O nouă campanie de donare de sânge în Pantelimon

Un gest voluntar, deloc complicat, dar cu o însemnătate aparte!

Mulți dintre cei care donează sânge, la Pantelimon, nu se află nicidecum la prima donare. Spre exemplu, domnul Matei Nicu, în vârstă de 48 de ani, se afla luni, la cea de-a șasea donare organizată în Pantelimon, după ce, în luna decembrie o ”bifase” pe cea de-a cincea, tot în Sala de Sport din Pantelimon. Alături de acesta, au donat soția, Doinița (tot la a șasea donare) și fiica, Bianca (în premieră, la o astfel de activitate). Familia Matei ne-a declarat că cei trei vor participa și la campaniile viitoare, care vor avea loc, în acest an, pe 26 iunie, 27 septembrie și 5 decembrie.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 643, ediția print

Și Florin Cecate, viceprimarul orașului Pantelimon, a dorit să doneze sânge, așa cum face  la fiecare campanie, însă triajul medical nu i-a permis acest lucru, pentru că nu a trecut suficient timp de la ultima donare, în cazul său.

”Este cea mai bună acțiune care se poate face o dată la trei luni, ne ajutăm și pe noi, dar îi ajutăm pe toți semenii noștri. O recomand tuturor celor care pot face un gest frumos”, ne-a spus viceprimarul.

Un demers care face lumea mai bună

Fiecărui donator i se recoltează 450 ml sânge, în 8-10 minute, după ce, în prealabil, i se face o anamneză scurtă cu antecendentele medicale personale, i se verifică starea de sănătate actuală, i se măsoară tensiunea arterială și temperatura, pentru a vedea dacă este eligibil pentru donare. ”Am fost, din nou, martorii unui act de bunătate și altruism din partea a 48 de oameni cu suflet mare, care au participat la această ediție a campaniei de donare de sânge din orașul nostru. Acest gest voluntar aduce speranță celor care se luptă cu probleme grave de sănătate. Un gest atât de simplu, însă cu asemenea impact în viața celor care așteaptă transfuzia salvatoare, un gest care face această lume mai bună!”, ne-a declarat Mihai Voicu, directorul DAS Pantelimon.

Donarea de sânge este darul vieții!

Iată câteva dintre avantajele donării de sânge:

l  Salvarea pacien­ților aflați în nevoie: Sângele donat poate fi folosit pentru a salva viețile oamenilor care au nevoie de transfuzii de sânge, cum ar fi cei care suferă de anemie, leucemie sau care au suferit accidente grave.

l Verificarea stării de sănătate: Înainte de a fi acceptați ca donatori de sânge, vi se va efectua o verificare medicală completă pentru a vă asigura că sunteți sănătoși.

l Stimularea produc­ției de celule roșii din sânge: Donarea regulată de sânge poate stimula producția de celule roșii din sânge, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului în organism.

l Recompensă morală: Donarea de sânge este un act de caritate care poate aduce o recompensă morală, făcându-vă să vă simțiți bine și dându-vă satisfacția de a ajuta pe cineva care are nevoie.

l Recompensă materială: Fiecare donator primește tichete valorice de 70 de lei, o zi liberă de la locul de muncă și reducere la abonamentele de transport în comun.

Nevoie permanentă de sânge

Necesarul de sânge este foarte mare, în permanență, în condițiile în care, zilnic, spitalele solicită Centrului de Transfuzie sânge. Pentru că în fiecare zi au loc operații, au loc transplanturi de organe, etc. Tot timpul este nevoie de donatori – noi sau care deja au mai donat, pentru a se putea asigura necesarul. Donarea de sânge este benefică pentru donatorul sănătos, deoarece crește rezistența organismului în fața infecțiilor, scade riscul de accident vascular cerebral, de orice fel de accidente cardiovasculare. Eligibilitatea donatorului și starea de sănătate este verificată înainte de donare. Hemoglobina scade după donare, adevărat, dar dacă donatorul are un regim de viață echilibrat și consumă toate grupele de alimente, în special alimentele bogate în fier, atunci situația se reechilibrează, iar calitatea sângelui se reechilibrează și se reface în aproximativ trei săptămâni după donare. Ca să poată dona, femeile trebuie să aibă o valoare a hemoglobinei peste 12,5, iar bărbații peste 13,5, astfel încât cantitatea pe care o pierd sau o donează să nu le creeze probleme. Poate dona oricine are vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, care se știe sănătos, nu este în evidență cu boli cronice, cu diabet sau afecțiuni cardiovasculare, nu a suferit intervenții chirugicale în ultimele șase luni sau ultimul an, dacă sunt intervenții mai complexe, dacă nu are niciun fel de viroză respiratorie sau nu ia niciun fel de tratament cu o săptămână înainte de donare, spun medicii.