Orașul Buftea a îmbrăcat, din nou, frumoasele straie de sărbătoare în zilele de 2 și 3 mai, atunci când, o mulțime de localnici cu sufletele însetate de credință, l-au cinstit pe Sfântul Irodion de la Lainici, ocrotitorul spiritual al Parohiei Săbăreni, într-un mod cu totul deosebit. Primul hram închinat, în mica biserică de la Buftea, acestui sfânt pentru care credincioșii locului au mare evlavie de ani buni, a fost un praznic al bucuriei și al iubirii smerite. 

 

Deși se află în mijlocul lor de numai un an, de când racla cu o părticică din moaștele sale a fost adusă de la Mănăstirea Lainici, la Parohia Săbăreni, inimile credincioșilor din Buftea bat, la unison, pentru Sfântul Irodion, de mulți ani. Uniți în rugăciune și în simțiri, în seara zilei de luni, 2 mai și în dimineața zilei de marți, 3 mai, fiii duhovnicești ai acestui sfânt lăcaș, împreună cu părintele paroh Florin Badea, au făcut ca ziua bisericii de la Săbăreni să fie încununată de o revărsare abundentă de lumină și bucurie. O mulțime de credincioși au participat la slujbele înălțătoare aducându-i slavă și cinstire Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, asemenea unui sfânt, mare făcător de minuni al lumii.
Biserica de la Săbăreni, un loc al minunilor
Așezarea sacră din micul cartier buftean este locul în care numeroși credincioși își găsesc liniștea sufletească. Cei care devin prietenii lui Dumnezeu și a-i sfinților Săi, crezând în dragostea și în grija lor nestrămutată, primesc binecuvântarea unei vieți pline de miracole. Fiecare icoană și fiecare obiect religios din Biserica de la Săbăreni, are propria poveste. „Iubiți credincioși, nu pot exprima în cuvinte bucuria pe care o simt acum, la acest mare
ceas de sărbătoare, nu doar a bisericii noastre, ci a întregii Biserici Ortodoxe și, mai nou, a județului Ilfov. Acest sfânt mare cuvios Irodion de la Lainici, viețuitor al secolului al XIX-lea, care s-a născut la 1821 și a intrat în obștea monahală 20 de ani mai târziu, a fost enoriaș al acestor meleaguri. A mers ca monah la Sfânta Mănăstire Cernica, avându-l ca Stareț pe Sfântul Ierarh Calinic, cel care avea să devină Episcop de Râmnicu Vâlcea și să-l numeasca pe Sfântul Irodion Stareț al Mănăstirii Lainici. Întreaga sa viață a fost pusă sub chipul smereniei, al rugăciunii, al postului, al faptelor bune. Posturi aspre și îndelungate, nopți nedormite, rugăciunea inimii și multe alte calități duhovnicești au făcut ca acesta să devină înaintevăzător cu duhul și făcător de minuni, încă din viața sa. Ca stareț la Mănăstirea Lainici, avea să profețească și distrugerea lavrei de la Lainici (n.r. – marii Mănăstiri Lainici) care avea să se întâmple la numai câțiva ani după trecerea sa la Domnul. (…) După șapte ani, când a fost dezgropat, a fost găsit intact, dormind în mormânt. A fost îngropat din nou și dezgropat după mai bine de o sută de ani, când a fost scos cu țărâna pe piept, de asemenea, cu trupul intact. În 2011, Biserica Ortodoxă Română, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a rânduit să se recunoască sfințenia și canonizarea acestui sfânt. Minunea cea mare pentru Ilfov și mai ales, pentru urbea noastră, pentru bisericuța noastră, este aceea că Sfântul a dorit să vină înapoi pe meleaguri ilfovene, să aducă aici, iarăși, binecuvântare în locul de unde a plecat. Și, pentru prima dată, singurul loc din Ilfov pe care l-a ales să se sălășluiască și să aducă binecuvântare este aici, în bisericuța noastră, unde s-a așezat parcă pentru a ne chema la rugăciune. Sfântul Ilie, primul nostru ocrotitor l-a primit, alături de sine, ca rugător pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, care a săvărșit și săvârșește minuni nenumărate aici, în biserica noastră, alături de Sfânta Icoană a Maicii Domnului Pantanassa, care a fost adusă din Sfântul Munte Athos și care deja a săvărșit multe minuni. (…) După ce am adus Icoana Maicii Domnului Pantanassa am primit un telefon de la un om cunoscut în orașul nostru zicându-mi cu mare bucurie: „Părinte am trecut și m-am închinat cu tatăl meu la Icoana Pantanassa și l-am dus mai apoi la spital iar medicii au spus că este o eroare medicală, că nu înțeleg ce se întâmplă. Părinte, tatăl meu nu mai are cancer!“. Au venit multe femei care-și doreau copii și nu puteau să zămislească prunci. Și numărul acestora crește din zi în zi.
