Premieră mondială a celui mai puternic laser realizat vreodată în lumea zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină, la Măgurele Premieră mondială a celui mai puternic laser realizat vreodată în lume. Laserul de la ELI-NP a devenit, astfel, cel mai puternic sistem laser realizat vreodată. ”Atingerea celor 10 PW la laserul ELI-NP reprezintă un moment de referință pentru cercetarea mondială, Europa deținând, în premieră, prin România, cel mai puternic laser din lume. Acest echipament unic în lume deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele, iar realizarea lui la parametrii asumați confirmă încă o dată faptul că proiectul ELI-NP este un proiect de succes, care va rămâne în istoria mondială a științei”, spun cercetătorii care se ocupă de proiectul ELI-NP.”

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 444, ediția print

Consiliul Județean Ilfov (CJI) a sprijinit încă de la început, din 2013, acest proiect de cercetare – cel mai important din România. Investiția europeană depășește însă cu mult granițele țării noastre. Odată cu atingerea capacității maxime, de 10 PetaWatts (a zecea parte din puterea Soarelui), Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. Sunt fericit pentru că de-a lungul timpului am întâlnit oamenii potriviți alături de care am pus bazele unui proiect de talie mondială. Puterea atinsă de laserul de la Măgurele ne plasează la frontiera cunoașterii și ne pune pe harta elitei științifice mondiale”, a declarat Marian Petrache, președintele CJI.

Dezvăluirea tainelor Universului ”Laserul de la Măgurele a atins puterea de 10,88 petawatts, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”, a anunţat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. ”Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10,88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Marea realizare ştiinţifică constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument. În urmă cu zece ani, cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud. Noi avem astăzi peste zece”, a spus Nicolae Zamfir.

Cel mai puternic pool de lumină, de pe planetăŞeful grupului de laser, Ioan Dăncuş, a arătat, potrivit Agerpres, că ELI-NP este capabil să producă cel mai puternic pool de lumină de pe planetă la ora actuală. ”Este o realizare a unei echipe complexe şi complete. (…) Am folosit cel mai mare cristal de tip safir, dotat cu ioni de titan, crescut vreodată pe Pământ. Un cristal de 20 de centimetri diametru. (…) Pentru ca acest sistem să poată să funcţioneze este nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser, împreună cu experimentele, este plasat pe o placă antivibraţii care ne decuplează complet de vibraţiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic”, a explicat cercetătorul. Potrivit acestuia, sistemul conţine mii de componente optice şi electronice. ”Vom folosi acest laser ca să răspundem la două mari chemări ale noastre: curiozitate – să înţelegem mai bine ce se întâmplă cu Universul din jurul nostru şi creativitate – să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine”, a mai spus Dăncuş.
Politicienii felicită echipa implicată în proiectul ELI-NPPremierul Viorica Dăncilă a transmis felicitări echipei de cercetători de la ELI-NP şi i-a asigurat de întreaga susţinere a Guvernului, după ce, în premieră mondială, în proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, în data de 7 martie a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts (PW), ”cea mai mare putere din lume”.

Potrivit unui comunicat de presă, ”Guvernul a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluţie ştiinţifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci şi pentru faptul că se construieşte cu resurse financiare alocate prin Programul Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă şi fonduri naţionale. Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională, au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante, precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. (…)”, a afirmat Viorica Dăncilă, citată în comunicat. ”Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume. Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public rolul major cu care construcţia acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincţii”, se mai arată în comunicatul Guvernului. Și ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este de părere că proiectul de la Măgurele reprezintă, fără îndoială, un moment foarte important în istoria ştiinţei. ”Toate etapele prin care am trecut cu toţii nu au fost deloc uşoare. Au fost momente în care aproape că nu mai credeam că vom ajunge aici. (…) Dacă mă bucur pentru ceva, mă bucur pentru generaţia tânără, pentru că are aici cu ce lucra, are aici ce învăţa, are de la cine învăţa şi sunt convinsă că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate. România, prin intermediul cercetării de aici, va căpăta şi o altă vizibilitate, va avea o altă producţie ştiinţifică (…)”, a afirmat ministrul.

La rândul său, ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a felicitat echipa de cercetători de la Măgurele şi a spus că această realizare demonstrează că oamenii de ştiinţă din România pot obţine rezultate care să-i situeze la cele mai înalte cote la nivel mondial. ”Vreau să felicit în primul rând echipa de la Măgurele, alături de Grupul Thales, pentru acest succes deosebit, care iată în aceste moment vă face cei mai buni din lume. În spatele acestei realizări este foarte multă muncă, foarte multă încăpăţânare şi toate acestea ne-au adus în situaţia în care putem să raportăm cel mai puternic laser din lume, care se găseşte, din fericire, în România. (…) Sunt fericit pentru că acest laser este în România şi pentru că aceasta demonstrează că România este capabilă să facă lucruri foarte importante, în ciuda multor persoane care se îndoiesc sau se îndoiau de ce putem noi face. Această performanţă demonstrează că oamenii de ştiinţă din România, cercetătorii, pot obţine rezultate care să ne situeze la cele mai înalte cote la nivel mondial”, a spus ministrul.În plan, o nouă frontiernă pentru energia laser, prin încă un ordin de mărime în regimul sub-exawatt Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este un proiect derulat pe platforma de la Măgurele, are o alocare de 320 milioane de euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH). Laserul de la Măgurele, parte dintr-un proiect mai mare – Extreme Light Infrastructure (ELI) – este o platformă internațională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, inițial, pe 3 facilități, în Cehia, Ungaria și România. Volumul cumulat al investițiilor depășește 850 milioane de euro, din Fondurile Europene pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Faza actuală de implementare a celor trei piloni, având profiluri științifice complementare, este coordonată de Consorțiul Asociației Internaționale ELI-Delivery. ELI Delivery sprijină cei trei piloni în faza de construcție, asigură caracterul ELI ca un proiect pan-european unificat, conduce negocierile către ELI-ERIC și pregătește înființarea celui de-al patrulea pilon al ELI, planificat să împingă frontierele energiei laser prin încă un ordin de mărime în regimul sub-exawatt. Operațiunea, începută în anul 2018, va fi unificată sub o singură umbrelă juridică a unui consorțiu european al infrastructurii de cercetare ELI-ERIC, al cărui sediu central se află în Măgurele.Infrastructura ELI-NP se întinde pe o suprafață de aproximativ 33.000 mp, cu clădiri de înaltă calitate și eficiente din punct de vedere energetic, majoritatea alocată sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate și instrumentației pentru experimente. ELI-NP va fi o infrastructură cu acces deschis. Construcțiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeți și o cantină.