În cadrul celei mai recente reuniuni a Colegiului Prefectural Ilfov a fost analizat stadiul pregătirii unităților de învățământ  preuniversitar din județ, pentru desfășurarea în bune condiții a anului școlar 2024-2025. Prof. Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov a făcut referire, de la început, la o rețea școlară pentru învățământul de stat cu 83 de unități cu personalitate juridică (antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, liceal, gimnazial special, Palatul Copiilor, Centrul Județean de Execelență, Clubul copiilor și Club sportiv școlar) cu 122 de structuri arondate, iar pentru învățământul particular – 93 de unități cu personalitate juridică.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 718, ediția print

Pentru anul școlar 2024-2025, planul de școlarizare în învă­ță­mân­tul de stat ilfovean însumează 62.134 de locuri, respectiv 2.806 clase (față de 2.619 clase în anul școlar 2023-2024).

Baza materială a sistemului de învățământ ilfovean este compusă din 283 de clădiri cu săli de clasă și laboratoare utilizate pentru procesul de învățământ de stat, dintre care 189 își așteaptă beneficiarii în ”stare foartă bună”. Din numărul total de clădiri cu destinația sală de sport, utilizate pentru procesul de învățământ de stat, aflate în patrimoniul unităților școlare, respectiv 38, 26 sunt în ”stare foartă bună”. Toate cele 21 de clădiri destinate procesării și/sau consumului alimentelor, în cadrul unităților de învățământ de stat (cantină și/sau sală de mese) și cele 4 clădiri destinate atelierelor, în cadrul unităților de învățământ de stat sunt, la început de nou an școlar, în ”stare foartă bună”.

Această ”stare foartă bună” înseamnă, potrivit criteriilor de apreciere a calității clădirii, că ”nu există niciun fel de deficiențe”.

Pe partea de autorizare ISU a clădirilor care fac parte din baza materială educațională ilfoveană, din păcate, lucrurile nu stau la fel de bine. Din 283 de săli de cursuri și laboratoare, 162 necesită autorizare ISU și dintre acestea doar 46 dețin, 55 au documentația depusă în scopul autorizării, iar 42 au documentația în lucru. Dintre cele 38 de săli de sport, 27 necesită autorizare ISU și doar 6 dețin această autorizație, iar din 21 de clădiri cu destinația cantină/sală de mese – 18 necesită autorizare ISU și doar 4 dețin această autorizare. Iar în cazul celor 4 clădiri cu destinația ateliere, 2 necesită autorizare și au această autorizare.

Numărul mare de școlari impune realizarea de noi spații educaționale

Ca spații noi de învățământ, din anul 2024-2025, în județul Ilfov vor fi integrate noi unități, astfel:

l Grădinița Nr. 4 cu 7 grupe PP, cu personalitate juridică, în Bragadiru,

l clădire nouă, construită în urma protocolului încheiat cu Banca Mondială, pentru Grădinița Nr. 1, cu 4 grupe PN, arondată Șc. Gim. “Mihai Eminescu” din Ghermănești, Snagov,

l clădire nouă, construită prin POR, pentru Grădinița Nr. 5 cu 4 grupe de antepreșcolari și 3 grupe PP de preșcolari, arondată la Șc. Gim. Nr. 1 din Buftea.

Beneficiază de spații modulare Șc. Gim. “Ioan Bădescu” – 53 de săli de clasă, Popești-Leordeni; Liceul Teoretic “Ioan Petruș” din Otopeni (spații modulare – 4 săli pentru 2 schimburi – clasele a III-a dimineața și clasele ­a-VII-a după amiază); Șc. Gim. Nr. 3 din Voluntari (module compuse din containere): modulul 1 cu 2 săli pentru învățământ primar în 2 schimburi, modulul 2 (9 săli de grupă PP pentru preșcolari), modulul 3 (12 săli pentru primar și gimnazial în două schimburi); Grădinița Nr. 1 (7 grupe preșcolari), cu structurile arondate Grădinița Nr. 2 (14 grupe preșcolari) și Grădinița Nr. 3 (15 grupe preșcolari), Bragadiru; spații destinate învățământului în cadrul Șc. Gim. Nr. 1 (4 săli de clasă, 2 toalete și cabinet medical destinate învățământului primar la schimbul 1 și învățământului gimnazial la schimbul 2), comuna Berceni, urmare a protocolului dintre Consiliul Județean Ilfov, UAT Berceni, Șc. Gim. Nr. 1 și ISJ Ilfov; se va extinde cu o construcție modulară (cu 18 săli de clasă) Șc. Gim. Nr. 1 din Bragadiru; Grădinița Nr. 1 (12 grupe PP), structură a Liceului Teoretic “Radu Popescu” din Popești Leordeni și Șc. Gim. Nr. 3 (spații modulare pentru structura Grădinița Nr. 3 pentru 2 grupe cu PP în prezent, respectiv încă 2 grupe PP pentru anul școlar 2024-2025), Popești-Leordeni.

