Mulți localnici din Dobroești și-au găsit vindecarea sufletului în seara zilei de joi, 28 martie, după întâlnirea cu părintele Constantin Necula, de la Sala Sporturilor din inima localității. Căci, răbdarea, dragostea, compasiunea și empatia părintelui care izvorau dintr-o credință fără limite și o iubire neștirbită de negura vremurilor, au făcut ca povețele sale să verse picuri din iubirea Divină în sufletele îngreunate de necazuri și nevoi. Deși se afla pentru prima dată în mijlocul lor, părintele Necula, le-a lăsat o fărâmă din frumusețea inimii sale.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 447, ediția print 

Prin generozitatea primarului Ștefan Condu, la invitația căruia părintele Constantin Necula, preotul iubit de toți românii, a poposit, pentru câteva ceasuri, în sânul marii familii creștine de la  Dobroești, localnici de toate vârstele au primit răspunsurile la întrebările care-i frământau. Fie că l-au întrebat despre viața în familia creștină de azi, despre iubirea părinților pentru copii, dragostea față de aproapele, educația copilului la școală și acasă sau i-au prezentat probleme existențiale care le întunecă viața, părintele le-a răspuns cu bunătate și înțelepciune, împărțindu-le nădejde și bucurie. Și pentru că, oricât de mult am scrie, tot ar fi prea puțin pentru a descrie modul minunat în care părintele Constantin Necula a știut să ne facă, pe toți cei prezenți la conferința sa de la Dobroești, să descoperim adâncimea și frumusețea învățăturilor Bisericii noas­tre Ortodoxe, vă invităm, în cele ce urmează, să citiți și să puneți în aplicare sfaturile sale! Am spicuit o mică parte din cuvântările părintelui care ne îndeamnă să simțim cât mai puternic dragostea lui Dumnezeu, pentru că El este atoate iubitor și ne lasă să fim după cum simțim.

Părintele Constantin Necula: „Fiți smeriți! Lucrați la liniștea aceea dinăuntru pe care nimeni nu v-o poate lua!  

„Mărturisiți-vă păcatele! Puneți-vă pe sine în fața judecății personale și apoi spuneți-i preotului tot ce vă chinuie, dați-i lui păcatele voastre! Nu turuiți, ci simțiți ceea ce spuneți! Degeaba vă spovediți, dacă nu simțiți. Când nu puteți să mărturisiți un păcat în fața preotului, ambiționați-vă și încercați până reușiți! Păcatele pe care le faceți trebuie rostite, pentru a fi curățate. Dacă tot e să murim, haideți să trăim pentru lucruri serioase! Iar când ne rugăm, primii pentru care trebuie să ne rugăm să fim noi înșine. (…) Tinerii de astăzi sunt așa cum i-am crescut. Nu vă mințiți! Ei ne reprezintă perfect. Câtă credință în Dumnezeu le-am sădit în suflete, atâta au. Arătați-le iubirea voastră chiar și atunci când cad în deznădejde și o iau pe căi greșite, cad în patima alcoolului sau a altor vicii, fac toto felul de lucruri greșite în viață. Nu-i ignorați! Învățați-i să iasă din patimi! De exemplu, dacă ai de-a face cu un tânăr care a căzut în patima alcoolului, te întorci și-l ajuți, și îi spui: «Indiferent cum miroși, pentru mine contezi!» Îi întinzi mâna și îl iubești ca pe ochii din cap. Nu este nicio depresie care să nu se vindece prin iubire. Orice patimă poate fi vindecată prin iubire! Știi cât contează pentru el ­să-i spui: «M-a durut sufletul să te văd așa». Cum să ne purtăm cu copiii, când nu mai putem? S-o luăm de la capăt. Este obligatoriu. N-o să se inventeze niciodată, nicăieri, o facultate pentru părinți. Îmi pare rău că trebuie să spun asta. Amintiți-vă că ați fost copii și ce nu vă plăcea atunci, încercați să evitați acum. Fiți mai destinși și nu mai stați încrâncenați! Fiți smeriți! Lucrați la liniștea aceea dinăuntru pe care nu v-o poate lua nimeni! Nu constrângeți pe nimeni să facă bine! Țineți minte! Binele prin constrângere duce la un dezechilibru în ceea ce privește binele. Definiția binelui este adevărul și libertatea. Poți să constrângi pe cineva să meargă la Hristos? Nu. Nicidecum. (…) Nu mai fiți triști! Trăiți! Trăiți în mod real! Jumătate din oamenii triști din lumea întreagă sunt triști pe nimicuri. Luați-vă inima în dinți și mergeți la părintele paroh pentru a găsi soluția care să vă aducă fericirea”, a spus părintele Constantin Necula. Aceasta este însă, o mică parte din multitudinea de mesaje care s-au transformat în cele mai utile sfaturi și cele mai bune lecții de viață liberă, frumoasă și măreață pentru credincioșii din Dobroești, și pentru noi toți.

Un preot după inima Domnului

„Cuvântările părintelui m-au uns la suflet, ­mi-au dat speranță, pentru că m-au făcut să înțeleg că fără milostenie nu există iubire și fără Dumnezeu, nu există nimic. Mă bucur că a fost în această seară alături de noi. Mi-a dat nădejdea că nu sunt niciodată singură în lupta cu boala mea și că prin rugăciune rostită din suflet și în mod constant, prin iubire de Dumnezeu, voi fi din nou sănătoasă și cu chef de viață, așa cum am fost odată. Îi mulțumesc părintelui pentru sfaturile pline de har. Cred că este un preot după inima Domnului. Îl mai așteptăm în comunitatea noastră”, ne-a spus Maria P., o credincioasă a locului care s-a bucurat de sfaturile duhovnicești ale părintelui.

Părintele Felix Radu, șeful Serviciului de Asistență Religioasă din cadrul M.A.I: “Părintele Necula încearcă să mai salveze câte ceva din ceea ce a pierdut România”

“Suntem una cu bucuria prezenței părintelui Constantin Necula. Părintele vine din cetatea marelui Andrei Șaguna, unde formează ostași pe care-i aruncă într-o bătălie ce se prefigurează destul de cruntă, și anume cea pentru Hristos și pentru neamul românesc. Este o portavoce a tinerilor, este un om care a înțeles mesajul pe care l-am auzit în Parlamentul României, dramatic. Majestatea Sa, Regele Mihai spunea că țara aceasta nu este a noastră, ci luată cu împrumut de la copiii noștri. Părintele Necula dă demnitatea copiilor noștri într-un gest frumos, unic, le descătușează aripile. Este un creștin adevărat, care duce iubirea la extrem și încearcă să mai salveze câte ceva din ceea ce a pierdut România (n.r. – numeroși cetățeni plecați la muncă peste hotare, copii rămași fără părinți prin dezbinarea familiilor, femei care aleg întreruperea de sarcină din tot felul de lipsuri etc.). Părintele se adresează, întotdeauna cu dragoste, tuturor. Sunt fericit că este părintele aici”, a spus părintele Felix Radu, șeful Serviciului de Asistență Religioasă din cadrul M.A.I., în deschiderea conferinței intitulată Paștele Crucii, susținută de părintele Necula, pe 28 martie, la Dobroești.