Momente pline de însemnătate spirituală au avut loc vineri, 21 noiembrie, la Mănăstirea Snagov. Așezământul monahal de pe insula Snagov, un important monument istoric și de artă feudală din Țara Românească, și-a prăznuit hramul în Ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Vineri, 21 noiembrie, a fost o zi cu o însemnătate aparte pentru românii din toate colțurile țării, ce trăiesc cu dragoste de Dumnezeu. În ciuda frigului și a ploii care s-au abătut peste întreg ținutul Ilfovului, mănăstirea de pe insula Snagovului s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși veniți de pretutindeni. Cu bucurie nemărginită în suflete, cu smerenie, speranță și iubire, creștinii au participat la minunata slujbă de hram a Mănăstirii Snagov, aducând cinstire, mulțumire și prețuire Maicii Domnului.
Spre încântarea tuturor, frumoasa slujbă a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul de Ilfov Nord, în frunte cu preotul protopop Cristian Burcea. Soborul a fost condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Pentru toți cei care au luat parte la marele praznic, cuvântul de învățătură al zilei a fost o adevărată binecuvântare venită din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). “Când, prin rugăciune, păstrăm legătura cu Dumnezeu, se sfințesc toate: viața de familie, activitatea la locul de muncă, lucrarea socială. Când nu mai ținem legătura cu Dumnezeu, se tulbură toate. Familiile și societatea se dezbină, se secularizează, individualismul egoist ia locul ajutorării reciproce și egoismul și lăcomia după avere, putere și plăcere iau locul lucrării de sfințire și de zidire duhovnicească. Toate se tulbură, pentru că slăbește legătura noastră cu Dumnezeu. Toate se transformă într-o lucrare a tulburării și a îndepărtării omului de Dumnezeu. De aceea, secretul fericirii este legătura omului cu Dumnezeu. Când omul păstrează legătura cu Dumnezeu, trece mai ușor prin necazuri, dă sens suferinței și dă sens oricărui dar pe care Dumnezeul i-l face. Omul care se roagă vede fiecare zi, fiecare floare, fiecare copac, fiecare ființă creată, ca un dar de la Dumnezeu, ca un cuvânt adresat lui ca semn al iubirii lui Dumnezeu pentru el. (…) În această perioadă de pregătire pentru primirea Mântuitorului Iisus Hristos în peștera sufletului nostru o avem pe Maica Domnului ca rugătoare, ca învățătoare și ca împreună lucrătoare, pentru că ne ajută cu rugăciunile ei să se izbăvească din moarte sufletele noastre, din moartea uitării de Dumnezeu și din moartea despărțirii noastre de Dumnezeu”, le-a spus Preafericitul Părinte Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor, în cuvântul său de învățătură.
Cel mai vechi așezământ monahal
Mănăstirea de pe insula Snagovului este cel mai vechi așezământ monahal al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Important centru monahal și duhovnicesc, ansamblul se înalță semeț pe locul unei străvechi așezări dacice. Lăcașul îi are ocrotitori pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab (ctitorul actualei biserici), pomenit la 26 septembrie, și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu, cinstit de toți creștinii ortodocși la data de 27 septembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită la 21 noiembrie, este cel de-al treilea hram al mănăstirii. Majoritatea istoricilor consideră că în apropierea altarului Mănăstirii Snagov a fost înmormântat voievodul Vlad Țepeș.
Distincții pentru cei ce au făcut Podul Bucuriei
Preafericitul Părinte Patriarh a venit în sfântul lăcaș încărcat cu daruri. Întâistătătorul BOR a acordat distincții binefăcătorilor monumentului istoric de la Snagov. Pentru contribuția adusă lucrărilor demarate la pasarela ce duce la mănăstirea lui Vlad-Țepeș, Nicolae Noica, fostul ministru al Lucrărilor Publice, a primit Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni, pentru mireni, cu medalie. Aceeași distincție i-a revenit și lui Paul Racoviță, inspectorului general al Inspectoratului General de Stat în Construcții. Primarul Comunei Snagov, Marian Oancea, a primit Diploma Omagială a Sfinților Martiri Brâncoveni. Diploma omagială au primit-o și arhitectul Dragoș Vodă, inginerul Dragoș Micu, directorul Complexului Național Sportiv Snagov – Adela Alexe și Gherghina Olteanu, reprezentatul unei companii care a dăruit gazonul, pământul de flori etc. Întâistătătorul BOR, a dăruit mănăstirii Biblia lui Șerban Cantacuzino (care reprezintă prima traducere integrală a Bibliei în limba română) și multe cărți cu Sfinții Brâncoveni. “Arătăm recunoștință pentru cei care au făcut în așa fel încât pasarela să fie accesibilă și persoanelor cu dizabilități. Podul Bucuriei sau Podul Maicii Domnului, așa cum l-am denumit noi creștinii, este acum accesibil tuturor credincioșilor ce vin la Mănăstirea Snagov. Podul cel vechi de aici a ars în 1821”, a menționat Preafericitul Părinte Daniel, la acordarea distincțiilor.