După întâlnirea de la Bruxelles cu reprezentanţii statelor donatoare de granturi SEE şi norvegiene, care a avut loc vineri, 25 octombrie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a deschis la Bucureşti conferinţa de lansare în România a acestor granturi.  La eveniment au participat şi au luat cuvântul şi noul ambasador al regatului Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, precum şi factori responsabili din structurile de accesare a fondurilor nerambursabile din diverse ministere.

Context economic de acordare a banilor

Spaţiul Economic European (SEE) a apărut după semnarea unui acord între ţările care fac parte din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb şi ţările membre ale Uniunii Europene. Şi România face parte din SEE, iar trei dintre ţările Asociaţiei Europene a Liberului Schimb –  Islanda, Liechtenstein, Norvegia – contribuie la dezvoltarea socială şi economică în 15 state membre din estul, centrul şi sudul UE. Contribuţia  financiară se face prin ceea ce se numeşte, în limbajul economic european, granturi. Grantul este o subvenţie care poate fi acordată de un stat sau de o organizaţie unei persoane sau unei instituţii. Mai exact, un grant este o sumă de bani acordată drept finanţare nerambursabilă pentru îndeplinirea unui scop anume. Odată cu intrarea în UE, una dintre cele 15 ţări care primeşte granturi SEE şi norvegiene este România. Granturile sunt denumite „şi norvegiene” pentru că Norvegia contribuie cu 97% din suma totală a granturilor SEE, cu toate că „Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană”, după cum a precizat şi ambasadorul Westberg. „Scopul contributorilor din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein este reducerea disparităţilor dintre ţara noastră şi restul statelor europene”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici. Acesta a mai spus că, având în vedere timpul scurt rămas până în 2014 pentru implementarea proiectelor, ministerul pe care îl conduce îşi doreşte implicare activă din partea tuturor celor care se vor ocupa de derularea acestora.

Cum se cheltuie cele 306 milioane de euro destinate României?

Această sumă generoasă pe care România o are la dispoziţie, independent de fondurile care vor reveni ţării noastre de la Uniunea Europeană, este deja împărţită pentru 22 de proiecte care trebuie accesate până în 2014. De exemplu, Programul Ro20 este intitulat „Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex”, al cărui promotor de proiect este Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Directoratul Poliţiei Norvegiene şi Consiliul Europei. El beneficiază de o sumă în valoare de 4.705.882,30 euro.

Vorbind despre programul Ro11 „promovarea egalităţii între sexe şi a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală”, pentru care sunt rezervaţi maximum 360.000 euro, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu,  a spus că este „mândră de acest program derulat de ministerul Muncii, pentru că sunt o militantă a integrării vieţii personale cu cea profesională, în aşa fel încât femeile să nu fie niciodată frustrate pentru că nu pot avea grijă de familie sau pentru că nu-şi pot urma o carieră profesională”.

Nu în ultimul rând, din cele 306 milioane euro, în România vor fi folosite sume şi pentru adaptarea la schimbările climatice, pentru ONG-uri, pentru copii şi tineri în situaţii de risc, conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional, burse şcolare, iniţiative privind sănătatea publică şi altele.