Atenţie, alergici!

Pentru a înțelege mai bine cum previi îmbolnăvirea și cum te tratezi în cazul în care ai o sensibilitate crescută la factorii care agravează alergiile, continuăm materialul realizat împreună cu medicul alergolog Andra Tudose și început în ediția de săptămâna trecută.

Evitarea contactului cu factorii declanșatori este cel mai bun tratament.  Însă, când acest lucru nu este posibil, există medicamente care te pot ajuta să ții simptomele sub control. Decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticoste­roizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale. În cazul în care ai o formă moderată, poți urma tratament antihistaminic H1. În schimb,  pentru reacțiile severe e nevoie să-ți administrezi tratament cortizonic sistemic.

“Imunoterapia specifică este singurul tratament eficient atât în combaterea simptomelor rinitei, conjunctivitei, sinuzitei, astmului bronșic, cât și în prevenirea apariției noii sensibilizări. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescătoare treptat de alergen, la care ești alergic. Astfel determină sistemul imunitar să devină mai puțin sensibil la substanță, prin provocarea de producție a unui anticorp “blocare”, ce reduce simptomele de alergie atunci când ești expus la alergenul respectiv. Dacă ai alergii la acarienii din praful de casă și mucegaiuri, trebuie să îmbraci complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile și păturile în huse impermeabile la alergene. În plus, trebuie să ai în vedere spălarea săptamânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55 de grade, să reduci umiditatea din casă la mai puțin de jumătate și să aerisești camera, zilnic, în funcție de climat. Nu uita să-ți asiguri o ventilare optimă a bucătăriei și a băii pentru eliminarea aburilor, să utilizezi instalația de aer condiționat și dezumificatoarele în mod adecvat! Înlătură excesul de apă de pe obiectele sanitare și cele din bucătărie și desfundă scurgerile de apă. Nu în ultimul rând, evită să dormi în camere neamenajate, fie că sunt în casele rudelor de la țară, fie în hotelurile care asigură cazarea în condiții improprii. Evită  să locuiești în camere situate în subsoluri sau în încăperile umede etc.”, spune dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita.

Așa pot fi prevenite
alergiile!  

Așadar, există câteva metode simple de prevenire care te ajută să ții alergiile la distanță. Dacă suferi de astm bronșic sau rinită alergică declanșate de praf, mucegaiuri sau alți alergeni de interior, trebuie să controlezi calitatea climatului din casă: temperatură scăzută, umiditate scăzută (între 40 și 50 %) și o bună ventilație.

 

În cazul în care ești alergic la polenul florilor, evită, pe cât posibil, activitățile în aer liber, atunci când concentrația polenurilor este mare, în special în zilele călduroase și uscate, dar și în cele umede și ploioase. Și, foarte important, fii precaut la consumul de alimente care pot da reacții alergenice!