Avertizare Greenpeace
Greenpeace a lansat un amplu studiu științific asupra factorilor care amenință insectele polenizatoare și agricultura Europei. El subliniază importanța ecologică și economică a populațiilor sănătoase de albine și pune accent pe eliminarea urgentă a pesticidelor care afectează albinele.
Declinul global la nivelul populațiilor de albine este cauzat de factori multipli, precum bolile și paraziții, schimbările climatice și practicile agricole industriale intensive. Dovezi științifice subliniază influența nefastă a anumitor pesticide, mai ales a neonicotinoidelor, care ucid în masă albinele. Capacitatea albinelor de a rezista la boli și paraziți este direct influențată de expunerea acestora la astfel de substanțe toxice, cu consecințe catastrofice asupra albinelor și a altor insecte polenizatoare.
Conform ultimelor estimări, valoarea globală a culturilor care depind de polenizare se ridică la 265 de miliarde de euro. De asemenea, se estimează că din 100 de specii de culturi care asigură 90% din hrana omenirii, 71 dintre ele depind de polenizarea făcută de albine, iar aproximativ 4.000 de legume există numai datorită polenizării.
Agricultură ecologică, de urgenţă!
„Este mai mult decât evidentă nevoia pe care o avem de albine și faptul că dispariția lor ar influența dramatic o bună parte din ecosisteme, din care face parte si omul. Trebuie să trecem urgent la agricultura ecologică. Aceasta este unica soluție pe termen lung de a salva albinele și agricultura în Europa”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România. Organizația a identificat șapte pesticide care ucid albinele, a căror interzicere ar trebui să fie prioritară, din cauza toxicității extreme și a efectelor sub-letale și/sau sistemice asupra albinelor. Lista include imidaclopridul și clothianidinul, thiamethoxamul, fipronilul, clorpyriphosul, cypermethrinul și deltamethrinul.