Sute de elevi din Popești-Leordeni au șansa de a învăța, începând cu anul școlar 2022-2023, într-o unitate de învățământ nouă și foarte modernă, dacă estimările autorităților se îndeplinesc, iar lucrările la noua clădire a Școlii ”Ioan Bădescu” vor fi finalizate cu un an mai devreme decât prevede proiectul.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 555

Implementarea proiectului privind construirea Școlii ”Ioan Bădescu”, pe Str. Școlii, din Popești-Leordeni, prin fonduri europene, a atins un grad de 46,4%, ceea ce înseamnă că această clădire este ridicată și există șanse foarte mari de a fi finalizată mai devreme decât s-a estimat inițial în proiectul de execuție.

”După cum bine știți, anul trecut am demarat lucrările de implemenatare, iar acum, la mai puțin de un an, ne aflăm aproape la jumătatea proiectului, ceea ce înseamnă că avem clădirea ridicată. De fapt există două corpuri de clădire ridicate, conform proiectului, sunt efectuate deja lucrări de zidire, chiar și lucrări de instalații. Suntem într-un stadiu foarte bun, având în vedere că proiectul se derulează pe 36 de luni”, ne-a declarat Laurențiu Ivănescu, managerul de proiect.

La rândul său, administratorul public al orașului Popești-Leordeni, Alin Todireanu, ne-a declarat că termenul de execuție al noii clădiri a Școlii ”ioan Bădescu” este septembrie 2023, conform contractului, dar având în vedere ritmul în care se lucrează, există speranța finalizării lucărilor de construcție mai devreme. ”Sperăm să putem prelua obiectivul înainte de termenul de execuție prevăzut în contract. Intenția noastră este de fapt să deschidem școala în septembrie 2022, adică cu 12 luni în avans. Am putut să o construim mai repede, datorită vremii bune, am lucrat și în sezonul rece și nu am închis șantierul. Lucrurile se mișcă foarte bine și dorim ca până în iarnă să avem exteriorul închis, terasele să fie deja acoperite cu membrană și să se poată lucra la interior, pentru ca în ultimele 2-3 luni  să ne ocupăm de dotări. În final trebuie să vină comisia de la ARACIP pentru inspectarea școlii, astfel încât să vadă dacă sunt respectate toate normele și putem deschide”, a mai explicat administratorul public.

Școală va avea o terasă unicat în România, de 400 mp, pe acoperiș

Managerul de proiect Laurențiu Ivănescu ne-a spus că noua școală va avea 12 săli de clasă, 3 laboratoare tehnice, bibliotecă, cabinet medical, un bufet pentru copii. ”Școala va avea și o sală de sport integrată în interiorul clădirii, cu vestiare separate pentru băieți și fete, iar piesa de rezistență a ­noii școli va fi o terasă circulabilă verde, unde pot exista activități recreative, inclusiv serbări, pentru că, curtea școlii este mică. Terasa are circa 400 metri pătrați și va fi amenajată pe corpul 2, pe tot planșeul de peste etajul 2, pentru a respecta astfel și cota de 30% spațiu verde. Terenul va fi amenajat cu gazon, copaci, bănci, conform modelului internațional utilizat la clădiri, în situația în  care nu ai spațiu suficient. Noi am reușit să construim, pe un teren cu suprafața de circa 2.100 mp o școală de 5.500 metri pătrați desfășurați. Școala va avea circa 1.500 mp pe nivel pentru clasele 0-VIII, capacitatea unității de învățământ fiind de 750 elevi în două schimburi”, a precizat, la rândul lui, administratorul public.

O școală deosebită cu sală de sport multifuncțională

Prof. Angelica Coman, directoarea Școlii ”Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni ne-a declarat că noua clădire va permite funcționarea unei școli în condiții deosebite, având în vedere și cele trei laboaratoare care vor fi dotate după normativul modern, pentru Limbi Străine, TIC și Științe, dar și sala de sport multifuncțională. ”Sala de sport va fi foarte bine dotată, la cote europene  și sperăm să dezvoltăm și partea de educație cu ajutorul sportului”, a precizat prof. Angelica Coman.

