Ziua Principatelor Române a fost omagiată la Buftea printr-un spectacol organizat de Centrul Cultural din localitate, în cadrul căruia micii artiști au bucurat publicul cu talentul lor, prin cântec, dans și poezie.
Toți cei prezenți, cu mic, cu mare, au fost copleșiți de emoții datorită copiilor care au reamintit că Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, cunoscută și sub numele de „Mica Unire”, este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
În acest context, sala de spectacole a Centrului Cultural Bufea, plină până la refuz cu elevi, părinți, profesori și invitați, a răsunat de aplauze aproape două ore. Numeroși interpreți, dansatori, mici actori, îndrumați de profesori, au venit să dea culoare unei activități culturale menite să prezinte importanța momentului istoric al Unirii Principatelor Române ca prim pas pentru înfăptuirea statului național unitar român.
O atmosferă de mare sărbătoare a fost creată datorită Corului ”Armonia”, care a interpretat ”Hai să întindem hora mare” și ”Hora bucuriei”, sub îndrumarea Geovanei Boca. Au urmat copiii de la Grădinița ”Căsuța copilăriei”, cu ”Hora unirii”, ”Patria”, de George Coșbuc și poezia ”Pământ străbun”.
Trupa ”Bastion”, formată din talentații copii înscriși la atelierul de actorie al Centrului Cultural Buftea, a reușit prin sceneta ”Cuza 2.0” să aducă în atenția tuturor celor prezenți importanța istoriei printr-o interpretare inedită și modernă.
Pe scenă au mai evoluat cu momente artistice cu tematica unirii copiii Școlii nr. 3 și ai Grădiniței nr. 3 din Buftea, spectacolul încheindu-se cu dansurile populare ”Ciuleandra”, ”Hora românilor” și ”Suita din Oltenia” oferite cu mult talent de tinerii artiști ai Ansamblului ”Doina Ilfovului”, condus de coregraful Daniela Mîndroc.
Ziua de naștere a statului național modern
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative semnată de 106 parlamentari, aparținând mai multor partide politice, care a fost avizată favorabil la 18 martie 2014, de către Comisia pentru Cultură a Senatului.
În expunerea de motive se arată că „24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naștere a statului național modern român și trebuie ca românii să nu uite acest lucru. (…) Recunoașterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul bine meritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iași!“.