Prezent la Romexpo, unde s-a desfăşurat târgul INDAGRA, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că există şanse ca de anul viitor fermierii să beneficieze în sfârşit de avantajele unui Fond mutual pentru gestionarea riscurilor din agricultură.
Seceta este una dintre marile probleme cu care se confruntă fermierii români şi de cele mai multe ori pagubele nu pot fi recuperate, iar statul nu intervine pentru a despăgubi suprafeţele calamitate decât în anumite situaţii şi numai cu acordul autorităţilor europene. Există însă premisele ca lucrurile să se schimbe şi la noi.
„Apreciez voinţa asiguratorilor de a introduce în complexul de factori care afectează producţia agricolă şi acest fenomen de secetă, ceea ce este de interes naţional. Am făcut demersul pentru a subvenţiona o parte din poliţele de asigurare, lucru asimilat de către fermieri, pentru că prima dată s-au consumat toţi banii. Asta ne demonstrează faptul că seceta ne-a învăţat un pic minte să ne punem la adăpost”, a declarat Petre Daea, precizând că echipa sa lucrează la mecanismele necesare pentru ca Fondul mutual să devină funcţional de anul viitor.
Fermierii vor trebui să contribuie, la rândul lor, la Fondul mutual
Ministrul a precizat că această instituție financiară va reprezenta „o abordare paralelă în contextul acesta de asigurare a culturilor”.
„Ne dorim realizarea în viitor a unui mecanism stabil, în aşa fel încât să putem să apelăm la el în momentele grele, întrucât statul nu poate interveni tot timpul în sprijinul fermierilor cu bani de la buget. Pentru că nu poţi construi un buget pe riscuri, ci pe elemente care te conduc la realizarea obiectivelor. Motiv pentru care, zic eu, Fondul mutual va putea fi funcţional de anul viitor. Ministerul Agriculturii lucrează împreună cu specialişti şi fermierii pentru a face această instituţie care să vină în sprijinul fermierilor atunci când nevoia îi împinge. Construim acest mecanism, parţial din fondurile statului, dar va exista şi o parte contributivă a fermierilor”, a explicat Daea.
Acesta a adăugat, totodată, că obiectivul numărul 1 pentru agricultura României, din punct de vedere investiţional şi al activităţii, este refacerea sistemului de irigaţii şi extinderea acestuia.
„Refacerea înseamnă trei lucruri: pe de o parte, să punem în mişcare sistemul principal de către ANIF, înţelegând aici staţiile de pompare, canalele de aducţiune şi canalele de deservire. Al doilea lucru înseamnă punerea în mişcare a sistemelor secundare, practic a unităţii hidraulice de la staţia de pompare până la plantă. Al treilea lucru este acela să susţinem, ceea ce facem în România, să susţinem cursul apei pe care o distribuim până la staţia de pompare. Deci, dăm apa gratuită fermierilor şi apoi de la staţia de pompare până la plantă 50%”, a precizat șeful MADR.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.624