Vinerea trecută au fost trei ceasuri rele pentru locatarii unui ansamblu de locuințe de pe strada Toamnei din satul Roșu, comuna Chiajna. Mansardele și etajele superioare ale celor trei blocuri aflate la nr. 4 pe strada amintită în titlu au fost cuprinse de un incendiu violent, care a lăsat fără adăpost 30 de familii care locuiau în acele imobile. Din fericire, sinistrul nu a provocat victime, dar peste o sută de oameni au rămas fără case în prag de iarnă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 430, ediția print
Totul a început vineri, 23 noiembrie, undeva pe la ora 10.30, după cum ne-a declarat un locatar martor și victimă a evenimentului. Flăcările au izbucnit la mansarda unuia dintre cele trei blocuri, lipite unul de celălalt, care alcătuiau ansamblul de pe str. Toamnei nr. 4. Văpaia s-a extins cu o violență și repeziciune nemaivăzute la acoperișul imobilului alăturat, pentru ca apoi să cuprindă și podul și etajul superior al celui de-al treilea bloc. Până la sosirea pompierilor, aproape toate apartamentele de la etajul 3 ale blocurilor fuseseră cuprinse de flăcări.
Desfășurare de forțe impresionantă
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a recționat cu rapiditate, la fața locului ajungând 8 autospeciale pentru stingerea incendiilor. Văzând amploarea incendiului, în curând forța de intervenție a fost triplată, astfel că în lupta cu sinistrul au intervenit 25 de autospeciale, dintre care 5 autoscări. Lupta cu flăcările a durat mai bine de 4 ore, fiind îngreunată de lipsa hidranților și a surselor de apă din apropiere. Astfel, forțele de intervenție au fost nevoite să se aprovizioneze cu apă de la stația de tratare a apei APA NOVA, aflată la peste 1 km de locul incendiului, și din Lacul Morii, unde au fost montate 3 motopompe.
„Suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 1.000 de mp, preponderent la nivelul mansardei și la etajul 3 al corpului de clădire central. Incendiul s-a manifestat preponderent la scara din mijloc a imobilului, cu propagare pe orizontală la imobilele din stânga, respectiv dreapta. Este vorba de o ardere generalizată a tuturor bunurilor din interior cu o propagare foarte rapidă pe orizontală. A fost realizat un dispozitiv de stingere pe cele 4 laturi ale clădirii. Între cele 5 vile și celălalt bloc a fost realizat un dispozitiv de protecție, pentru ca aceste imobile să fie protejate de extinderea incendiului. Arderea a afectat semnificativ cele trei scări de bloc și probabil și etajele inferioare sunt afectate de apa folosită la stingerea incendiului. La fața locului au fost concentrate 25 de autospeciale, adică mai bine de jumătate din numărul de autospeciale ale ISUBIF. Pot preciza că în ultimii 4-5 ani nu am mai avut o concentrare atât de mare de resurse ca la incendiul de astăzi.
Am avut mari dificultăți, deoarece la fața locului nu există o rețea de alimentare cu apă, mai precis o rețea de hidranți. Există doar rezerve de apă, din surse fără presiune și mai există Lacul Morii, la câțiva kilometri distanță, unde au fost instalate 3 motopompe pentru a putea alimenta autospecialele. În privința hidranților, vă pot spune că aceste 3 scări de bloc nu se supun procesului de avizare și autorizare pentru securitatea la incendiu și nu au nevoie decât de o autorizație de construire de la autoritatea locală”, a precizat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISUBIF.
Prefectura Ilfov și Primăria Chiajna se implică
La această intervenție a fost prezent și prefectul județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea, care a declarat că se vor lua toate măsurile ca cei afectați să fie ajutați. „M-au sunat colegii de la ISU, eram într-o ședință de fond funciar. Am închis ședința și am venit imediat aici. Amploarea dezastrului este evidentă. Vom vorbi cu Primăria să vedem ce facem cu oamenii aceștia, că nu vor mai putea locui aici. (…) Din păcate, observăm că noi construim cartiere numai în mijlocul câmpului, vorbim de hidranți și nu avem drumuri sau sunt foarte înguste. Nu mai putem tolera așa ceva. Trebuie să punem întrebări și să răspundem, să nu mai construim sau să nu mai achiziționăm imobile unde nu poți ajunge cu mașina”, a afirmat prefectul județului.
