Au început lucrările Congresului extraordinar de la Palatul Parlamentului pentru alegerea președintelui Partidului Național Liberal. Premierul Nicolae Ciucă este singurul membru de partid care și-a depus candidatura pentru această funcție. 

 

Pentru ca prim-ministrul să poată candida la funcția de președinte al Partidului Național Liberal, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit marți, pe 5 aprilie, o derogare de la statutul partidului privind vechimea, Ciucă fiind înscris în partid abia din octombrie 2020. Conform derogării, miercuri, acesta s-a putut înscrie pentru noua funcție. De altfel, 6 aprilie era ultima zi în care se mai era posibilă înscrierea. „Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”,  a spus premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

„Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”

Premierul candidează la funcţia de preşedinte PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. În această moțiune, Nicolae Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie. Acesta mai vorbește și despre dezvoltarea prin politicile publice ale PNL. „Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative”, se mai arată în documentul respectiv.