„Dacă vrei cu adevărat, poți!”, glăsuia, acum ceva vreme, un slogan publicitar. O afirmație care, în zilele noastre, se poate aplica în cazul comunei Dascălu și a celei care conduce această așezare, singura femeie-primar din Ilfov. O dovedesc proiectele duse la bun sfârșit, în ciuda dificultăților financiare generate de puținătatea banilor din bugetul local.
Comuna Dascălu se numără printre așezările ilfovene defavorizate din punct de vedere financiar. Așezată departe de inelul liniei de Centură, zonă privilegiată din punct de vedere economic, bugetul comunei se sprijină în cea mai mare măsură pe contribuțiile locuitorilor ei, 3.150 la număr, care își duc traiul în cele patru așezări componente: Dascălu, Creața, Gagu și Runcu. În astfel de condiții, dezvoltarea urbanistică este mult îngreunată, iar localitatea mai are mult până când le va ajunge din urmă pe suratele ei cu o situație materială mult mai bună. Cu toate acestea, ca să parafrazăm un vestit cronicar, putem spune că „nasc și la Dascălu proiecte edilitare!”. Despre cum prind viață aceste inițiative, am aflat de la cea care le promovează, Doina Mănăilă, primarul localității.
Un centru medical modern, la Dascălu
Când ajungi la Primăria Dascălu, înainte de a intra în sediul acesteia, ești întâmpinat de două clădiri care reflectă, totodată, o antiteză a realității prezente: „vechiul” și „noul”. Spun asta pentru că ți se arată privirilor atât o casă veche, destul de dărăpănată, în care funcționează o farmacie, cât și o construcție nouă, cu etaj, aflată într‑o fază avansată de finalizare. Ei bine, cea din urmă construcție este clădirea în care va funcționa noul Centru medical al comunei. Primărița din Dascălu, Doina Mănăilă, ne‑a povestit că proiectul Centrului medical a demarat în anul 2015, cu o finanțare de la bugetul propriu, în valoare de aproximativ 900.000 de lei. Clădirea, constituită din parter și etaj, fiecare cu o suprafață de peste 300 mp, va avea 8 încăperi pentru cabinetele medicale, dintre care unul pentru medicul de familie din comună, și o farmacie. Despre necesitatea acestei investiții ne-a vorbit primărița Doina Mănăilă: „Oamenii mi-au spus că ar dori să funcționeze și la noi în comună un centru medical cu mai multe specializări în domeniu, pentru că multora dintre ei le este greu să se deplaseze în alte localități din Ilfov sau în București, în primul rând pentru că au vârste înaintate, dar și pentru că o astfel de deplasare este destul de costisitoare. Apoi, clădirea în care își desfășoară acum activitatea medicul nostru de familie a devenit improprie, datorită vechimii sale apreciabile, de peste 120 de ani și ar fi avut nevoie de reparații costisitoare. Iată, de ce am considerat că investiția într-o clădire nouă, modernă, dotată cu toate facilitățile, este mult mai rentabilă și mult mai adecvată necesităților locuitorilor din comună.” Potrivit spuselor Doinei Mănăilă, aici vor exista cabinete de cardiologie, pediatrie, interne, stomatologie etc., dar vor fi consultați și cetățenii în privința unor specializări medicale pe care și le‑ar dori. Pentru că, spune primărița, populația comunei Dascălu poate fi împărțită în două categorii: populație îmbătrânită, aproximativ 50-55%, iar restul este format din locuitori cu vârste tinere. Fiecare dintre aceste categorii au nevoie de asistență medicală pentru afecțiuni specifice vârstei. „Chiar dinainte să demarăm proiectul, am avut cereri din partea a unor medici, soț-soție, ginecologi, care ar fi dorit să profeseze în comuna noastră și sunt convinsă că nu vom duce lipsă de specialiști pentru centrul nostru medical. Important este să-i concentrăm pe toți aici, unde locuitorii noștri vor putea avea un acces mult mai facil la consult medical de specialitate. Centru este într‑un stadiu avansat de finalizare, acum se lucrează la montarea gresiei, faianței și linoleumului. Mai vem nevoie de instalațiile sanitare și cele de încălzire, pe care le vom monta în 2017, pentru că acum nu mai dispunem de fondurile necesare. Dar, estimăm noi, totul va fi gata anul viitor, prin vară”, ne-a explicat Doina Mănăilă.
Vor fi asfaltați 10 kilometri de străzi
Dar cauza pentru care finalizarea centrului medical mai are de așteptat am aflat-o tot de la primăriță. Așa cum deja se știe, Dascălu se numără printre comunele ilfovene cu unul dintre cele mai mici bugete. Cinci milioane de lei, cam atât strânge primăria din taxe și impozite. Iar acești bani trebuie chibzuiți cu grijă. „Mai așteptăm puțin cu centrul medical, pentru că, anul acesta, avem un contract la care licitația a fost deja efectuată, pentru asfaltarea a aproximativ 13 străzi, cu o lungime totală de 10 kilometri. Astfel, vom ajunge să avem trei sferturi din străzile comunei asfaltate. De asemenea, am depus un proiect la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), pe subMăsura 7.2, pentru satul Creața, tot pentru asfaltarea străzilor de aici, pe o lungime de aproximativ 7-8 kilometri”, ne-a spus primărița.
Noi etape de dezvoltare
Doinei Mănăilă nu-i lipsesc ideile. Din păcate, de la dorință la realizare drumul e lung și anevoios, presărat cu obstacolele lipsurilor financiare. Cu toate acestea, singura femeie primar din Ilfov este optimistă. Ea și-a propus extinderea rețelelor electrice pentru locurile de case care au fost date în concesiune de primărie, să reabiliteze toate drumurile, să ducă la bun sfârșit prima etapă a lucrărilor de canalizare. Rețeaua, cu o lungime de 4,9 km proiect finanțat prin Fondul de Mediu, conform actului adițional este programată să fie finalizată în iulie 2017. Până în prezent, din cei 4,9 km au fost recepționați 1,7 km. Stația de epurare este gata de a fi pusă în funcțiune, odată cu terminarea rețelei de canalizare și a branșamentelor la aceasta. „Încercăm să mai accesăm niște fonduri, tot de la Mediu, pentru a duce la bun sfârșit proiectul. Ulterior, Euro ApaVol urmează să realizeze încă 17 kilometri de rețea, conform contractului din cadrul asocierii cu acest operator”, ne-a precizat primărița.