Final de proiect “Nouă ne pasă. Implică-te şi tu!”  Dar spiritul lui continuă

Spectacolul lumii e nesfârşit. Povestea uimitoare şi exemplară – începută la Mogoşoaia, în 2012 – a românului american Vivi Kraus, a avocatului Gabriela Popescu şi a prietenilor lor, voluntari de la VK Soccer, continuă. Aşa a fost şi ziua de 26 octombrie. Oamenii s-au întrecut în surprize. Vremea nu s-a lasat nici ea. Iarna rea şi-a arătat colţii reci, de gheaţă. Vă amintiţi, nu? Cu zăpadă, vânt bicisnic, frig şi zloată – a muşcat pe neaşteptate, din ceea ce planificaseră acolo peste 30 de tineri şi copii sportivi. Dar n-a reuşit să strice mai nimic. Evenimentul?  Încheierea proiectului lor, de suflet “Nouă ne pasă. Implică-te şi tu!” Sărbătorirea lui a cuprins competiţii de gală, festivitatea de premiere, prezenţa unor invitaţi de cinci stele. 

De la început, trebuie spus că până şi finalul acestui proiect e unul special. Acest sfârşit, săbătorit la 26 octombrie, e numai unul de calendar. Adică, e încheiat pe hârtie. Scriptic şi oficial. Asta din obligaţia respectării angajamentelor luate de voluntarii Clubului de fotbal „VK Soccer”. În primul rând, faţă de sponsorii care şi-a dat acordul de colaborare şi susţinere materială. Între ei – Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). Iar raportările dintr-un contract cu o instituţie a statului trebuie să respecte, cu rigoare, date justificative, cifre, termene.  

Deşi încheiat, ideea proiectului merge mai departe

Spiritul şi eforturile realizării acestui proiect n-au încetat. „Nouă ne pasă. Implică-te şi tu!” urmează mai departe lucrul început. De fapt, ideea lui e formula pregnantă, esenţială, a tot ce fac voluntarii asociaţiei sportive amintite, de peste doi ani. Sunt oamenii care construiesc oameni, după cum se vede. „Fotbal pentru trup şi suflet” exprimă programul misiunii lor speciale, la Mogoşoaia. Zi de zi. Şi totul va continua, fără întrerupere. Este esenţa angajării lor, pentru recuperarea educaţională prin sport a destinului unor copii aflaţi în mari dificultăţi de interpretare a vieţii. 

Sprijin şi din partea studenţilor UNEFS

Proiectul a fost susţinut şi sprijinit de Liga Studenţilor şi Absolvenţilor ai Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS), prin Alin Fediuc, preşedintele acestei organizaţii. Cu el, Mihai Ştefan – directorul sportiv al Asociaţiei VK Soccer – a fost coleg de facultate. Au rămas prieteni. Iar ca semn de implicare, Mihai a reprezentat la evenimentul de premiere Liga amintită, prin arbitrajul campionatului proiectului, premierile suplimentare şi altele. 

Sabia, şireturile deznodate şi găinile albe 

Vârstele fragede ale acestor copii marginalizaţi din societate nu i-au scutit de istorii crunte. Sunt tinerii nevinovaţi, din familii necăjite, pentru care şomajul, sărăcia şi experienţele triste de viaţă reprezintă stavile de netrecut. Absenţi din şcoli sau discriminaţi, ei devin, fără voia lor, copiii rebeli de maidan, candidaţi la infracţiuni şi, în final, ocupanţi ai sistemului penitenciar. 

Voluntarii de la „VK Soccer” au aflat că unul a scos sabia şi i-a tăiat gâtul altuia. Din fericire, nu l-a ucis. Altul s-a dovedit hoţ de găini. Le prefera pe cele albe. Iar un adolescent, la 17 ani, nu ştia să-şi facă fundă la şireturile încălţărilor, pierzându-şi ghetele de sport pe teren, în timpul meciului. 

Mulţi din majoritatea acestor tineri ascund poveşti de viaţă, care tulbură şi răscolesc. Însă – prin Şcoala de fotbal de la Mogoşoaia – toţi au o şansă uriaşă de recuperare, oferită mai ales pentru îndreptare şi conturare a unui orizont cu valori ale  performanţei, educaţiei şi comportamentului normal, în societate.  

Obligaţii şcolare, achitate prin bucuria sportului  

Ele trebuie  urmate întocmai. Nu când şi când, sau la voia întâmplării. Ci programat şi cons­tant. Cu efort, seriozitate şi disciplină. Cu toate rigorile prezenţei şi studiului şcolare. Care sport, până atunci? La colţ de stradă? Fără noimă? Fără valori recunoscute decât, probabil, de unii din „gaşcă”? 