Aceasta a menționat că în privința dotărilor din clase, cu siguranță că acestea vor fi la un nivel foarte modern, având în vedere că și în prezent, în școala modulară, clasele dispun de videoproiectoare, table smart, table albe. ”În plus, noi am fost printre primii care am dezvoltat proiectul ”Clasa viitorului”, în urmă cu trei ani, când nu se discuta de această pandemie, iar școala noastră veche, care a fost dărâmată, avea aceaste dotări pe care le-am preluat în școala modulară. Trebuie știut că aceste dotări din școală au fost plătite din bugetul de la primărie, iar pentru dezvoltare personală, toți profesorii am fost pregătiți.  În  bugetul școlii avem prevăzute cheltuieli pentru dezvoltarea personală a cadrelor didactice, suportate tot de primărie, iar în anul 2016, 30 de profesori au făcut cursul de Google Educator nivel intermediar. La momentul apariției pandemiei, noi aveam deja funcționale clasele pe Google Classroom și G Suite”,  mai precizat prof. Angelica Coman.

Finanțare nerambursabilă, pentru noua școală

Primăria Popești-Leor­deni, în calitate de beneficiar, a anunțat anul trecut, în luna septembrie, începerea activităților proiectului “Construire corp nou Școala Gimnazială „Ioan Bădescu”, din orașul Popești-Leordeni, județul Ilfov“. Proiectul este implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin POR 2014–2020. Proiectul prevede implementarea până la data de 30.09.2023 și are o valoare totală de 21.751.657,24 lei din care finanțarea nerambursabilă este de 21.275.807,10 lei.

Obiectivul general al proiectului este construirea unei clădiri noi pentru școala Gimnazială ”Ioan Bădescu” cu clasele I-VIII și clasa pregătitoare, pentru a crește accesul, calitatea și atractivitatea procesului educațional în orașul Popești-Leordeni și a serviciilor suport în vederea adaptării ofertei școlii la cerințele beneficiarilor. Scopul este de a crea condiții optime pentru o educație de calitate pentru un număr de 750 elevi.

Elevii din vechea școală învață ­într‑un spațiu modular foarte modern

Investiția propusă va conține 12 clase de învățământ primar și gimnazial, 3 laboratoare, sala de sport cu vestiare și grupuri sanitare separate față de restul spațiilor, sala de lectură, spații pentru cadrele didactice și auxiliare, spații tehnice, adăpost ALA (antiatomic), bufet școlar, etc. Se propune o investiție adaptată noilor cerințe de mediu prin amenajarea peste terasa porțiunii cu două etaje a unui spațiu verde. După finalizarea acestei etape va rezulta o investiție unitară și modernă, cu regim de înălțime: Subsol+Parter+ 3 Etaje.

Pentru realizarea aces­tui proiect, vechea școală a fost dărâmată, iar pe perioada lucărilor, elevii au fost mutați într-o școală de tip modular care este foarte apreciată din punctul de vedere al dotărilor și confortului educațional, atât de copii, cât și de părinți.  ”Am 33 de clase în prezent, așadar și cu școala nouă, vom avea nevoie de școala modulară”, a precizat prof. Angelica Coman. Administratorul public a completat faptul că Primăria Popești-Leordeni intenționează să deschidă o linie de leasing pentru a achiziționa sistemul modular de școală, deoarece în prezent, pentru acesta se plătește chirie, valorile fiind foarte mari și greu se finanțat din bugetul local. Așadar, ar putea fi mult mai rentabilă achiziționarea unităților componente ale școlii modulare și păstrarea acestora, având în vedere necesarul de unități de învățământ în oraș și creșterea constantă a numărului de elevi.

”În Popești-Leordeni, avem 3 școli gimnaziale și un liceu, dar necesarul  de locuri în sistemul nostru de învățământ este în creștere”, a spus administratorul public Alin Todireanu, subliniind importanța realizării noii clădiri.

Laurențiu Ivănescu a subliniat, de asemenea, eforturile și implicarea autorităților în buna desfășurare a proiectului. ”Eu sunt directorul de proiect, șeful echipei de implementare și, împreună cu cinci colegi cu care lucrez,  pentru financiar, achiziții, tehnic și juridic, monitorizăm permanent, mergem în teren săptămânal și verificăm lucrările, în privința calității și a stadiului acestora. La momentul acesta, nu avem niciun fel de obiecțiuni, constructorul respectă planul. Au fost efectuate verificări din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și au fost trecute cu brio. Deci, totul este respectat. Dirigintele de șantier este tot timpul acolo, comunic cu el permanent. Dacă lucrurile merg bine, avem șanse să avem copiii în noua școală în toamna anului 2022”, a încheiat managerul de proiect.