Vremea rece nu i-a oprit pe iubitorii de natură să participe, sâmbătă, la plantarea a mii de puieți, în zona Străzii Vechi din Bălăceanca
Sub îndrumarea specialiștilor în ecologie și silvicultură, câteva sute de voluntari au participat sâmbătă, 18 noiembrie, la o acțiune de plantare de puieți în satul Bălăceanca, comuna Cernica, în zona Străzii Vechi, unde autoritatea locală amenajează un parc. Printre iubitorii de natură s-au aflat prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, arhitectul șef al județului Ilfov, Olivia Ciobanu Oprescu, primarul comunei Cernica, Gelu Apostol, mulți reprezentanți ai unor companii importante, zeci de copii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 679, ediția print
Acțiunea a fost inițiată de Consiliul Județean Ilfov alături de Direcția Silvică Ilfov, Plantează în România și Primăria comunei Cernica, iar suprafața dedicată împăduririi este una generoasă – de aproximativ cinci hectare.
Bogdan Mihalache, șeful Ocolului Silvic Brănești, care alături de silvicultori s-a ocupat de instruirea voluntarilor, ne-a declarat că activitatea din satul Bălăceanca, pe marginea râului Dâmbovița, are ca finalitate crearea unei păduri-parc care, pe viitor, să asigure un aer mai curat celor din zonă și numai. ”Plantarea celor 10.000 de puieți s-a făcut după împărțirea zonelor – spre apă, adică marginile – punem sălcioară, plop și salcâm, pentru a crea perdeaua de protecție a viitoarei păduri-parc, iar în zona stației de apă avem pini negri, molizi, cireși, tei, castani. Am încercat să aducem cât mai multe specii, pentru ca oamenii să găsească aici un parc dendrologic. Și vor urma și alte specii, pe care acum nu am reușit să le aducem. Evident, cel mai important este efectul de mediu și un aer mai curat și la Cernica”, ne-a precizat specialistul.
”Ne dorim întotdeauna să dăm un exemplu pozitiv, și pentru că motto-ul nostru este ”Ilfov, județ verde”, cu mare drag am răspuns astăzi acestei invitații. De a planta împreună cu cei de la CJ Ilfov, din Primăria Cernica și cu ceilalți voluntari, de a pune umărul să facem din aceasta zonă un parc unde locuitorii să petreacă timp liber la aer curat”, a adăugat și prefectul județului Ilfov, Simona Neculae.
”Zona va avea destinație de pădure-parc. Vor fi amenajate inclusiv alei, iar iubitorii de natură se vor putea plimba aici. Mulțumesc tuturor voluntarilor, partenerilor implicați în activitate, este o mobilizare foarte bună. Toți trebuie felicitați, mai ales că vremea este forte neprietenoasă, a plouat, prognoza meteo arată că va ploua mai toată ziua. Și, totuși, au venit aici, pentru această activitate”, a precizat și Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJ Ilfov.
”Suntem încântați să ne aflăm aici”, ne-au spus și voluntarii AROBS, divizia Trackgps Fleet Management și cei ai companiilor UCMS by AROBS și Future WorkForce, catalogând acțiunea de la Bălăceanca drept ”un eveniment special”. ”Împreună, suntem mai mult decât o echipă, suntem parteneri în construirea unei lumi mai sustenabile, sănătoase și mai verde”, au declarat voluntarii. ”Cu sprijinul partenerilor noștri, facem un pas important către un mediu mai sănătos și mai echilibrat, iar AROBS Engineering se alătură misiunii de a planta semințele unui viitor sustenabil. Împreună facem o schimbare pozitivă în comunitate, lăsând o amprentă verde pentru generațiile viitoare”, au concluzionat reprezentanții Plantează în România.
Și perdeaua forestieră prinde rădăcini puternice
Reamintim că, tot în comuna Cernica, la intersecția DJ 301A cu A0, între Bălăceanca și Glina, în primăvara acestui an s-au plantat alți 20.000 de puieți, pentru a prinde rădăcini, în zonă, o perdea forestieră atât de necesară protejării unui segment din noua autostrada de centură a Capitalei. Și atunci, voluntarii au avut la dispoziție puieți, cazmale, apă, fructe proaspete și bucate gustoase pentru cei cărora li se făcea foame, într-o zonă special amenajată în spațiul pentru plantare.
”Împădurirea județului Ilfov este o inițiativă importantă și necesară pentru protejarea mediului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului. Este nevoie de o abordare integrată și pe termen lung, care să implice cooperarea între autorități, organizații non-guvernamentale și comunitatea locală”, spunea, atunci, prefectul județului, Simona Neculae.
Iar reprezentanții Plantează în România apreciază că ”astfel de acțiuni, dedicate naturii, reprezintă un îndemn la educație adresat oamenilor, expresie a unității, un simbol ce ne adună împreună. Ne implicăm în proiecte ce au ca scop rezolvarea unor probleme ale mediului și creșterea gradului de educație de mediu. Vrem să ducem mai departe scânteia unui împreună la nivel comunitar!”, apreciază aceștia.