Alte proiecte care urmează a fi implementate, prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2017, în ceea ce privește construirea, reabilitarea și modernizarea de unități de învățământ vizează creșe – în Afumați, Berceni, Bragadiru, Brănești, Grădiștea, Moara Vlăsiei, grădinițe – în Bragadiru, Brănești (trei unități), Chiajna, Găneasa, Glina, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Pantelimon, școli – la Balotești (școală și liceu cu sală de mese și teren de sport), Bragadiru (școală și liceu), Brănești (extindere modulară la Șc. Gim. Nr. 1 Izlaz, amenajare extindere curte la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”), Cernica (corp nou de clădire în incinta Șc. Gim. Nr. 2 Tânganu), Cornetu (ansamblu multifuncțional), Dărăști (reabilitare și modernizare școală gimnazială), Dobroești (corp nou de școală și amenajare teren de sport), Domnești (școală gimnazială în Țegheș), Popești-Leordeni (școală gimnazială și teren de sport, parte dintr-un campus împreună cu creșa și grădinița), Voluntari (școală gimnazială și liceu) și ludoteci – în Periș și Ghermănești-Snagov (în incinta Șc. Gim. “Mihai Eminescu”, Ghermănești).

În cadrul PNRR, pentru ”școli verzi”, CA al ISJ Ilfov a dat acordul de oportunitate și necesitate pentru construirea de unități de învățământ care să funcționeze pe principii ecologice, în 12 UAT-uri: Chitila, Buftea, Bragadiru, Berceni, Clinceni, Corbeanca, Domnești, Gruiu, Moara Vlăsiei, Pantelimon, Petrăchioaia, Vidra. În urma etapei de evaluare calitativă, nu au obținut punctaje necesare pentru a fi eligibile UAT-urile: Clinceni, Domnești și Vidra.

Este necesară expertizarea urgentă a riscului seismic

Legat de problema riscului seismic, reprezentantul ISJ Ilfov a precizat că se impune de urgență expertizarea tehnică a clădirilor unităților de învățământ din județul Ilfov pentru a se stabili gradul de risc seismic al fiecăreia și pentru a se lua măsurile necesare protejării integrității fizice a elevilor și cadrelor didactice și auxiliare care își desfășoară activitatea în aceste unități. ”Până în prezent, au fost expertizate 111 clădiri în 19 localități. În urma expertizării au fost evidențiate 15 clădiri cu risc seismic 2, și care urmează a fi consolidate din fonduri locale. Este vorba despre Șc. Primară Nr. 2 și Șc. Primară Nr. 3, Afumați, Grădinița “Rița Gărgărița”, Șc. Gim. Nr. 1, Șc. Primară Nr. 1, sat Islaz – Brănești, Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu” (2 clădiri, inclusiv sala de sport), Șc. Primară „Eleonora Iliescu”, Șc. Primară „Ion Olteanu”, Șc. Primară Nr. 1, sat Rudeni, Chitila, Șc. Gim. Nr. 2 și Grădinița Nr. 3, sat Crețești, Șc. Gim. Nr. 3, sat Sintești, comuna Vidra, Grădinița Nr. 2 și Grădinița Nr. 3, Voluntari. La acestea se adaugă clădirea sediului Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.

Referitor la parcul auto pentru transport școlar, vehicule care deservesc unitățile de învățământ, în Ilfov este vorba despre 65 de vehicule în proprietatea acestora și 26 în proprietatea primăriilor. Ultimele 2 microbuze școlare au fost achiziționate în 2023. Dar, după cum se știe, Ministerul Educației a hotărât implementarea proiectului “Microbuze verzi” privind achiziționarea din fonduri europene nerambursabile prin PNRR de microbuze electrice, astfel încât să se faciliteze transportul elevilor și totodată să se evite poluarea mediului. Pentru Ilfov a fost avizată alocarea a 34 de microbuze electrice pentru 31 de UAT. De asemenea, prin Administrația Fondului de Mediu s-a aprobat achiziționarea a încă 20 de microbuze electrice și instalarea a 2 stații de încărcare (în Nuci și Ciolpani).

Grijă constantă pentru măsurile de prevenire a situațiilor de urgență

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov a menționat, la finalul prezentării ISJ Ilfov, că va pune accent și în noul an școlar pe măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, implementate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. Este vorba, mai cu seamă, de importanța respectării normelor de securitate la incendiu și instruirea continuă a personalului școlar pentru gestionarea eficientă a eventualelor situații de criză. Inspector șef Irinel Precup a exemplificat o serie de prevederi tehnice specifice unităților de învățământ, stabilite în actele normative care stau la baza avizării/funcționării acestora. De exemplu, în clădirile de învăţământ se vor utiliza materiale și finisaje care nu propagă ușor focul; de regulă, clădirile de învăţământ vor avea asigurate două căi de evacuare, distincte și independente, astfel dispuse și alcătuite încât să poată fi ușor accesibile tuturor utilizatorilor; clădirile de învăţământ etajate vor avea casele de scări de evacuare închise, conform normativului, indiferent de numărul nivelurilor supraterane ale acestora. Sau, căile de evacuare ale persoanelor vor avea lăţimea de minimum 0,90 m, iar rampele scărilor și coridoarele de cel puţin 1,20 m lăţime; casele de copii și grădiniţele realizate în construcţii etajate trebuie să aibă prevăzută scară exterioară de evacuare (a etajului), indiferent de numărul scărilor interioare; clădirile de învăţământ vor avea asigurat accesul autospecialelor de intervenţie în caz de incendiu, la cel puţin două faţade; în ceea ce privește echiparea cu instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, este obligatorie prevederea acestor instalații la clădiri/construcții având destinația de învățământ cu mai mult de 200 persoane sau cu aria construită mai mare de 600 mp și mai mult de două niveluri.