O nouă investiție prin Programul Național „Anghel Saligny“ Comuna Ștefăneștii de Jos a obținut finanțare pentru canalizare menajeră și alimentare cu apă potabilă

Comuna Ștefăneștii de Jos a obținut finanțare pentru lucrările de canalizare menajeră și alimentare cu apă potabilă, odată cu semnarea de către primarul comunei, Mircea Gheorghiță, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a contractului pentru realizarea acestui proiectul prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 640, ediția print

Primarul Mircea Gheor­­­ghiță a anunțat că în acest proiect susținut prin programul ”Anghel Saligny” sunt cuprinse 32 de străzi din satele Crețuleasca, Ștefăneștii de Jos și Ștefăneștii de Sus, iar execuția lucrărilor va începe imediat după realizarea proiectului tehnic, care are termen de finalizare 3 luni.

Potrivit primarului, în cadrul acestor lucrări sunt prevăzute 833 racorduri individuale (inclusiv cămine de record la limită de proprietate) și 815 branșamente individuale (inclusiv caminele de branșament la limită de proprietate).

Rețeaua de hidranți, foarte importantă în caz de incendiu

”Vom avea în comună alimentare cu apă, prin rețeaua de distribuție apă potabilă care va avea o lungime totală de 11.617 metri liniari, împărțită în funcție de diametre, lungimi și tipuri de execuție. De asemenea, vom avea rețea de canalizare menajeră cu o lungime totală de 11.872 metri liniari și care va fi realizată cu diferite dimensiuni de conducte, funcție de debitul evacuat, în conformitate cu standardele actuale. Nu în ultimul rând, foarte importanți vor fi hidranții, pentru stingerea incendiilor, acei hidranți exteriori care sunt indispensabili în cazul producerii unor incendii și vor fi racordați direct la rețeaua de distribuție”, a explicat primarul comunei Ștefăneștii de Jos, menționând că subiectul hidranților este unul foarte important fiind un proiect pe care se străduiește să îl rezolve de aproximativ cinci ani.

Potrivit proiectului privind extinderea rețelei de canalizare menajeră și alimentare cu apă potabilă în comuna Ștefăneștii de Jos, de această investiție vor beneficia satele Crețuleasca, Stefăneștii de Jos și Stefăneștii de Sus, însemnând 4.175 de locuitori, corespunzând unui număr de 815 gospodării, astfel: satul Crețuleasca – 38 gospodării; satul Ștefăneștii de Jos – 62 gospodării; satul Ștefăneștii de Sus – 715 gospodării. În privința rețelei de canalizare în satele Cre­țuleasca, Ștefăneștii de Jos și Ștefăneștii de Sus, vor beneficia 4.265 de locuitori, corespunzând unui număr de 833 gospodării, astfel: satul Crețuleasca – 38 gospodării; satul Ștefăneștii de Jos – 62 gospodării; satul Ștefăneștii de Sus – 733 gospodării.

Rețeaua de distribuție apă potabilă se va realiza din conducte de 63 mm (rețea secundară) și de 110 mm (rețea principală) și va avea lungimea totală L=11617ml.

Rețeaua de canalizare se va realiza din conducte de PVC-U multi­strat cu diametrul de 200 mm și de 250 mm și conducte din polietilenă cu diametrul de 200 mm și de 250 mm, prevăzute la rețeaua de canalizare executată cu foraj orizontal dirijat. Lungimea totală a rețelei va fi L=11872ml.

După cum a precizat și edilul, și în proiectul tehnic se menționează că în cazul apariției incendiilor, combaterea acestora se va realiza prin intermediul hidranților exteriori racordați direct la rețeaua de distribuție.

Stație de epurare nouă cu capacitate mare

Un alt proiect important pentru comună și care în scurt timp va deveni funcțional este reprezentat de investiția privind extinderea și modernizarea stației de epurare ape uzate în comuna Ștefaneștii de Jos.

”În acest moment, stația de epurare poate prelucra până la 400 metri cubi pe zi, fiind insuficientă pentru cantitatea de apă menajeră ce vine din localitate pentru rețelele de canalizare. În ultima perioadă s-au făcut lucrări de canalizare pe 7-8 străzi și evident foarte multe proprietăți fiind racordate, stația a devenit insuficientă. Chiar și cei de la Cosmopolis dau un procent de 10-15% prin pompare către stație, res­tul mergând în stația Consiliului Județean care se află în localitatea Tunari. Ne-am pus, evident, problema ce facem, deoarece era o situație care trebuia rezovată. Am accesat fonduri prin programul ”Anghel Saligny”, contractul l-am semnat în decembrie 2022, licitația a fost făcută anul trecut, iar în jurul datei de 20 ianuarie 2023 am semnat ordinul de începere. ­Constructorul s-a mișcat destul de repede, au început lucrările de escavare, iar o parte din componentele stației au venit din Germania. Va fi una dintre cele mai moderne stații de epurare, sper că nu doar din Ilfov, ci și din țară, care va avea o capacitate de patru ori mai mare, decât stația de epurare existentă, adică 1.600 mc pe zi”, a precizat primarul.

Potrivit proiectului având ca scop “Lucrări de extindere și modernizare stație de epurare ape uzate” în comuna Ștefăneștii de Jos, în cadrul investiției se vor  realiza lucrări de extindere și modernizare a stației de epurare având ca scop atingerea valorilor limită ale efluentului impuse de legislația în vigoare. Stația de epurare modernizată a apelor menajere din comuna Ștefăneștii de Jos va cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, precum și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Proiectul reiterează faptul că în prezent, capacitatea stație de epurare este de 400 m3/zi, iar prin modernizare și extindere, capacitatea maximă a stației de epurare va fi de 1.680 m3/zi corespunzător pentru 10.500 locuitori.

Modernizarea Străzii Dudului continuă în ritm susținut

Modernizarea infrastructurii rutiere rămâne și ea o prioritate pentru administrația comunei Ștefăneștii de Jos. Lucrările demarate recent pentru modernizarea unui tronson de 357 metri al Străzii Dudului, între Strada Castanului și Strada Făgăraș, au avansat foarte mult, fiind foarte aproape de finalizare. Reabilitarea Străzii Dudului presupune schimbarea terasamentului, amenajarea de trotuare stânga-dreapta, rigolă carosabilă pentru scurgerea apei cu acces în proprietăți, atât pietonal, cât și rutier. Primarul Mircea Gheorghiță a reamintit că investiția include și dotarea străzii cu sisteme de semnalizare rutieră și marcaje longitudinale și transversale, cât și amenajarea mai multor locuri de parcare.