Premieră medicală în România
Peste 60.000 de oameni de pretutindeni se sting anual din cauza complicațiilor cancerului de piele. Rata mortalității s-a dublat în ultimii 30 de ani și, din păcate, incidența este tot mai mare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Expunerea prelungită la soare, fără creme cu factor de protecție și la ore nepotrivite, rămâne principala cauză de îmbolnăvire prin cancer de piele.
Doisprezece români diagnosticați cu forme grave de cancer cutanat au primit în aceste zile, șansa la o nouă viață. Salvarea a venit din partea dr. Mihaela Leventer, președintele Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală (S.R.M.E.D.C.C.) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Centrul de Excelență în Dermatologie și un grup de specialiști din centre universitare americane celebre. Beneficiarii au fost supuși intervenției fără să achite costurile acesteia, în cadrul clinicii coordonate de dr. Leventer, în perioada 10-13 iunie. Iar rezultatele sunt uimitoare. Grație unei tehnici medicale aplicată în premieră în România, bolnavii pe care sistemul de sănătate inițial îi condamna la moarte, au primit în dar, circa cinci ani de viață. Asta, în contextul în care 75% dintre pacienții cu melanom metastatic de exemplu, își pierd viața în primul an de diagnostic.
“Cancerul de piele a devenit o problemă reală din cauza expunerii necontrolate la radiația UV. Pentru 10 tipuri de tumori de piele, microchirurgia Mohs este soluția salvatoare. Împreună cu medicii americani am redat speranța câtorva din pacienții noștri. Majoritatea bolnavilor selectați pentru operații au suferit tratamente incomplete anterior prin metode clasice și au făcut recidive. Șansa obținerii vindecării este legată de îndepărtarea integrală a tumorii din țesut prin verificare în timp real la microscop”, precizează dr. Mihaela Leventer. Printre pacienți s-a aflat și un tânăr de 23 de ani care suferea de dermatofibrosarcoma protuberans, o formă severă de boală în care celulele din țesutul subcutanat se înmulțesc necontrolat. Noua metodă de tratament oprește propagarea celulelor canceroase în organism și protejează celulele sănătoase.
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății susține campania “Un viitor fără pată”
Având în vedere problematica maladiei, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer și Societatea Studenților în Medicină din București au lansat campania “Un viitor fără pată”. Programul, care vizează informarea și educarea publicului larg privind prevenția cancerului de piele, este susținut și de Ministerul Sănătății. “Sunt bucuros că principalul obiectiv din programul nostru de guvernare, prevenţia, se vede în fapte, în colaborarea pe care o avem cu asociaţiile de pacienţi şi cu cele profesionale, ale specialiştilor. Sper ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni care să înţeleagă că această patologie se poate trata cu succes, dacă este depistată la timp”, explică Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.
Așa îți salvezi viața!
poți preveni cancerul de piele dacă eviți arsurile solare și ceri sfatul medicului dermatolog cel puțin o dată pe an;
nu sta în soare în zilele călduroase de vară, în intervalul orar 11.00 – 17.00;
nu ieși din casă când afară e arșiță fără să aplici cremă cu factor de protecție, achiziționată din farmacie;
chiar dacă e caniculă, încearcă să porți haine care să-ți acopere o parte cât mai mare a corpului – pălărie de soare pe cap, ochelari de soare, bluză și fustă sau pantalon trei sferturi, confecționate din bumbac și în culori deschise;
trebuie să mergi urgent la specialist dacă observi variații de contur, culoare și aspect al unei alunițe de pe corp;
cancerul de piele se tratează cu succes dacă este depistat în faze incipiente.