Daniel Gheorghe, la doar 27 de ani, este o tânără speranţă a politicii liberale. Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Daniel Gheorghe es-te şi membru supleant în Biroul Politic Naţional al Tineretului Naţional Liberal şi preşedinte al Tineretului Naţional Liberal din Otopeni. Totodată, se ocupă cu pregătirea unui doctorat în istorie.
Născut şi crescut în Otopeni, unde, de altfel, tatăl său este primar, Daniel Gheorghe şi-a dovedit şi calităţile de scriitor şi analist în devenire, prin publicarea unor eseuri pe teme doctrinar – politice. Discuţia cu junele liberal a relevat un spirit critic, cu o bună analiză a momentului, fără a cădea în păcatul “periuţei” la adresa celor mai sus-puşi. Curioşi să vedem cum gândeşte un posibil viitor lider politic, am consemnat câteva dintre ideile şi opiniile liberalului Daniel Gheorghe.
Electoratul nostru liberal acum este cam lovit, atât după ce am primit valul de traseişti de la PDL, cât şi mai apoi, odată cu venirea lui Becali în partid…Başca alian-ţa cu Voiculescu. Impactul “Antenelor” este mult supraevaluat. Nu mai pot să mă uit la emisiunile lor, fiindcă văd mereu aceleaşi feţe şi este foarte obositor. Mulţi dintre liberali nu se mai regăsesc azi în PNL. Cred că facem o eroare strategică majoră – pentru 10 sau 15.000 de voturi, pierdem 100.000 voturi sau mai mult.
Crin Antonescu a venit cu un mesaj liberal conservator, dar acum partidul merge într-o direcţie opusă. Liberalii cred în valorile naţionale, tradiţionale. Şi Antonescu crede sincer în ceea ce spune. Important este ca preşedintele partidului să-şi ducă la îndeplinire promisiunile; părerea mea este că încă mai are de dovedit destule lu-cruri. El şi-a luat un angajament, care se numeşte ”revoluţia bunului simţ”. Dacă va reuşi să concretizeze acest angajament, va fi un preşedinte de altă factură decât Băsescu. Alimentarea unui conflict între Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu este artificială şi dezavantajează grav PNL; ei doi s ar putea completa foarte bine, chiar dacă viziunile lor politice diferă de la un punct încolo.
România suferă de „birocratism cronic”, o moştenire a regimului comunist. Cred că în primul rând ar trebui luate măsuri de ordin fiscal – TVA diferenţiat descres-cător, cotă unică, dar cu caracter diferenţiat; apoi, o atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării infrastructurii. Subscriu şi ideii lui Călin Popescu Tăriceanu privind crearea unei Companii Energetice Naţionale, care cred că ar fi o iniţiativă foarte bună. Multe privatizări s-au făcut într-un mod foarte dubios şi total dezavantajos pentru România. Companiile româneşti trebuie să atragă capital, chiar prin subscripţia de pe piaţa internă. Noi, românii, suntem acţionari în Uniunea Europeană, alături de toa-te celelalte state membre. Trebuie să avem o deschidere şi către Occident, şi o deschidere transatlantică.
Tineretul Naţional Liberal este slab reprezentat la alegerile parlamentare ce vor urma, lucru ce i-a nemulţumit pe mulţi colegi de-ai mei. Au fost promovaţi unii ti-neri pe criterii clientelare, de rudenie sau pentru că lucrau cu un „senior”, iar colegi din TNL, cu o activitate susţinută şi merituoasă în partid, s-au văzut daţi la o parte. Crin Antonescu trebuie să promoveze oamenii pe criterii valorice. PNL, de la Valeriu Stoica încoace, a mers pe o curbă descendentă în ceea ce priveşte oamenii scoşi în faţă.
Ilfovul trebuie să fie capabil să reziste expansiunii Bucureştiului. Ilfovul să colaboreze cu Bucureştiul, nu să devină parte a acestuia. Nu-mi doresc ca Otopeniul, sau orice altă localitate ilfoveană, să devină un cartier-dormitor al Capitalei. Judeţul trebuie să beneficieze de o dezvoltare durabilă, să aibă investiţii pe termen lung, în sănătate, educaţie, transporturi, calitatea vieţii.
„În ultimii 20 de ani am asistat cu toţii la un faliment al republicii românești (…) am văzut cum trei președinţi la rând au făcut toţi oficii de președinte de partid din umbră. Republica noastră a transformat funcţia prezidenţială într-un teren al intrigilor și jocurilor securisto-politice, ce depășesc barierele Constituţiei și în care partizana-tul politic faţă de partidul care l-a propulsat la Cotroceni este literă de lege pentru președinte.”
O șansă pentru România – Monarhia – text din 16 mai 2011
Daniel Gheorghe a ținut o alocuțiune foarte apreciată, care a stârnit ropote de aplauze
Editorii celor două volume lansate miercurea trecută au dat autografe
Radu Câmpeanu și Varujan Vosganian au fost oaspeți de onoare la lansarea Editurii Liberale