Toamnă, cu lumină de chihlimbar, la Clinceni

Lumina împrăştiată peste ziua de toamnă, filtrează auriu siluetele. Clinceni are tradiţia şcolilor în care sportul, mişcarea, atitudinea unei vieţi active a elevilor le măsoară performanţa vitalităţii. În urmă cu cîteva zile, au căpătat un reper foarte important pentru ei. Acela al anilor, în care prind rădăcini toate lucrurile frumoase.

În centrul comunei se află Liceul cu Program Sportiv, cu clasele I-XII. O pădurice de tineri şcolari, să fi fost cam 100, au tăbărât în Parcul Central. Liceeni, porniţi la săditul de pini, stejari şi tei. Lopeţi, mănunchiuri de pomişori, forfotă, stropitori. Toţi, de-o uniformă: cu mănuşi galbene, cu şepcuţe şi tricouri albe, pictate cu imagini de copaci verzi.

Imagini de început

Cred că cel mai bun lucru ar fi să le citiţi vorbele. Bineînţeles că adolescenţilor, nu le-a luat multă vreme să umple gropile săpate, pentru puieţi. După terminarea trebii, puii de pom au rămas parcă puţin dezamăgiţi de singurătatea lor. 

Adrian Budeanu, primarul comunei, tot ca primarul. Adică printre oameni. Vârsta lui şi-a găsit imediat rostul între tineri. A trecut la lopată, după câteva propoziţii, mitraliate rapid.  

„Parcul va primi în cîteva zeci de minute zeci de brazi, pini, stejari şi tei. Gropile le-au făcut muncitorii de la societatea primăriei noastre.  Am adus de la Brăneşti puieţii. Avem peste 100 de copaci de plantat. Este printre ultimile faze de lucru ale proiectului pe fonduri europene, „Tineret în acţiune”. 

Tudoreeel” , strigă el pe cineva. „Vino te rog puţin aici! Eu nu mai stau. Vă salut”! 

Ioniţă Tudorel Mihai: «Bun găsit. Eu sunt managerul acestui proiect, cu mesajul „Implică-te, creează şi salvează”! El a debutat în martie şi se întinde pe o perioadă de peste o jumătate de an. Avem o finanţare de 75 % din fonduri CE. Res­tul îl asigură Consiliul Local. Toţi copiii de aici sunt voluntari. A, să nu uit – prin intermediul dv., vreau neapărat să le mulţumesc: domnului Dumitru Voicu, de la Direcţia Silvică Ilfov, datorită căruia am putut cumpăra o cantitate dublă de pomişori, adică peste 100, la un preţ absolut preferenţial. Este un om super. La fel, mulţumiri primarului nostru şi Consiliului Local, cofinanţator al programului”».     

Burtea Costin Mihai, profesor: „Predau educaţie fizică şi sport. Elevii de azi sunt din clasele a IX-a, până la a XII-a. Care sunt cei mai buni? Mihai Tihulcă, Cristina Pârvu, Mihai Nicolae, Daniel Fagu. Toate cele bune!”. 

Carmen Elisabeta Simion, 16 ani, elevă în clasa a IX-a A. (singura fată din grupul elevilor, care n-a sădit azi, nimic). 

„N-am apucat. Am avut altă treabă. Să pun fiecărui pomişor însemnul cu etichetele programului nostru de voluntariat. 

N-am plantat niciunul, dar mi-au trecut toţi prin mână”.  

Nicolae Gheorghe, consilier local: „Am 74 de ani. Născut, crescut la Clinceni. Am muncit în comuna asta peste 44 de ani. La vremea mea, am plantat sute de pomi. Acum, avem treabă aici. E frumos. S-auzim numai de bine”!