Îi mulțumesc din suflet și domnului primar care este aici, alături de noi, ajutând mereu bisericile din Buftea. Zilele trecute a vorbit personal cu lucrătorii care ne-au tărăgănat atât de mult timp și aceștia ne-au promis că vor veni și vor termina lucrarea acoperișului care pentru noi este de o importanță majoră. Era o mare durere să vezi cum plouă în biserică, să auzi cum trosnește când bate vântul și te așteptai să cadă, iar când era vijelie adunam scândurelele care cădeau. Iată că aici s-a închegat o familie și suntem o familie unită, plină de tineri, de oameni de toate vârs­tele, care vin din toate părțile! Îl rog pe Bunul Dumnezeu, să ne ajute să rămânem uniți! Să aveți Lumina Învierii în inimi și în case!“, le-a spus părintele Florin Badea, parohul Parohiei Săbăreni, credincioșilor care au asistat la acest prim praznic închinat Sfântului Irodion de la Lainici.
Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea: „Îi îndemn pe toți cei care au suferințe în viață să meargă la biserică”
Printre cei ce s-au rugat și s-au bucurat de praznic care a reprezentat una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru întreaga comunitate a orașului Buftea, s-a numărat și primarul Gheorghe Pistol, om politic și credincios deopotrivă care este mereu cu sufletul alături de creștinii localității pe care o administrează. „În această zi, cu o importantă semnificație creștină, Sfântul Irodion de la Lainici, locuitorii orașului Buftea sărbătoresc hramul bisericii din cartierul Săbăreni. Ne alăturăm și noi, localnicii și enoriașii, precucernicilor părinți, pentru a ne ruga la Sfântul Irodion pentru a mijloci rugăciunile noastre la Maica Domnului și Mântuitorul nostrum Iisus Hristos. Am lăsat treburile administrative și m-am îndreptat către biserica din Parohia Săbăreni pentru a mă ruga pentru locuitorii orașului Buftea ca Sfântul Irodion să le vindece suferințele și să le aducă bucurie în casă. Foarte mulți oameni aflați în suferință vin la noi, la Primărie. Unii au adevărate drame și tocmai de accea, îi îndemn pe toți să vină la această bisericuță pentru că Sfântul Irodion de la Lainici este grabnic ajutător și, unele minuni s-au și văzut la această biserică. Nu ne rămâne decât să aprindem o lumânare și să-I rugăm pe Maica Domnului și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, alături de Sfântul Irodion de la Lainici să ne ierte păcatele pentru că nimeni nu este fără de păcat“, a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea. Și, pentru ca bucuria să fie deplină ca la orice zi de mare sărbătoare, părintele paroh a împărțit Agapa Frățească împreună cu toți credincioșii. Bucatele delicioase au fost gătite de vestitul Mircea Măcelaru.
Moaștele Sfântului Irodion, o răsplată pentru credința și eforturile localnicilor din Buftea 
Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici este mesagerul lui Dumnezeu, care le-a oferit, de-a lungul timpului, credincioșilor din Buftea, o mulțime de daruri spirituale. Din ziua de 8 mai a anului trecut, de când moaștele sale au fost aduse de la Mănăstirea Lainici, din județul Gorj, în mica biserică din Săbăreni, acesta veghează necontenit asupra lor și-i ajută la nevoie. Odoarele au ajuns în biserica din Săbăreni ca o răsplată pentru locuitorii orașului Buftea și pentru munca depusă în ultimii ani de către părintele paroh. Au venit însă, și ca un dar meritoriu pentru eforturile primarului Gheorghe Pistol, care a făcut ca orașul Buftea să aibă parte de numeroase realizări și să se dezvolte frumos din punct de vedere cultural, educațional și spiritual. De altfel, câteva zeci de enoriași, împreună cu părintele paroh și cu primarul Gheorghe Pistol, au adus acum un an, racla învelită într-un tricolor (fiind vorba de un sfânt român), de la Mănăstirea Lainici.