Codul fiscal, între opoziția FMI și relaxare fiscală anticipată
Aflat la Istanbul, la recuperare, premierul Victor Ponta a anunțat, pe contul său de Facebook, că Guvernul are în vedere reducerea TVA de la 24% la 19% mult mai devreme decât era prevăzut. Decizia survine în urma vizitei făcute în Turcia de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
În urma acestui anunț, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat că liberalii vor vota proiectul de lege privind Codul Fiscal, dacă de la 1 ianuarie cota de TVA va fi redusă la 19%. „Am remarcat, în acest sens, că domnul Ponta şi colegii domniei sale au citit cu atenţie programul de guvernare al PNL. În comisia de la Camera Deputaţilor a mai rămas în dezbatere un singur subiect, şi anume cel legat de nivelul şi data la care să se aplice reducerea de TVA. Domnul Ponta lua în derâdere propunerea Partidului Naţional Liberal ca, de la 1 ianuarie 2016, cota de TVA să fie de 19%, urmând ca din 2018 să avem o cotă de TVA egală cu cota unică de 16%. Vă mai aduceţi aminte că Ponta ne propunea o cotă redusă la 20%, din aprilie, apoi s-a răzgândit. Iată că acum a ajuns la propunerea noastră – TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016. Din acest motiv, PNL va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal. Sigur, ne pare rău pentru faptul că Guvernul Ponta nu a găsit argumente pentru a convinge Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de necesitatea acestor măsuri”, a declarat Vasile Blaga.
Premierul devansează data aplicării reducerii TVA
Aflat încă în Turcia, premierul Ponta a anunțat că guvernul pe care-l conduce intenționează să devanseze data aplicării acestei măsuri, în ciuda opoziției reprezentanților FMI. Aceștia nu sunt de acord cu reducerea TVA nici măcar de la 1 ianuarie 2016, așa cum era prevăzut inițial în noul Cod fiscal. Așa cum ne-a obișnuit, după plecarea în Turcia, premierul a postat pe Facebook anunțul reducerii TVA înainte de data inițială.
„În această după-amiază (duminică – n.r.) m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern, cu o singură modificare – reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) – astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!”, scrie Ponta.
FMI amenință că va pleca fără scrisoare de intenție
Reprezentanții FMI nu sunt de acord cu măsurile preconizate de Guvernul Ponta. Ei se împotrivesc atât în privința datei, cât și cu privire la cuantumul reducerii. Aceștia consideră că ţintele bugetare convenite cu Guvernul Ponta vor fi depăşite, deficitul ajungând la 3,5%, deşi a fost agreat un nivel de 1,2%. Totodată, deputatul PNL Gheorghe Ialomițianu susține că reprezentanţii CE şi FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanţe, la vizita din luna mai, să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situaţia încasărilor nu este bună, iar afirmaţiile premierului nu sunt adevărate. Potrivit deputatului PNL, impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19%, impactul ajunge la peste 9 miliarde lei.
La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei, pentru 2016, provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie, anul acesta. În aceste condiții, există riscul ca, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, delegația FMI să se retragă de la negocieri, fără să se mai semneze o scrisoare de intenție cu Guvernul României.