Într-o sală plină ochi, sub ocrotirea zânelor bune şi a Maşterei cele Rele, sub privirile pline de uimire ale copiilor şi scrutăturile pline de grijă ale părinţilor şi profeso-rilor,  festivalul de dans interjudeţean „Euro Dance”, organizat de liceul teoretic „Traian Lalescu” din Brăneşti s-a desfăşurat sâmbătă 17 noiembrie.

A fost prima ediţie şi un succes neaşteptat, dar binemeritat de copiii şi de instructorii lor. Organizat pe secţiuni (dans popular, modern, de caracter) şi pe secţiuni de vârstă (7-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani) de către liceul „Traian Lalescu” din Brăneşti alături de Inspectoratul judeţean Ilfov, Primăria Brăneşti, Asociaţia Studenţilor Uni-versitari, Casa Corpului Didactic Ilfov şi Asociaţia de părinţi „Traian Lalescu”, festivalul s-a desfăşurat în impozanta sală „Ion Manu” din Otopeni, una dintre cele mai frumoase în care am fost, cu o acustică perfectă, de invidiat chiar şi de către teatre din Bucureşti.

Jurnalul de Ilfov a fost partener media şi prin semnatara acestor rânduri şi membru în juriu. Mi-a făcut plăcere să fac semne de mulţumire către ceilalţi colegi de ju-riu: Dan Dumitru Nicolau, directorul liceului Traian lalescu, Elena Andrei, reprezentanta Asociaţiei părinţilor „Traian Lalescu”, Vasile Băbuş, inspector şcolar, Marius Ionescu, Alexandru Niţă, Melania Băncilă, profesor şi dansatorul profesionist Ionuţ Gaţea.

Concursul a demarat la orele 10 fix. La orele 16 nici nu simţisem când a trecut timpul. Fără pauză am privit cu bucurie munca instructorilor de a-i învăţa pe copii pa-şii sârbelor sau ai horelor, ai pandelaşului şi ale polcilor, ale dansurilor indiene sau ţigăneşti.

Elevii din comuna brăileană Romanu, grupaţi în ansamblul Romaniţa plecaseră la 7 dimineaţa şi au avut nişte costume superbe, lucrate la Tismana, după cum mi-a spus instructorul lor, Valentin Lipan, arătându-mi şirimboaiele, aşa cum se numesc câteva modele vechi ale costumelor din Bărăgan. A fost o plăcere s-o cunosc pe pro-fesoara Rodica Crivăţ de la liceul teoretic „Traian Lalescu”, vestită pentru dăruirea către dansurile copiilor, după cum a fost o bucurie s-o văd în faţa scenei pe profesoa-ra de engleză, Roxana Enache din Vidra care dansa transfigurată impulsionându-şi Doruleţul. Prahova s-a prezentat cu copii şi dansuri excepţionale alcătuite de instruc-torul Sebastian Ştefanov, iar Buzăul s-a mândrit cu Flori de Bărăgan instruiţi de doamna Lucica Ioniţă. Uimirea a fost mare în faţa profesionalismului ansamblului Periniţa al Centrului Cultural Ion Manu din Otopeni, dansatori foarte buni care au produs o mare de premii în braţele instructorului lor, Liliana Comana. 

Simt că i-aş nedreptăţi dacă nu i-aș aminti și pe copiii de la Boom-boom din Pantelimon şi pe doamna lor, Maricela Alexe dar şi pe Păpuşile vesele de la Mogoşoaia, instruite de Mariana Mirea şi Georgica Badea.

Da, dansul este şi mişcare, şi terapie, şi cultură. Dar, mai presus de toate, este o minunată lumină pe chipurile copiilor care mă îndreptăţeşte să spun: Părinţi, lăsaţi copiii să danseze!


Directorul liceului „Traian Lalescu” din Brănești și profesoara Rodica Crivăț, înmânează premiile câștigătorilor, alături de prezentatorul Bogdan Ghițulescu

Boom-Boom, Pantelimon

Ellada dance, Brănești

Clubul pentru copii, sector 2

Dorulețul, Vidra

Dorulețul, Vidra

Flori de Bărăgan, ­Glodeanu Siliștea, Buzău

Școala Romanu, Brăila

Perinița, Otopeni

Moment de Interculturalitate, Brănești

Cu premiile în brațe, instructorul de dans Liliana Comana, Otopeni

Little Star, Cocorăști Colț, Prahova

Izvorașul, Brănești

Aktiv Dance, 1 Decembrie

Plaiuri ilfovene, Dascălu

Nedeea, Prahova