Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală va avea doar 11 măsuri pentru următoarea perioadă de programare 2014 – 2020. Acesta va fi mult simplificat faţă de cel actual, care conţine 25 de măsuri. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. 

„Mulţi dintre funcţionari, deşi mult huliţi, au trebuit să lucreze până târziu, inclusiv în week-end, pentru a reuşi cât de cât. Am avut proiecte pe măsuri depuse anul trecut şi abia acum le-am finalizat evaluarea. Ca urmare, este foarte important să regândim şi am stabilit priorităţile şi vom aplica pentru următoarea pe­rioadă de programare doar 11 măsuri şi nu 25 de măsuri. Deci, simplificăm mult programul, dar mai rămâne problema generală şi anume birocraţia. Este una dintre cauzele care au dus la o proastă absorbţie. Eu nu sunt mulţumit nici la 57%, pentru că media europeană este undeva la 64% pe dezvoltare rural”, a subliniat Irimescu. 

 El a susținut că  au fost definitivate prioritățile programului, dar forma finală va fi stabilită după ce autoritățile vor face o ana­liză care va identifica punctele tari și pe cele slabe, amenințările și oportunitățile proiectului (analiza SWOT) şi va  culege o mulţime de date din teritoriu, pentru că se dorește să se pornească de la necesităţile reale ale agriculturii. 

 “De exemplu, România are cea mai proastă dotare tehnică pe fermă din Europa. Ca exemplu, la 100 de hectare, în Polonia sunt 9,5 tractoare, în România sunt 1,4. Deci, este clar că noi avem nevoie disperată de continuarea investiţiilor în ferme. Apoi, avem nişte restricţii introduse de regulamentele europene – 25% din fonduri vor trebui alocate pentru Axa 2 – măsuri de agromediu, bunăstarea animalelor, zone defavorizate. Deci, în principiu, nu cred că vom avea probleme să absorbim banii 100% pe următorul program, dar important este cum ne facem noi viaţa mai uşoară”, a spus Irimescu. 

Oficialul MADR se află în plin proces de contractare cu o firmă care va realiza viitorul PNDR. El a atras atenţia asupra importanţei cerinţelor pe care autorităţile de resort le vor avea de la compania respectivă, pentru că absorbţia fondurilor europene în următoarea perioadă va depinde de modul în care va fi gândit programul. 

Achim Irimescu a men­ţionat că, pentru perioada de programare 2014 – 2020, România va avea o alocare financiară mai redusă pe PNDR, cu un miliard de euro. Suma finală s-ar putea ridica la circa 7,1 miliarde de euro.