În perioada 13.02.-28.02. a.c., ofiţeri din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Ilfov, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul unităţii, au organizat şi desfăşurat o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile legată de violenţa în şcoli şi consumul de droguri.

Prin expuneri de materiale sugestive şi dialog cu elevii liceelor ”Ioan Petruş” din Otopeni, nr. 1 din Periş, “Mihail Kogălniceanu” din Snagov, “Horia Hulubei” din Măgurele, “Barbu A. Ştirbey” şi “Dumitru Dumitrescu” din Buftea, “Radu Popescu” din Popeşti-Leordeni, “Nicolae Bălcescu” din Voluntari, “Doamna Chiajna” din Chiajna, “Traian Lalescu” din Brăneşti şi “Pamfil Şeicaru” din Ciorogârla, dar şi cu cei ai Şcolii gimnaziale nr. 1 din Baloteşti – jandarmii au făcut informări cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentelor deviante, răspunderea contravenţională, dar şi cea penală.

actriune 2

 

De asemenea, elevii au aflat ce înseamnă atragerea în anturaje pretabile săvârşirii de fapte antisociale, care sunt consecinţele acestor „asocieri” acestora asupra făptuitorilor, dar şi a victimelor.

delincvenţă 2

FIŢI ATENŢI! Fenomenul comportamentelor violente, în şcoală, a luat amploare!

Un aspect foarte important, demn de luat în seamă, este acela al amplificării comportamentelor violente , atât verbale, dar şi fizice în cadrul şcolilor, dar şi în afara acestora, rezultatele unei cercetări IMAS aratând că, 60% dintre copii şi tineri au fost implicaţi în cazuri de violenţă verbală, majoritatea în cartierul în care locuiesc (46,7%) sau chiar la şcoală (33%).

Mare ATENŢIE şi la consumul de droguri!

Au mai fost expuse elevilor riscurile la care se expun consumatorii de droguri, (sancţionarea penală, dependenţa, afectarea gravă a stării de sănătate, decesul şi destabilizarea socială în familie).

„Deşi la nivelul judeţului Ilfov NU au fost întregistrate probleme deosebite pe linia delincvenţei în unităţile de învăţământ, preferăm o abordare pro-activă a fenomenului, încercând preîntâmpinarea unor asemenea fapte. Considerăm că, dintr-un proces de învăţământ complet nu pot lipsi aceste noţiuni  referitoare la comportamentele deviante şi răspundere juridică. Iar o bună parte din aceste fapte antisociale pot fi prevenite printr-o mai bună cunoaştere a problematicii respective”, spun jandarmii ilfoveni.