Spațiul a fost prevăzut cu zone de relaxare, locuri de joacă pe vârste, monitorizare video și spațiu pentru animalele de companie
Parcul ”Penny”, socotit ca o necesitate cu rol de plămân verde în centrul zonei nou dezvoltate a orașului Popești-Leordeni, a fost finalizat, fiind gata să își primească oaspeții la relaxare, dar mai ales la joacă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 538
”Pentru mine prioritar a fost ca zona nouă să aibă în cele din urmă un parc mult dorit și iată că acesta este în sfârșit finalizat”, ne-a declarat Petre Iacob, primarul orașului Popești-Leordeni. Dorința tinerilor care și-au întemeiat recent o familie în Popești-Leordeni devine astfel realitate. Parcul ”Penny”, așa cum este cunoscut proiectul nou dezvoltat în oraș, parcarea și drumul de legătură dintre străzile Drumul Fermei și Biruinței totalizează împreună suprafață de 11.500 mp teren expropriat.
”Pentru ca suprafața destinată parcului și zonelor de recreație să ocupe un minim de 75% din suprafața terenului, dar în același timp să ținem cont și de necesitatea în zonă a unui număr de locuri de parcare cât mai mare, am hotărât să triplăm capacitatea locurilor de parcare care ar fi încăput pe diferența de teren prin realizarea unei parcări supraetajate cu regimul de înălțime P+2 etaje. Astfel s-a crescut capacitatea de la 164 la un total de circa 500 locuri de parcare ce vor deservi întreaga zona după recepția lucrărilor. Am căutat soluții încă din anul 2015, de când putem spune că zona a început să se dezvolte într-un ritm alert, dar odată cu zona și prețurile terenurilor creșteau, ori noi nu ne-am fi permis niciodată din bugetul Primăriei să cumpărăm 11.500 mp la prețul de 300 euro mp. Ar fi însemnat circa 3,5 milioane de euro, adică aproximativ 17.000.000 lei doar achiziționarea acestui teren”, a explicat edilul.
Primarul a vorbit despre toate acțiunile care au permis realizarea acestui proiect. ”De departe șansa a fost o lege care s-a dat abia la finalul anului 2018. Legea nr. 233 pentru modificarea și completarea legii nr. 255/ 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Prin modificările legii inițiale, amenajarea spațiilor verzi a fost introdusă în grila obiectivelor de utilitate publică pentru care se pot face exproprieri. Acesta a fost primul pas legislativ care a permis deschiderea procedurii. Al doilea lucru foarte favorabil sosit cu această lege nouă, a fost simplificarea procedurii de expropriere, care în prezent durează mult mai puțin, și îți permite continuarea lucrărilor chiar și pe durata unui eventual litigiu cu persoana sau compania expropriată. La toate aceste avantaje s-a mai adăugat și faptul că terenul a fost încadrat ca valoare pe grila notarilor publici pentru despăgubiri la un preț aproximativ de 10 ori mai mic.
”Iată motivele pentru care astăzi ne-am permis să achiziționăm și să transformăm acest teren într-un parc. Chiar și așa, cu toate facilitățile mai sus menționate, în ultimă instanță în astfel de situații rămâne ultimul pas moral sau mai puțin moral pe care ca inițiator de proiect (în speță primar al orașului) trebuie să ți-l asumi și «să nenorocești» un om – persoană fizică sau o companie. Nu cred că într-un oraș sau o zonă unde toți se luptă pentru fiecare metru pătrat de pământ, de la pus bariere până la ocuparea unui loc de parcare cu multă ceartă între vecini, i-ar pica cuiva bine să-l despăgubească primăria cu a zecea parte din valoarea locuinței sale și să-l dea afară din apartamentul propriu. Este totuși o decizie nu tocmai comodă pe care trebuie să ți-o asumi. Ori eu asta am și făcut, mi-am asumat până la capăt deși am făcut-o cu prețul mai multor blesteme asupra familiei mele ce-au rezultat din această expropriere. Aceasta este, stimați cetățeni, povestea faimosului parc din zona nouă. La final de 2018, s-a modificat legea în favoarea noastră, în a doua parte a anului 2019 am bugetat obiectivul și apoi am intrat în proceduri. Aprobarea culoarului de expropriere, înștiințarea proprietarului, intabularea dreptului de proprietate în favoarea primăriei, organizarea licitației publice și inclusiv desemnarea câștigătorului plus semnarea contractului, toate au fost etape de durată care n-au făcut decât să «împingă» începerea lucrărilor către finalul celui de-al doilea mandat”, a spus primarul Petre Iacob.
