Blândă și iertătoare, demnă și slăvită, veșnic rugătoare, Maica Domnului a „poposit”, pentru al patrulea an consecutiv, în mijlocul credincioșilor din orașul Voluntari. Brâul Maicii Domnului și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Prodromița, au făcut săptămâna trecută, din Catedrala Sfânta Parascheva, loc de pelerinaj pentru mii de oameni, veniți chiar și din depărtări să-și odihnească sufletele în rugăciune.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.454
A devenit deja o tradiție ca, prin grija și prin dragostea primarului Florentin Pandele și a preoților Protopopiatului Ilfov Nord, orașul Voluntari să găzduiască veșmântul Maicii Domnului și un pelerinaj impresionant la racla în care acesta este păstrat cu sfințenie, într-o mănăstire din Grecia. Cu dragă inimă, am revenit și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, în sânul bisericii unde, într-o atmosferă de evlavie profundă, răsuna glas de bucurie. Slujba oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și un ales sobor de preoți, se desfășura într-un superb altar de vară care arăta ca o bijuterie de flori ce transforma lăcașul
într-un adevărat colț de Rai. Cântecele bisericești și rugăciunile înălțate la Ceruri aveau darul de a ne pătrunde în suflet ca o bună mireasmă de sfințenie. Slujba, de o înaltă frumusețe duhovnicească, a fost un izvor de har, binecuvântare și pace. Povețele Preasfințitului Părinte Ieronim ne-au împodobit sufletele cu virtuțile prin care strălucea dânsul, ajutându-ne să strângem amintiri de neșters. Puși în fața frumuseții Divine, ne-a cuprins o liniște din care nu ne-am mai fi dorit să ieșim. Am plecat cu toții mai inspirați și mai bogați spiritual.
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal: Este o binecuvântare pentru Voluntari
„Maica Domnului, care este o rugătoare neîncetată, deschide porțile Cerului cu rugăciunile Sale. Dragostea Sa de mamă către fii, credincioșii din toată lumea, nu poate să nu primească răspuns de la Atotmilostivul Dumnezeu. De aceea s-au făcut multe minuni de-a lungul timpului și iată că acest scump odor vine aici, la Voluntari, pentru a patra oară, prin bunăvoința Mitropolitului de Volos și prin delegații săi pe care i-a trimis părintele care a slujit cu noi astăzi, ca Protos! Măicuțele de la Mănăstire (n.r. – Mănăstirea Kato Xenia) au fost și ele prezente aici. Nu putem decât să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântare care s-a revărsat asupra acestei comunități și asupra localnicilor săi binecredincioși. Drept recunoștință, îi vom oferi domnului primar Florentin Pandele o icoană, o cruce care poartă mai multe icoane: Iisus Hristos, Maica Domnului, Sf. Nicolae, Sf. Nectarie, Sf. Calinic și alți sfinți. Să-l ajute Dumnezeu în ceea ce și-a propus în activitatea sa de edil al acestei urbe, pentru că este foarte important să fim uniți și să facem lucruri frumoase”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim.
Mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru Înalta Binecuvântare acordată organizatorilor și pelerinilor închinători și rugători către Maica Domnului în aceste zile de sărbătoare pentru orașul Voluntari. Mulțumim delegației din partea mănăstirii Kato Xenia și Mitropoliei de Volos, preoților prezenți și, în mod special, domnului primar Florentin Pandele, doamnei primar general al Capitalei, Gabriela Firea, membrilor Consiliului Local și ai direcțiilor din Primăria orașului Voluntari, Jandarmeriei și tuturor autorităților implicate în realizarea acestui eveniment. Domnul primar este promotor al acestui eveniment, dar și al pelerinajelor de amploare prin care mii de credincioși din Voluntari se închină anual la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea acestei catedrale și a orașului. Mulțumim autorităților pentru că apropie localnicii de Dumnezeu!”, a spus Părintele Protopop, Cristian Burcea.
