”În mod sigur, după ce se termină criza, ne gândim cum să facem o promovare mai bună. Prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comerţ, va tre-bui să lucrăm un pic mai mult la imaginea noastră. Noi avem un talent extraordinar să ne stricăm singuri imaginea, adică noi din România spunem cât de răi suntem noi, pe diverse domenii, nu doar pe agricultură, şi atunci poate aici suntem mai solidari şi mai inteligenţi şi înţelegem că bătălia internă este bine să o ţinem intern, nu să o exportăm”, a spus Victor Ponta, aflat la Nürnberg, pentru târgul de produse agricole biologice.
El a anunţat că România dispune de o agricultură modernă, în care normele UE sunt respectate, şi că autorităţile române vor începe “ofensiva”, după ce au fost acu-zate pe nedrept în scandalul cărnii de cal.
“Am oprit atacul şi acum trebuie să mergem în ofensivă, să spunem că am fost acuzaţi pe nedrept. S-a creat – cred că mai mult din cauza noastră, a românilor, că tot tăceam din gură de fiecare dată – impresia că, pentru orice necaz pe plan european, România sau Bulgaria sunt vinovaţii de serviciu. Trebuie să promovăm faptul că România are o agricultură modernă şi respectă toate regulile europene”, a afirmat Ponta.
Comisia Europeană va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN la produsele prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg. El susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, iar primele rezultate vor fi publicate la jumătatea lui aprilie. Vor fi efectuate aproximativ 2.500 de teste ADN, majoritatea finanţate de Comisia Europeană.
Marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice, suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania suedeză Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există proble-me cu pachetele de carne, care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. La rândul său, Comigel a precizat că, unele dintre pa-chetele de carne destinate produsului Lasagna, care au fost livrate companiei Findus, conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează nume-roase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie.
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: “Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul României, de că-tre cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE”.