Cei care au urmărit relatările noastre despre proiectele pe care noua conducere a Primăriei Tunari le desfășoară în localitate își amintesc desigur vorbele primarului Alexandru Neacșu, care ne spunea atunci, în miez de vară, că nu avem noi pagini în ziar să scriem despre numeroasele proiecte care urmează să prindă viață în Tunari. Ziua de 29 septembrie 2016 avea să ne confirme pe deplin spusele edilului.

Joia trecută, comuna Tunari arăta ca un adevărat șantier. Zeci de muncitori forfoteau de zor în centrul comunei, de-a lungul drumului județean care străbate localitatea ulterior, din spusele ”vicelui” Cristian Niculae, am aflat că era vorba de peste 80 de muncitori). Un adevărat furnicar de oameni care trebăluiau, cum rar îți mai este dat să vezi în această „epocă postdecembristă”. Tot acest adevărat șantier edilitar ne-a readus în minte cuvintele primarului Neacșu. Aveam acum în față dovada palpabilă că nu ne spusese, cu aproape două luni în urmă, doar vorbe goale…

 

Șapte proiecte, demarate în forță

În mijlocul furnicarului de muncitori și utilaje l-am găsit pe viceprimarul Cristian Niculae, care urmărea ca totul să se desfășoare potrivit planurilor. El ne-a lămurit pe deplin cu privire la lucrările care se desfășurau, în acel moment, în centrul comunei. „În ultima lună, am demarat deja sau suntem în curs de demarare a șapte proiecte, și anume: amenajarea de trotuare și parcări, în centrul comunei, extinderea parcului cu 2.800 de mp, amenajarea terenului multifuncțional din vecinătatea stadionului, asfaltarea străzilor din Cartierul Tineretului, pentru care am primit o finanțare de 5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, racordarea la rețelele de apă și canalizare, amenajarea Teatrului de Vară și construirea unui sens giratoriu pe șoseaua de Centură, la intrarea în localitate”, ne-a spus viceprimarul Cristian Niculae. Și pentru că spațiul editorial nu ne permite, în acest număr vom vorbi doar despre patru dintre ele, așa cum ni le-au prezentat primarul Alexandru Neacșu și mâna sa dreaptă, viceprimarul Cristian Niculae.

 

Au început racordările la rețelele de apă și canalizare

Acum aproape două luni, primarul Alexandru Neacșu ne povestea cum a fost demarat proiectul pentru apă și canal, în Tunari. Am aflat astfel că, în timpul mandatului fostului primar, Grigore Coțe, mai precis în anul 2009, a fost inițiat un proiect pe bani europeni, prin Măsura 322, prin care au fost introduse rețelele de apă și canal pe un prim tronson de 7,5 km, care se întinde de-a lungul a două străzi – Oituz și Traian – și a drumurilor județene. O acoperire estimată, în prezent, la 10-12% din necesarul comunei. Alimentarea cu apă este realizată din două puțuri cu o adâncime de 245 m și o stație de tratare a apei. Pentru canalizare, a fost construită o stație de epurare a apelor uzate modulară, una dintre cele mai performante din județ, care permite racordarea a peste 2.000 de abonați, cu posibilitate de extindere. Între timp, cei 7,5 km de rețele au fost finalizați și, în prezent, întregul sistem fost dat în administrarea SC Apă Canal Ilfov (ACI) SA, în cadrul asocierii pe care comuna o are cu ADIA Ilfov. În prezent, ACI a început racordările până la limita proprietăților a rețelelor de apă și canal. „Deja au fost racordate peste 90 de gospodării”, ne-a precizat Alexandru Neacșu. „Pentru racordări, cetățenii plătesc câte 154 de lei, pentru branșarea la apă, respectiv canalizare. Sunt cheltuieli minime, pentru că Apă Canal Ilfov va suporta contravaloarea căminelor, conductelor și a contoarelor, circa 1.000 de lei, până la limita proprietății respective”, a adăugat viceprimarul Cristian Niculae. Și, într-adevăr, așa cum vă spuneam la început, joi, 29 septembrie, lucrătorii de la ACI munceau de zor la realizarea acestor branșamente.

 

Trotuare și parcări, în centrul comunei

Odată terminate lucrările de introducere a rețelelor de apă și canalizare, primăria a avut posibilitatea să demareze un alt proiect, care se întinde de-a lungul celor 7,5 km, cât măsoară aceste rețele: amenajarea de trotuare și parcări. „Valoarea proiectului este de circa 6 milioane de lei, cu o cofinanțare de 4 milioane de lei de la Consiliul Județean. Iar cel din partea căruia am primit un sprijin consistent pentru acest proiect a fost președintele Consiliului Județean Ilfov, domnul Marian Petrache, căruia dorim să-i mulțumim, pe această cale”, ne-a precizat primarul Alexandru Neacșu.

Iar din ceea ce ne-a fost dat să vedem, avem convingerea că întreaga înfățișare a comunei se va schimba semnificativ. Deja, în vecinătatea primăriei, îți poți imagina cum va arăta totul, în viitor: trotuare cu pavele, locuri de parcare generoase, arbori și spații verzi, care vor da o notă de funcționalitate, dar și de eleganță, întregii zone. „Vrem ca, aici în centru, totul să arate ca o zonă de promenadă”, ne-a spus viceprimarul Cristian Niculae.

 

Lupta pentru siguranța circulației și a oamenilor

Când vii pe șoseaua de Centură dinspre Bucu­rești și vrei să virezi stânga, pentru a intra în comuna Tunari, trebuie să ai nervi tari. Pentru că, din cauza traficului infernal de pe Centură, manevra este o adevărată aventură, care, uneori, se poate termina rău. Mărturie stau zecile de accidente și evenimente rutiere negative petrecute în i ntersecție. Această si­tuație a fost cea care i-a determinat pe edilii comunei să întreprindă toate demersurile pentru amenajarea unui sens giratoriu, care să sistematizeze traficul auto, care să înlesnească accesul în comuna Tunari și care să limiteze, până la dispariție, accidentele rutiere cu consecințe grave. Și, în cele din urmă, au reușit. „Am făcut nenumărate demersuri la CNADNR. Am trimis hârtii peste hârtii, am contabilizat toate accidentele, am adus sute de argumente pentru a se lua decizia înființării unui sens giratoriu. Și, iată că am reușit! Și de data aceasta cu sprijinul enorm al domnului Marian Petrache. Dovadă că CNADNR a înțeles situația este și faptul că au început măsurătorile și primele lucrări. Astfel, așa cum a promis Compania de Drumuri, până la finele anului vom avea acest sens giratoriu, care ne va scăpa de multe evenimente neplăcute”, ne-a povestit primarul Alexandru Neacșu.

Atât pentru astăzi. Ne reîntâlnim în numărul următor, pentru a afla și despre celelalte proiecte despre care v-am vorbit. Pe curând!