Uniți sufletește prin credință, mulțimile de pelerini, i-au avut în frunte, pe tot parcursul ceremoniei religioase de duminică, pe primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, și pe primarul Capitalei, Gabriela Firea. Recunoscuți pentru respectul față de preceptele religioase, Marian Oancea, primarul comunei Snagov, și Ștefan Condu, primarul comunei Dobroești, s-au împărtășit cu bucuria marii sărbători de la Voluntari. „Bine ați venit în orașul nostru! În numele credincioșilor din Voluntari, vă rog Preasfințite Părinte, să aduceți mulțumirile noastre Preafericitului Părinte Patriarh, pentru că ne-a dat binecuvântarea pentru a aduce și anul acesta Brâul Maicii Domnului în comunitatea noastră. În anul 2000, când am fost ales primar, aici, pe locul în care Catedrala se înalță acum semeață, se depozita gunoi. România este Grădina Maicii Domnului și tare mult
ne-am dori ca și Voluntariul să fie o părticică din Grădina Maicii Domnului, din punct de vedere spiritual mai ales că, de aproape două decenii, ne străduim să ne curățim și sufletele. Cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, de-a lungul timpului, peste cinci mii de localnici au mers în pelerinaj în Grecia, inclusiv la Mănăstirea Kato Xenia. Indiferent de amenințările pe care le-am primit și de piedicile care ne-au fost puse, nu am renunțat, pentru că am considerat că trebuie să-I dăm lui Dumnezeu ceea ce trebuie dat Lui. Din puținul nostru, îi dăm lui Dumnezeu cinstire. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape tot timpul”, a spus primarul Florentin Pandele. De altfel, în semn de prețuire față de oaspeții care l-au susținut întotdeauna în acțiunile administrative, a oferit mici daruri simbolice. Preasfințitului Părinte Ieronim i-a dăruit o icoană și un superb buchet de flori, semn al prieteniei sincere și profunde, maicilor de la Mănăstirea Kato Xenia,
le-a dăruit câte o icoană. Iar, aproape ca o distincție onorifică, Părintelui Protopop Cristian Burcea, care a fost tot timpul alături de edil, preoții și credincioșii din Voluntari, iar sfaturile dumnealui au prins bine comunității creștine de aici, primarul i-a dăruit o cruce frumos împodobită.
Brâul și icoana Prodromița, printre comorile cele mai de preț care amintesc de minunile Maicii Domnului
Cântări de bucurie sub roua înmiresmată a iubirii Divine au răsunat în Catedrala Voluntari, timp de patru zile. Racla și Icoana Prodromița au fost așezate la loc de cinste în alatrul de vară, spre închinarea pelerinilor, într-un baldachin decorat cu flori frumoase și deosebite, unde a rămas până în seara zilei de duminică, 2 iunie. Timp de patru zile, sub coordonarea părintelui Protopop, zeci de preoți au săvârșit slujbe speciale în cinstea Maicii Domnului. Brâul Maicii Domnului a fost adus la biserica din Voluntari încă de joi, 30 mai, de la Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, de către o delegație grecească. Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă și, după adormire, în momentul înălțării Ei la Ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma. Brâul este așezat la loc de cinste în Mănăstirea Vatoped, din Athos, Grecia. O parte din el a fost dăruit Mănăstirii Kato Xenia, despre care se crede că a fost ridicată prin voia Maicii Domnului. Pelerinii care vin să se roage la racla cu odorul cel mai de preț al mănăstirii primesc o panglică ce a fost binecuvântată și așezată pe Sfântul Brâu, timp de 40 de zile. Acesta are harul de a vindeca bolnavii și de a tămădui lipsa de rod a pântecelor femeilor, dacă este purtat în jurul brâului și dacă se fac rugăciuni cu inima deschisă spre Divinitate. În fiecare an, „brâulețul” este dăruit și pelerinilor de la Voluntari.
La rândul său, Icoana Prodromița este comoara Schitului Românesc de la Sfântul Munte Athos. În mod miraculos, aceasta nu a fost făcută de mâna omului, ci s-a pictat singură. Minunea s-a petrecut la Mănăstirea Bucium din Iași, în anul 1863. La vremea aceea, iconarul Iordache Nicolau, un adevărat credincios, a vrut să picteze icoana în ansamblul mănăstiresc de la Iași. A făcut mai întâi veșmintele și celelalte părți ale icoanei, lăsând sfintele fețe, a Maicii Domnului și a Pruncului Iisus Hristos din brațele Ei, la final. Abia după ce a terminat de zugrăvit toate acestea, a început să contureze fețele. Deși era unul dintre cei mai iscusiți pictori ai vremurilor, s-a poticnit inexplicabil. Speriat și supărat că nu mai are îndeletnicirea de până atunci sau că o o voință mai puternică se opune acestei lucrări, el a acoperit icoana și a închis atelierul. Spre uimirea sa, în ziua următoare când a mers
să-și continue lucrul, icoana era pictată cu desăvârșire.