Floriile, zi istorică la Ştefăneştii de Jos
Anul acesta, Floriile au adus și mai multă bucurie în sufletele locuitorilor din Ștefăneștii de Jos, decât în anii precedenți. Pe lângă marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, în cartierul Boltașu, a avut loc sfințirea paraclisului parohiei.
Sute de credincioși din Ștefănești au participat cu evlavie, în duminica Floriilor, la un eveniment religios special. Prin rugăciunile rostite cu dreaptă credință, clericii au adus harul divin peste noul lăcaș de cult din cartierul Boltașu. Spre bucuria tuturor, cu prilejul sfințirii paraclisului, a fost săvârșită și prima slujbă în care credincioșii locului s-au putut ruga în tihnă, fără să mai fie nevoiți să meargă în bisericile din alte zone. Prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită cu mult har de preotul Veniamin Goreanu, consilierul Preafericitului Patriarh Daniel, părintele Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, parohul Florea Dumitru cărora li s-au alăturat preoți din parohiile vecine. Până la finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii care va purta hramul Sfinților Părinți ai Preacuratei Fecioare Maria, Ioachim și Ana, paraclisul cu hramul Sf. Pahomie și Sf. Lucia, va fi locul de închinăciune pentru sutele de credincioși din zonă.
„Eram foarte mulțumită de rezultatele mele și am zis că trebuie să fac ceva ca să-I mulțumesc Domnului pentru tot. Decizia de a ridica această biserică am luat-o în Biserica Sf. Ciprian, împreună cu fiica mea care, din păcate, s-a stins din viață la o vârstă mult prea fragedă, pe când se afla la studii în Anglia. În 2004 am pus piatra de temelie a lăcașului și am demarat lucrările. După o lungă perioadă de suferință și grele încercări în care am sistat lucrările, am reluat construcția. N-am să renunț până când n-am să fac din ea o minune de biserică, de care să se bucure și fiica mea, de acolo de sus, de unde știu că mă privește cu mulțumire. Cu timpul, aici va exista și un atelier de pictură, un centru pentru copii etc”, ne-a spus plină de emoții și bucurie, Ana Marie Oprescu, ctitorul parohiei.
„Sunt bucuros de cât de frumos s-a făcut aici. Era nevoie de acest lăcaș pentru că nici celelalte parohii din Ștefănești nu sunt cu mult mai încăpătoare. M-am bucurat că astăzi au venit mulți credincioși aici. Este dovada că locuitorii din Boltașu vroiau să se roage și ei în biserica lor. Acolo unde există mai multe biserici, se înnoiește făptura. Oamenii își mărturisesc păcatele și se împlinește ceea ce vrea Domnul, ca omul să-I asculte cuvântul și să-L iubească. Această lucrare s-a făcut cu ajutorul mai multor oameni de bine, a primarului, a protopopului Protopopiatului de Ilfov Nord, a parohului și, în special, a doamnei Oprescu. Ei s-au rugat pentru acest lăcaș de cult, iar Dumnezeu le-a ascultat rugămințile. Nădăjudiesc că până la toamnă vom acoperi biserica. La finalul lucrărilor, aici va exista un centru social pastoral”, a mărturisit în cuvântarea sa, preotul Veniamin Goreanu, consilierul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Parohia Boltașu s-a înființat cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin desprindere de Parohia Ștefăneștii de Jos, părintele Dumitru Florea fiind delegat eparhial pentru finalizarea construirii noii biserici. Numărul mare de credincioși, care au participat, în ziua Intrării Domnului în Ierusalim, la acest eveniment, exprimă bucuria cu care își întâmpină noul preot, dar și dorința de a se finaliza lucrările la biserică”, a explicat preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord.
„După sănătate și educație, existența locurilor de închinăciune pentru toți localnicii a constituit o prioritate pentru Primărie și Consiliul Local. De secole, această comună cu 5.800 de locuitori a avut doar două parohii importante. Acum are trei. În ultimii cinci-șase ani, am reabilitat și celelalte biserici. Cea de la Ștefăneștii de Jos a fost sfințită de clericii Patriarhiei, iar cealaltă de la Ștefăneștii de Sus se află în curs de aprobare patriarhală de sfințire. Amândouă au fost refăcute în proporție de 80%. Subzidirile, catapetesmele, pictura arată ca nou-nouțe. Biserica de la Boltașu a fost inițiativa doamnei Anne Marie Oprescu, care a cumpărat terenul și l-a donat Arhiepiscopiei Bucureștilor. I-am promis parohului și doamnei ctitor că voi fi alături de ei și voi susține construcția bisericii și dezvoltarea așezământului social care va fi aici”, a menționat Anghel Rababoc, primarul comunei Ștefănești.
Ctitorul şi parohul, decoraţi
În semn de prețuire pentru dragostea față de biserică și pentru eforturile depuse în vederea ducerii la bun sfârșit a lucrărilor de înființare a lăcașului sfânt, binefăcătorii parohiei au fost premiați. Ctitorul Ana Marie Oprescu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ pentru mireni. Iar parohului Florea Dumitru i-a fost înmânată diploma Sf. Dimitrie cel Nou. Credincioșii parohiei i-au oferit primarului Anghel Rababoc, o icoană cu chipul Sfântului Arhanghel Gavriil, având în vedere că poartă nume de înger și și-a luat angajamentul să fie și pe viitor alături de ctitor și de paroh.