Un spațiu de relaxare și siguranță
Iată că putem vorbi la început de primăvară, despre finalizarea în proporție de 99% a parcului, care va putea fi folosit în măsura în care este permis accesul în contextul restricțiilor impuse de pandemie. Parcul înseamnă locuri de joacă pentru copii, pe vârste, și va fi monitorizat video 24/24, cu transmisiune directă și înregistrare în compartimentul de monitorizare video din sediul Poliției Locale. ”Pe noua organigramă, am înființat un birou special pentru monitorizare video a tot ce înseamnă supraveghere video în oraș. La sistemul de monitorizare este conectat și acest parc, toate unghiurile sunt prinse și filmate, prin stații se vor putea face anunțuri, se va putea asculta muzică, se va putea da o petrecere. Parcul a fost amenajat pe zone de vârstă, pentru copii mici, mai mari și adolescenți/tineri. În zona din față a parcului se va face o perdea de apă și vaporizare, o zonă de răcorire, ca o fântână arteziană”, a explicat Alin Todireanu, administratorul public al orașului.
În parc a fost prevăzută și o zonă închisă pentru animale de companie, separată de zonele de joacă pentru copii. Important de știut și faptul că tot parcul va fi iluminat corespunzător pentru un plus de confort și siguranță. Iubitorii sportului vor avea la dispoziție și două mese de tenis de masă, la care se adaugă și mese pentru șah și table.
Lângă parc se va construi o parcare supraetajată
În privința celei de-a doua componente a proiectului, adică realizarea noii parcări, primarul Petre Iacob ne-a explicat că din suprafața de 11.500 metri pătrați, circa 4.000 de metri pătrați vor fi destinați parcării supraetajate. Fiind foarte mulți locuitori în zonă, s-a simțit nevoia unei parcări, pentru că oamenii, efectiv nu au spațiu să își lase mașinile. În legătură cu acest subiect, Alin Todireanu a făcut o paranteză, privind strada Biruinței, care este foarte aglomerată. ”Se parchează mașinile și mereu este mizerabilă prin prisma șantierelor dintre strada Biruinței și strada Mirăslău. Am convocat toți dezvoltatorii de pe strada respectivă la o întâlnire și le-am sugerat, într-un mod foarte diplomat, că este necesar, ca în afară de curățenia pe care primăria o face pe stradă, dânșii să facă un contract adițional cu firma de salubrizare pentru că acea stradă necesită curățenie mai des. A fost aici și Poliția Locală, la fel și firma de salubrizare, care va veni să le propună o ofertă, astfel că de cel puțin patru ori pe zi strada să fie periată și spălată. Dezvoltatorii se unesc prin acest contract, dar pentru că se creează un disconfort, cât timp se construiesc blocuri în zonă, nu cred că e o problemă financiară”, a explicat Alin Todireanu.
Problema este că deși s-au dezvoltat proiecte numeroase și apar altele noi, iar șantierele s-au tot mutat pe străzile Biruinței, pe Drumul Fermei, cât și pe strada Amurgului, paradoxal, deși străzile sunt sufocate de mașini, primarul spune că dezvoltatorii se plâng că nu se vând locurile de parcare. Administratorul public spune că în acest context ar putea fi o problemă construirea noii parcări: ”Ne este frică că vom construi această parcare și va sta goală din cauza comodității șoferului de a își lăsa mașina cât mai aproape de locul unde are treabă, de intrarea în locuință etc. Dar nu putem să acuzăm pe nimeni de rea voință, până când nu asigurăm cele necesare. Atunci când vom avea parcarea funcțională, vom constata ce se întâmplă de fapt, de ce nu cumpără oamenii locurile de parcare. Trebuie știut că nici parcarea primăriei nu va fi gratuită, pentru că avem și noi de susținut costuri de administrare, curățenie, iluminat. Doar la început, va fi o perioadă, de acomodare. Ulterior, vor fi stabilite variante de tarif orar, pe zi și abonamente”.
Parcarea va fi construită în sistem P+1, cu posibilitatea de a ridica și cel de-al doilea etaj, în funcție de cerință. Construirea parcării pornește de la început pe o structură de P+2 și va exista posibilitatea de a fi completat ultimul etaj. Amprenta parcării va fi pe o suprafață de circa 1.200 mp, cu o capacitate de circa 330 de locuri la început. ”În primă fază vom încerca să copiem puțin sistemul de parcare care funcționează în Sectorul 4. Oricum, parcarea va fi asemănătoare cu cea care a fost construită în sectorul 4 al Capitalei, la Piața Sudului. În primă fază, o vom lăsa la liber pentru comoditatea locuitorilor, apoi vom implementa sistemul contra cost”, ne-a spus Alin Todireanu. Parcarea are termen de finalizare jumătatea anului viitor, dar administratorul speră că se va putea realiza mai repede. Accesul pentru parcare se va face din str. Biruinței și Drumul Fermei, zona urmând a fi amenajată cu trotuare și coșuri de gunoi. De asemenea, zona de parcare va beneficia de camere pentru monitorizare video.