Chiar dacă este perioada vacanței școlare, polițiștii din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalității Ilfov au în atenție prevenirea plecărilor voluntare de acasă ale minorilor și, în acest sens, au organizat o întâlnire cu elevii Școlii Nr. 1 din Corbeanca și  Școlii Nr. 2 din Tamași, în cadrul căreia au desfășurat activități informativ-preventive pe tema precizată.

Menționăm că, la nivel național se derulează campania ”Plecatul de acasa nu este o soluție!”, iar polițiștii ilfoveni le-au vorbit elevilor despre acest lucru, în prezența cadrelor didactice, obiectivul activităților fiind acela de creștere a gradului de conștientizare de către minori asupra riscurile asociate plecărilor voluntare din familie.

Așadar, elevii au aflat ce reprezintă și ce presupune plecarea voluntară de acasă, au discutat despre motivele pentru care unii copii aleg sa facă pasul acesta, fiind dezvoltate aspecte despre climatul familiar, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale, conflicte legate de regulile impuse de părinți, cât și despre reacția părinților față de o anumită situație neplăcută. Totodată, elevilor le-au fost enumerate câteva dintre riscurile unei plecări voluntare de acasă, respectiv expunerea la situații de risc precum exploatare, trafic de minori, diferite accidente, implicarea în activități antisociale, îndepărtarea de prieteni și familie, dificultăți de reintegrare școlară și alte asemenea probleme care pot să apară.

Polițiștii împreună cu elevii au venit cu idei și soluții pentru ca cei mici să poată gestiona anumite situații în care pot fi implicați, fără să recurgă la astfel de gesturi periculoase, precum fuga de acasă. De asemenea, copiii au fost încurajați ca în funcție de situațiile în care sunt implicați, să discute cu părinții, bunicii, ori cu alte rude apropiate, cu profesorii, cu poițiștii sau cu orice persoană de încredere, pentru identificarea unor soluții eficiente, astfel încât aceștia să nu recurgă la decizia plecărilor de acasă, și astfel, să se expună pericolelor.

De asemenea, polițiștii i-au informat pe elevi despre ”Telefonul Copilului” (116.111) – unde pot suna oricând pentru a cere ajutor specialiștilor.