Apoi, care antrenor să-i fi băgat în seamă? Cine să-şi piardă timpul cu ei? Nişte copii de pe maidane. Nişte chiulangii din şcoală. Nişte părăsiţi? Copii din familii de romi, dar nu numai. Care nu ştiu altceva decât regulile confruntării întâmplătoare, din stradă? Cine să-i adune de acolo, din mahalalele oraşului? Cine să stea lângă ei? Cine să le schimbe viaţa? 

Echipele de la „VK Soccer”

Vivi Kraus e preşedintele antrenor al Clublului de fotbal. Ştiţi istoria vieţii lui. Am scris despre ea de mai multe ori, în acest ziar. A stat 20 de ani în Statele Unite ale Americii. De la începutul lui 2012 s-a întors acasă, în România, şi conduce grupul de voluntari ai „VK Soccer”. Ei se ocupă de  destinul copiilor, amintiţi mai devreme. Ei le reconstruiesc viaţa. Le deschid perspectiva muncii, atitudinii şi rezultatelor de campioni.  

Acum au echipă mare, de club – care se află în Liga a IV-a, a Campionatului Municipal Bucureşti. În ultimile meciuri, trei dintre juniorii din Mogoşoaia – generaţiile anilor 1996-1997 – au jucat în cadrul ei. E vorba de­spre Robert Vornicu, Silviu Şerban şi Adi Dumitrache.     

 „Tocmai asta urmărim noi: disciplina fiecăruia şi a echipei, seriozitatea –  iar, în final, performanţa. Aspiraţiile tuturor sunt în creştere. Atmosfera din echipe e din ce în ce mai bună. Eforturile noastre se îndreaptă spre închegarea aptitudinilor individuale, într-o ţinută morală şi sportivă competitive”, spune Vivi Kraus.

Festivitatea încheierii proiectului “Nouă ne pasă. Implică-te şi tu!”

Duminică, 26 octombrie, terenul sintetic de joc şi antrenament din Parcul voievodal, din Mogoşoaia, a fost acoperit de zăpadă. Cei peste 25 de copii au trecut la curăţarea lui şi, pe o lapoviţă de nedescris, şi-au disputat, cu îndârjire, meciurile din finala campionatului de minifotbal, pentru acest proiect. Apoi, şi-au alcătuit trei formaţii de joc: “Bombardierii”, “Speranţa” şi “VKS Mogoşoaia”, cu căpitanii de echipă: George Lepădatu, Nicolae şi Mihai Dolopci, veri – acum adversari pe teren. Echipele s-au clasat pe locurile I, II şi III, în ordinea notată mai sus.  

Prieteni şi oaspeţi de seamă

Modele de urmat pentru copiii de aici, marii sportivi şi campionii prezenţi la Mogoşoaia au un mare numitor comun: prietenia. Gazde, Vivi Kraus şi Gabriela Popescu, foşti colegi de liceu, sunt acum voluntari ai reconstrucţiei de destine. La fel, gloriile „Rapidului” – Viorel Kraus sr. (tatăl lui Vivi) şi Leo Toa­der, marele portar, l-au invitat pe Fănel Ţîră special pentru acest eveniment. Tuturor acestora, o lume întreagă le-a recunoscut valoarea, iar cluburile internaţionale i-au avut în componenţa lor. 

Alţi oaspeţi de seamă? Sabino Frederico Tavares, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal-Tenis, împreună cu campioanele Ana-Maria Gherghel – cu 7 medalii de aur câştigate la Campionatul Mondial din Cipru (devenită parteneră a VK Soccer) – şi Ana Maria Rizescu. Dar despre asta, într-o ediţie viitoare. 

Premierea celor mai buni

Gabriela Popescu, vicepre­ședintele „VK Soccer”, s-a îngrijit de întreaga ceremonie, pe care a și prezentat-o. Într-o atmosferă entuziastă, le-au fost oferite copiilor sportivi peste 100 de echipamente sportive, de antrenament și joc. Adică, bluze, tricouri, pantaloni, șorturi, mingi, apărători pentru picioare, rucsacuri, dulciuri. Apoi, cupe, medalii și diplome, plachete de merit. 

Ziarul nostru a primit, la rândul său, două diplome, pentru prezentarea și susţinerea proiectului. „Premiile le-am pregătit pentru toţi jucătorii care au participat la selecţia și finala meciului de încheiere a  proiectului”, a spus ea.  

Toate acestea au putut fi oferite datorită contri­buţiilor materiale  ale MTS, Direcţiei de Sport și Tineret a judeţului Ilfov, firmelor „Provus” și „Romcard” – cu directorul lor Utku Ogrendil – oaspete la festivitatea de premiere – Primăriei Mogoșoaia, Centrului Cultural Palatele Brâncovenești,  plus per­soanele fizice: Mihaela Neacșu, Roxana Stăniloaie și alţi sponsori ai Asociaţiei. Tuturor le-au fost adresate mulţumiri ale beneficiarilor și participanţilor la proiect.