Din 2015, toate plățile directe, fie că e vorba de ajutoare naționale tranzitorii sau de sprijinul cuplat, atârnă de un cuvânt: ecocondiționalitate. În noul PNDR, 30% din cele 9,47 miliarde de euro alocate României sunt direcționate spre climă și mediu. De aceea, pentru a nu le fi ciuntite subvențiile, fermierii trebuie să respecte normele de bune condiții agricole și de mediu ale terenurilor, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor. Fie că vorbim de plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă.

Așadar, fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte cerinţele legale în materie de gestionare (15 SMR-uri)  și standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, precum și 7 GAEC-uri, referitoare la mediu, schimbări climatice şi bune condiţii ale terenurilor, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor.

 

Normele trebuie respectate și pe parcelele neeligibile

Orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei. Fermierii care nu respectă aceste norme, nu doar că sunt tăiați de pe lista subvențiilor, dar sunt și sancționați. Excepție fac agricultoriii care participă la schema pentru micii fermieri, care sunt scutiți de participarea la sistemul de ecocondiționalitate și mai ales la sistemul de control al ecocondiționalității și scutiți de riscul sancțiunilor aferente ecocondiționalității. Doar în cazul în care micii fermieri accesează pachete de agro-mediu vor fi  și ei supuși acelorași reguli. Adică, trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate aferente acestor pachete. 

 

Plăți compensatorii pe suprafață

În campania 2015, sunt prevăzute măsuri (cu finanţare din FEADR şi buget naţional) care vizează acordarea de plăţi compensatorii pe suprafață pentru fermieri:

● Măsura 214 (M 214)-Plăţi de agro-mediu şi climă – prevăzută în PNDR 2007-2013 – pentru angajamentele aflate în desfăşurare; – Măsura 10 (M 10) – Agro-mediu şi climă – prevăzută în PNDR 2014-2020 – pentru angajamentele noi; – Măsura 11 (M 11) -Agricultura ecologică – prevăzută în PNDR 2014-2020) – pentru angaja-mentele noi; – Măsura 13 (M 13) – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice – prevăzută în PNDR 2014-2020 – pentru angajamentele noi.

 

Plățile de agro-mediu vor fi acordate fermierilor care şi-au asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole și de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii și cerinţele specifice aferente unuia sau mai multor pachete disponibile pentru care aplică pe suprafaţa pe care solicită sprijinul, pentru o perioadă  de 5 ani de la data semnării angajamentului.