Numărul victimelor care au suferit abuzuri ce se încadrează în conceptul de violență domestică a scăzut în 2015, în condițiile în care până acum au fost înregistrate 9.014 cazuri de violență în familie, față de 11.598 de cazuri anul trecut, a declarat, potrivit Agerpres, ministrul Muncii, Ana Costea.
”Se înregistrează o scădere cu 24% față de anul 2013. Nu pot să ascund că, urmare a relelor tratamente, victimele violenței domestice ajung să înceteze din viață, numărul deceselor înregistrate în 2014 ca urmare a acestor rele tratamente sau abuzuri fiind de 142. Acestea sunt datele înregistrate oficial și sunt situații care nu ne sunt comunicate, care nu pot fi cuprinse în statistici pentru că există o teamă a persoanelor care suportă aceste violențe de a denunța aceste acte, le este teamă de consecințe, de agravarea abuzurilor care se pot răsfrânge ulterior asupra lor. Pe de altă parte, pot fi persoane care fie suferă de deficiențe fizice sau psihice – și atunci nu au capacitatea de a anunța singuri violențele sau relele tratamente pe care le suportă.
Copiii sunt cei care suportă cel mai mult aceste violențe domestice, iar pe locul doi se află femeile“, a declarat ministrul Muncii, la lansarea unui call-center pentru victimele violenței domestice. Numărul la care pot apela victimele violenței domestice este 0800.500.333, o linie telefonică gratuită la care operatorii vor răspunde non-stop. Aceștia vor direcționa victimele către 42 de echipe de intervenție interinstituționale și multidisciplinare înființate la nivelul celor 41 de județe și al municipiului București.