Vacanţa în familie e cea mai frumoasă, cea mai reuşită. Însă, dacă alegi să te relaxezi departe de casă cu piticul, ai şi o responsabilitate pe măsură. Pe lângă drumul lung şi plictisitor, copilul este mult mai sensibil decât tine la razele ultraviolete şi poate suferi arsuri severe ale pielii care pot duce mai târziu la dezvoltarea cancerului de piele. Ca părinte, trebuie să-i acorzi o atenţie deosebită nevoilor lui. Cum te poţi bucura de un concediu plăcut şi liniştit alături de mezinul familiei?
Ia măsuri de protecţie împotriva UV
Îmbracă-l cu haine lungi și largi
Chiar dacă soarele te toropește, nu te hazarda să lași copilul să stea în soare îmbrăcat în maieu și pantaloni scurţi. Dă-i o bluziţă cu mâneci lungi și largi, bermude care să-i acopere picioarele până peste genunchi și acoperă-i capul cu pălărie cu boruri largi. Este imperios necesar ca pantalonii și bluzele de pe el să fie cât mai lungi și mai largi ca să-i acopere o porţiune cât mai mare a corpului, dar care să permită și o bună aerisire a pielii. Alege numai hainele confecţionate din bumbac și în culori cât mai deschise care nu conservă căldura. Articolele vestimentare care iau contact direct cu pielea lui fină, nu trebuie să aibă căptușeală pentru că transpiră și se irită.
Dă-i cu cremă cu factor UV
Pe zonele rămase neacoperite e indicat să-i aplici o cremă cu factor de protecţie potrivită cum ar fi laptele de protecţie SPF 50+ sau 30, extrem de prietenos și cu pielea bebelușilor. Pentru pielea lui delicată, e bine să folosești produse de calitate pe bază de aloe vera, vitamina E care oferă o protecţie foarte ridicată și care sunt în concordanţă cu noile reglementări impuse de Uniunea Europeană. Evită produsele care conţin coloranţi, parfum sau agenţi sintetici pentru că există riscul de a face alergie la substanţele din compoziţia produselor. E important să alegi doar cremele care sunt special concepute pentru copii și corespund nevoilor pielii lor subţiri și de-licate. Și evident, care sunt testate clinic și dermatologic.
Ține-l sub umbrelă
Dacă are peste un an poţi să-i pui ochelari de soare potriviţi, recomandaţi de medic și achiziţionaţi numai din centrele de specialitate. Ai grijă însă, să fie ochelari de calitate, concepuţi special pentru ochișorii lui mici.
Lasă-l doar 10 minute la soare
Soarele îl ajută să crească sănătos și să fie mai rezistent la infecţii, dar nu exagera. În cazul în care piticul nici nu a împlinit șase luni, nu-l expune direct la soare pentru că nu are definitivat sistemul de reglare termică și poate să facă șoc termic. Așadar, ca să-l protejezi de arsuri, ţine-l sub umbrelă sau într-un cărucior acoperit. Dacă are peste șase luni, ţine-l la soare doar 10 – 15 minute, dimineaţa până-n ora 07.00 sau seara, pe răcoare.
Trusa de prim ajutor
√ termometru
√ pansamente
√ creme pentru combaterea iritaţiilor
√ paracetamol pentru febră sau dureri de dinţi (sub formă de sirop sau supozitoare dacă e bebeluș)
√ foarfece cu vârf rotund
√ antispetice care usucă
√ medicamente pentru tulburări de tranzit intestinal
√ șerveţele umede.
Nu pleca de acasă fără să ai la tine numărul de telefon al medicului pediatru care are grijă de sănătatea micuţului tău.