Gata! Frați români, tagma baronilor locali va dispărea! Pentru că, în curând, aceste „lăcuste” politico-administrative – președinții de consilii județene, primarii și parlamentarii venali – vor fi anihilate, o dată pentru totdeauna! Corupția și furtul generalizat se vor volatiliza, ca prin minune, ca și când n-ar fi existat niciodată! „Insecticidul” miraculos constă într-o măsură, genială(?!), clocită în incubatorul de idei al PSD: limitarea numărului de mandate ale aleșilor locali și ale parlamentarilor la numai două. Astfel, împricinații, pasămite, nu vor mai avea timp, în cei 8 ani cât vor fi în funcție, să devină „baroni”. Rezultatul? Vor fi stârpite definitiv corupția și hoția devenite endemice în România ultimului sfert de veac. Așadar, „bampirii care au supt sângele boborului” vor fi puși cu botul pe labe și, în mai puțin de două mandate, se vor transforma în exemple de cinste și corectitudine. Caracatițele mafiote care au împânzit județele vor sucomba pentru că, vezi Doamne, nu vor mai avea cine să le protejeze și să le țină în viață. În România se va fura, astfel, mai puțin, sau chiar deloc. Și cred că înțelepților pesediști nu le dă pace întrebarea: cum, Dumnezeule, nu ne-a venit ideea mai devreme?
Mie, toată această bazaconie, nutrită de o logică șchioapă, îmi aduce aminte de bancul cu Ițic care, atunci când află că Rașelica lui îl înșeală cu bunul său prieten Ștrul, se repede în dormitor și retează picioarele patului conjugal, pentru ca păcătoasa lui soțioară să nu-și mai facă de cap. O soluție foarte asemănătoare cu cea găsită de pesediști pentru stârpirea metehnelor baronilor locali, dar care, din păcate va avea aceeași sorți de izbândă ca și în cazul bietului Ițic.
Pentru că, sunt convins, efectul va fi taman invers. Baronii, presați de timpul scurt pentru umplerea teșcherelelor lor nesătule, vor da iama, mai abitir, în vistieria publică, conform principiului „după noi, potopul!”.
Pe de altă parte, această inițiativă, dacă va fi legiferată, va avea o sumedenie de efecte negative, mai ales în privința primarilor. Măsura va avea ca rezultat eliminarea edililor care au dovedit, în 3,4 sau chiar 5 mandate, că merită pe deplin încrederea concetățenilor lor. Sunt localități în Ilfov (vezi Otopeni, Chitila, Gruiu etc.), în care locuitorii nici nu-și pot închipui că ar putea schimba primarul care a făcut atâtea lucruri bune pentru localitatea lor. Vor accepta ei o „loterie” impusă cu anasâna și-și vor lăsa așezarea pe mâinile unora care nu au dat dovada destoiniciei lor? Mai mult, hotărârea va avea un efect de bumerang asupra celor de la „Centru”, pentru că vor pierde sprijinul cel mai important din timpul alegerilor, oricare ar fi ele, cel al primarilor. Aici se mai ridică o altă întrebare. Se va aplica legea, retroactiv, și primarilor „eterni”, care vor fi primi interdicția de a mai candida, încă din momentul aplicării legii, sau vor putea să-și mai adauge încă două mandate la zestrea deja dobândită? În cea de-a doua situație, ce efect va mai avea această inițiativă, dacă primarul sau baronul își vor mai vedea de „treabă”, liniștiți, încă două mandate?… Discuțiile pot continua, la nesfârșit.
În concluzie, ideea mi se pare o frecție. O frecție la piciorul de lemn al patului lui Ițic!