

Grădiștea – 2,24,

Gruiu – 2,54,

Jilava – 2,62,

Moara Vlăsiei – 1,86,

Măgurele – 3,08,

Mogoșoaia – 3,18,

Nuci – 2,49,

Otopeni – 3,78,

Pantelimon – 3,10,

Petrăchioaia – 1,94,

Popești-Leordeni – 4,49,

Periș – 1,46,

Snagov – 3,67,

Ștefănești – 3,01,

Tunari – 2,71,

Vidra – 2,49,

Voluntari – 3,95.

Piețele în aer liber rămân deschise, în Ilfov

Consiliul Județean Ilfov a anunțat că se mențin măsurile de limitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus precum și modalitățile de comunicare cu CJ Ilfov. Pe fondul creșterii riscului de infectare cu coronavirus, pentru a asigura serviciile pe care CJ Ilfov le oferă cetățenilor, pentru a proteja publicul, dar și angajații instituției, în urma recomandărilor MAI, conducerea CJ Ilfov, secretarul județului și directorii direcțiilor de specialitate au decis că se mențin restricționate toate serviciile de relații cu publicul. Toate documentele necesare desfășurării activității sunt accesibile ONLINE, pe site-ul www.cjilfov.ro sau se trimit prin poștă ori servicii de curierat. Toate solicitările sunt așteptate pe e-mail, la adresa cjilfov@cjilfov.ro. Încărcarea documentelor sau relații suplimentare se pot obține de pe site-ul instituției, în paginile destinate fiecărei direcții de specialitate. De asemenea, orice informații pot fi primite la numerele de telefon – 021/212.56.93, 021/212.56.94, 021/212.56.95. Se asigură mate­riale igienico-sanitare, se dezinfectează spațiile comune de cel puțin trei ori/zi, iar fiecare persoană care intră în instituție respectă normele de igienă și protecție stabilite. Angajații CJ Ilfov lucrează prin rotație, conform schemelor întocmite de șefii ierarhici și vin la serviciu la intervale diferite. Fiecare angajat completează un chestionar tipizat referitor la trasabilitatea COVID-19. Serviciile din subordinea CJ Ilfov iau măsuri similare pentru prevenția infecțiilor cu COVID-19 atât pentru personalul propriu, cât și pentru cetățenii interesați.

În legătură cu piețele agroalimentare, oboarele și târgurile din Ilfov, CJI a anunțat că rămân deschise cele care își desfășoară activitatea în aer liber.

”În plus, pentru a se asigura derularea legală a activităților comerciale, în Ilfov au fost pregătite câteva locații în care piețele au fost adaptate pentru a se respecta normele sanitare, în scopul continuării, în deplină siguranță, a aprovizionării populației. Toate aceste măsuri au fost luate deoarece vrem ca ilfovenii să aibă acces la produsele agroalimentare necesare, iar producătorii să își poată derula în continuare activitatea comercială, în locații sigure din punct de vedere sanitar. (…) Dacă nu puteți ajunge la piață, nu uitați de platforma on line creată de CJ Ilfov – http://produsinilfov.ro – unde sunt înscriși producători de alimente (fructe, legume, conserve, dulciuri, carne, ouă, lapte, miere) și de flori din județ”, anunță CJI.

Linie telefonică pentru telemuncă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a deschis de luni, 9 noiembrie, o linie telefonică specială dedicată clarificării ultimelor reglementări adoptate de Guvern pe tema telemuncii şi a decalării programelor de lucru ale unor angajaţi.

”La dispoziţia mea, Ministerul Muncii deschide un TelVerde, linia telefonică 0800.868.622, cu un program, în primă instanță, între 9.00 şi 21.00, telefon la care puteţi suna pentru eventuale lămuriri suplimentare (…). Bineînţeles, toate canalele de dialog rămân deschise în ceea ce mă priveşte, rămânem în dialog şi preiau şi eu parte din aceste întrebări”, a anunţat Violeta Alexandru, ministrul Muncii. (…)” Prioritatea în perioada următoare este desfăşurarea activităţii de la domiciliu sau din alte spaţii, pentru a evita aglomerarea în birourile curente de lucru. Cu alte cuvinte, o primă măsură luată este aceea de a solicita angajatorilor să-şi organizeze echipele de lucru, astfel încât acolo unde se poate să se desfăşoare activitatea de la domiciliu sau în regim de telemuncă”, a explicat oficialul. În cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, reglementările adoptate în actualul context epidemiologic stabilesc ca angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, care au mai mult de 50 de salariaţi, să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.