Ulterior, acesta a adăugat că toate familiile afectate vor avea asigurate din partea Primăriei cazare și hrană în zilele următoare. Imobilul va fi păzit de Jandarmerie și Poliția Locală până când se va da aviz că se poate intra, iar după ce se vor cunoaște pagubele, Consiliul Local va veni în sprijinul sinistraților cu anumite sume de bani.
La rândul său, viceprimarul comunei Chiajna, Ștefan Ofițeru, aflat la locul cumplitului eveniment, a confirmat faptul că autoritățile locale vor face tot ce le stă în putință pentru a-i sprijini pe cei afectați de incendiu. Sâmbătă, la o zi după eveniment, viceprimarul se afla la hotelul bazei sportive din comuna Chiajna, pentru a verifica modul în care au fost cazate persoanele afectate de incendiu. „În prezent, în hotelul bazei sportive sunt cazate 30 de persoane, din cele peste 100 afectate, care nu mai au unde să doarmă. Primăria Chiajna le va asigura hrana pe toată perioada, până când acestea își vor rezolva situația. Au fost multe persoane care au donat haine, încălțăminte și sunt mulți cetățeni care doresc să doneze și bani. Prin urmare, vom lua legătura cu cei care au pierdut absolut tot, toate bunurile, să-și înființeze un cont bancar unde binevoitorii vor putea să doneze anumite sume de bani”, ne-a declarat Ștefan Ofițeru, viceprimarul comunei Chiajna.
Multe semne de întrebare…
…se ridică după acest eveniment și altele asemănătoare petrecute în ultima perioadă. Principala problemă constă în lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, necesară pentru a face față unor astfel de evenimente, în condițiile în care în ultimii ani s-a construit mult și haotic în jurul Bucureștiului. Potrivit HG 571/2016, se supun avizării-autorizării la incendiu doar clădirile de locuit colective noi sau existente cu mai mult de 4 niveluri supraterane, la care se realizează sau amenajează mansardă. În cazul blocului din Chiajna regimul de înălțime este P+3, deci nu intră sub incidența acestei prevederi legale.
Lipsa hidranților în zona ansamblurilor rezidențiale este o altă problemă care poate duce la situații tragice în cazul unor incendii, dar reprezentanții ISUBIF afirmă că nu există o obligație legală în acest sens din partea autorităților locale!
Astfel, în județul Ilfov sunt 30 de comune care au câte un singur hidrant și de multe ori și acela nefuncțional. Sunt însă și patru comune unde nu există nici măcar unul singur. O situație aparte este în localitatea Dumitrana, care este parte componentă a orașului Măgurele. Aici există 34 de hidranți dintre care niciunul nu funcționează, potrivit ISUBIF. Totodată, locatarii celor 3 blocuri dau vina pe dezvoltator pentru incendiu. Oamenii spun că blocurile nu sunt finalizate şi în acte, aşa că nu pot fi branşate la reţeaua de energie electrică. Au însă curent de la dezvoltator, care încasează facturile, spun proprietarii. Tot ei se plâng de probleme grave, iar curentul electric se întrerupe frecvent. „În fiecare seară, în fiecare zi, ieri cel puţin de 20 de ori s-a luat (n.r. curentul electric), când la bec, când la priză”, reclamă oamenii.
„Nu știu. Tot timpul m-am gândit că se va ajunge la ceva, pentru că nu a vrut să pună contoare dezvoltatorul. Venea la ușă și cerea bani în funcție de cum îi veneau facturile de curent, pe care le folosea la construcția celorlalte blocuri și a vilelor. Locatarul unei garsoniere de 38 mp nu putea consuma 400 lei curent. Ne punea curentul pe numărul de persoane”, a declarat una dintre victimele incendiului.
În aceste condiții, se pare că flăcările ar fi pornit dintr-un apartament în care funcţionau trei calorifere electrice nesupravegheate…