Juriul Festivalului: actorii Andreea Alboae, Raluca Trăsnea, Ioan Păduraru şi Bogdan Băceanu şi directorul Liceului “Traian Lalescu”, din Brăneşti, dl. Dan Nicolau

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de recitare, teatru și desen ”William Shakespeare” a avut loc pe 27 mai, la Casa de Cultură din Brănești, în organizarea Liceului Teoretic ”Traian Lalescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov, Primăria și Consiliul Local Brănești și Asociația de Părinți ”Traian Lalescu”, din localitate.

Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Shakespeare Brănești

Și de această dată, la fel ca la edițiile precedente, elevii cu vârste între 10 și 19 ani, înscriși în concurs, au dovedit adevărate talente pentru teatru, cu replici spuse, dar și nespuse (și prezentate sub formă de muzică și dans), care au transmis, la unison, aceleași mesaje puternice, festivalul având tocmai menirea de a susține creativitatea copiilor prin cele mai importante arte – arta actorului, arta desenului și a designului.

Pentru secțiunea ”Teatru”, prezentatoarea festivalului, eleva Anamaria Popescu, a anunțat înscrierea în concurs a 7 echipe, iar la secțiunea ”Recitare” s-au înscris 15 competitori. Secțiunile ”Desen în creion” și ”Design” au fost jurizate înainte de 27 mai, de către specialiști în domeniu, iar sâmbătă, la finalul festivalului, au fost anunțați câștigătorii. Pentru secțiunile ”Teatru” și ”Recitare”, juriul prezent în sală a fost format din Raluca Trăsnea, Andreea Alboae, Ioan Păduraru și Bogdan Băceanu – actori, și Victor Udrescu, din partea IȘJ Ilfov. Alături de aceștia, din juriu a mai făcut parte, fără drept de notare a concurenților, Dan Nicolau, directorul Liceului Teoretic ”Traian Lalescu”, din Brănești, în calitate de președinte.

Juriul a apreciat concurenții secțiunii ”Teatru” după criterii precum naturalețea și firescul personajelor, vorbirea scenică (volum, claritate, intensitate) și mișcare scenică, iar pe cei din secțiunea ”Recitare”, după ton, claritatea recitării, prezență scenică, expresivitate, mimică și gesturi și originalitate.

Au urmat aproape 4 ore de bună-dispoziție și admirație sinceră pentru performanțele actoricești ale elevilor, după care, în pauza care s-a luat pentru adunarea punctajelor oferite de membrii juriului și stabilirea câștigătorilor, elevii Liceului ”Traian Lalescu” care nu s-au aflat în competiție au pregătit pentru public scurte momente artistice.

Premiile mult așteptate

În jurul orei 14.00, Dan Nicolau, directorul Liceului ”Traian Lalescu” a urcat pe scenă pentru anunțarea premiilor.

La SECȚIUNEA ”TEATRU”, s-au acordat două mențiuni pentru: Trupa de Teatru Anapoda (”Îmblânzirea scorpiei”) și pentru: Șc. Gimnazială nr. 1 ”Dragoș Vodă”, din Călărași (”A douăsprezecea noapte”) și un premiu special pentru Liceul ”Traian Lalescu” (”De la trib la cabaret”).

Locurile I, II și III au fost obținute, în ordine, de către:

Locul I: Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea (pentru ”Nevestele vesele din Windsor”);

Locul II: Centrul Educațional Alangi și Școala de Dans ”Boom Boom” (”Wicked – the musical”);

Locul III: Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele (”A douăsprezecea noapte”).

Și la SECȚIUNEA ”RECITARE” s-au acordat mai multe mențiuni: Cornelia Stoica, Seminarul Teologic ”Sf. Filofteia”, Brănești; Cristina Beatrice Sandu și Ruxandra Putinelu, de la Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu”, Dragomirești Vale; Valentin Stoica, Școala Gimnazială nr. 1, Berceni, Alina Țimerman și Silviana Moldoveanu, Șc. Gimnazială nr. 1, Dragoș Vodă, jud. Călărași; Diana Loredana Gherghescu, Alexandra Georgiana Condruț și Carina Vișan, Colegiul Național ”Gheoghe Lazăr”, București; Raluca Comșa, Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea; Andreea Calancea, Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, Brănești; Andra Basuc, Liceul Teoretic ”Radu Popescu”, Popești Leordeni.

Pe locurile I, II și III s-au clasat:

Locul I: Nicușor Andrei Tone (”Cugetările sărmanului Dionis” – M. Eminescu), de la Șc. Gimnazială nr. 1, Brănești;

Locul II: Andreea Marina Cojocaru (”Nu, nu stă în puterea ta” – de Rabindranath Tagore), de la Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea;

Locul III: Dragoș Lefter (tot pentru ”Cugetările sărmanului Dionis” – M. Eminescu), de la Șc. Gimnazială nr. 1, Brănești.

La SECȚIUNEA ”DESIGN”, participanții au creat pliante și afișe, iar pentru secțiunea ”DESEN ÎN CREION” pentru ediția a VIII-a, tema a fost ”Supranaturalul în opera lui Shakespeare”. Acestea două secțiuni s-au desfășurat on-line.