95% dintre români cred în Dumnezeu, dar la biserică merg săptămânal numai 21%. De asemenea, 27% consideră necesară organizarea unui referendum pentru definirea constituțională a familiei, arată un infografic despre credința religioasă în România, realizat de Fundația Friedrich Ebert România, în cadrul proiectului Monitorul Social, dat publicității de Agerpres.ro.

 

„La prima vedere, România este o țară în care credința într-o ființă divină este extrem de puternică și de larg răspândită. Primează factorul „identitate“, acordul cu valori sau principii creștine fiind, în funcție de subiect, ușor mai mic (…) Prin contrast, aplicarea în viața de zi cu zi a normelor religioase (ex. mersul la biserică) este mai puțin populară. Acțiunile propriu-zise care să marcheze o implicare mai puternică a religiei în societate (precum un referendum pe o temă conservatoare sau susținerea cultelor de către stat) beneficiază de o susținere minoritară. Astfel, se poate trage concluzia că religiozitatea în România este un fenomen complex și multi-stratificat, existând multe stadii intermediare de poziționare între auto-identificarea generică drept „religioasă/religios“ și activism/militantism“, se arată pe site-ul https://monitorsocial.ro/indicator/credinta-religioasa-in-romania.

„Este necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral și pentru a avea valori corecte“

Potrivit sursei citate, aproape toți cetățenii României cred în Dumnezeu (95%) și/sau se auto-consideră religioși (89%), 44% afirmă că se roagă zilnic, iar 33% se auto-consideră „re­ligioși practicanți“. 79% sunt de acord cu afirmația că „este necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral și pentru a avea valori corecte“, iar 67% sunt de acord cu afirmația „homosexualitatea trebuie descurajată de societate“. În schimb, doar 21% spun că merg la biserică săptămânal, 27% consideră necesar sau foarte necesar referendumul cu privire la definirea căsătoriei ca fiind permisă exclusiv între persoane de sex opus, în timp ce ponderea celor care cred că guvernul ar trebui să sprijine răspândirea valorilor religioase este de 46%.