Turul II al alegerilor prezidențiale, în Ilfov, s-a desfășurat în „limitele normalității”, cu excepția unor „datini și obiceiuri”, bine înrădăcinate în procesul electoral de pe plaiurile mioritice. Mizilicuri, am putea spune. Ceva turism electoral, o ștampilă „volatilizată” pe la Popești-Leordeni, grupuri de presiune pe ici, pe colo, ceva normal, nu-i așa? Cert este că, de data aceasta, alegătorii ilfoveni au fost la unison cu țara și au votat schimbarea. Lupta a fost strânsă, cu câteva surprize în ceea ce privește rezultatele pe localității, dar rezultatul a fost pe măsură. Reporterii noștri „au luat pulsul” acestei încleștări, la fața locului. Iată ce au întâlnit pe „frontul” uneia dintre cele mai surprinzătoare „bătălii electorale”.
Otopeni
Vot după Sfânta Liturghie
În secţia de votare nr. 43 organizată în sala de festivităţi a primăriei era foarte liniște. „Aţi prins acum un moment de acalmie, având în vedere că suntem la orele 14 și lumea s-a retras la masa în familie. Dar, imediat după slujbă, toată lumea de la biserică a venit aici”, spune președinta secţiei, Florentina Obretin. De la domnia sa am aflat că din cei 1100 de votanţi înscriși, 348 fuseseră pe lista permanentă și 105 pe cea suplimentară.
Bragadiru
Atmosferă animată şi opţiune fermă pentru schimbare
Primăria din centrul orașului a adăpostit cinci secții de vot, înscrise circumscripției electorale nr 25. Oamenii au venit în flux constant. Procentajul câștigător pentru candidatul Klaus Iohannis l-a așezat pe locul II, dintre orașele județului. Către ora 14 și-a făcut apariția artistul interpret Marcel Pavel, însoțit de mai mulți prieteni. Desigur, reputația i-a atras imediat întâmpinări cordiale din partea celor prezenți, stângeri de mână și invitații la fotografii de grup. Jovial, solistul a acceptat efuziunea spontană de simpatie publică și nu a refuzat pe nimeni.
După vot, iată ce a declarat, în câteva cuvinte: ”Cel care va învinge, cel care merită să fie președinte, trebuie să stea în slujba cetățeanului. Asta îmi doresc pentru oamenii țării mele. De oriunde s-ar afla ei. Cei din străinătate, la întoarcerea acasă, trebuie să găsească o stare de lucruri îmbunătățită.
Să aibă motive să se gândească la revenirea în țară. Președintele nu trebuie să fie decât în slujba oamenilor, a țării demne de istoria ei și a lor”.
Măgurele
Primarul, un ”vizitator” asiduu al secţiilor de votare
Ostilitatea în fața presei, manifestată în primul tur de scrutin de către membrii unor secției de votare din Voluntari a „migrat”, de data aceasta, în turul 2, la Măgurele. Nu ni s-a permis să facem fotografii, poate pentru că, în secția de vot amenajată în sediul Casei de Căsătorii din localitate, își vedea de treabă, nestingherit, chiar primarul PSD al orașului, Dumitru Ruse. Așezat la una din mesele din incintă, el studia, curios, niște hârtii. Puteam noi să-i tulburăm așa o activitate importantă? Nu puteam. Totuși, la vederea noastră, primarul studios a „tulit-o”, în doi timpi și trei mișcări. Rezultatul? Drept represalii că „l-am prins cu rața-n gură” pe mai-marele obștii, președintele secției ne-a interzis fotografiatul. Dreptul său legal, nu-i așa? Cu toate că „păcătosul” fugise de rupsese pământul. Sau, mai bine zis, gresia de pe pardoseală. Și, ce să vezi? În secția vecină, cea cu nr. 33, am dat peste aceeași ostilitate. Și aici, președintele a acceptat, cu chiu cu vai, să ne lase să fotografiem. Condiția? „Să nu se vadă fețele!”. Tare, nu? În ajutorul președintelui au sărit și vreo două membre ale comisiei, care mai aveau puțin și ne-ar fi acuzat că „împiedicăm procesul de votare”. Când, ce să vezi? În toiul disputei, măre, cine-și face apariția, de undeva din fundul secției, unde, probabil, se „pitulase”, la vederea noastră? Ubicuul Dumitru Ruse, nea Mituș, pentru prieteni. S-a strecurat, tăcut, pe lângă noi și a dispărut din raza noastă vizuală. Concluzia? „Vigilența” lui nea Mituș nu prea a dat roade. Mărturie stau rezultatele votului de la Măgurele: 54,19%, pentru Iohannis și 45,81%, pentru Victor Viorel Ponta. Restul e tăcere…
Buftea
Agitaţie la secţiile de votare
“Foarte multă lume a venit la vot de această dată” povestește Oana Cristina Balea, președintele secţiei de votare nr. 13 de la Școala Gimnazială nr. 2 a Circumscripţiei electorale 25 Buftea. Ocazie perfectă și pentru noi de a mai face o vizită în școala cu cel mai frumos parchet din judeţ, am putea spune. “ La orele 12 avem 349 pe listele permanente, 62 pe cele suplimentare”. Iar spusele președintelui ne-au fost confirmate de prezenţa alegătorilor încă de la intrarea pe sub frumoasa boltă, pe holuri și în celelalte 3 secţii, adică, 14,15 și 16. Tatiana Țîrlea, președintele secției de votare 14 ne comunică: 401 voturi, dintre care 360 pe lista permanentă și 41 pe cea suplimentară.
Popești –Leordeni
Record de alegători pe listele suplimentare
La Oratoriul Sf. Murialdo – Centrul de Tineret – am întâlnit o situație cu totul și cu totul aparte. În noile cartiere rezidențiale din Popești-Leordeni, în zona Fermei – stația de metrou Dimitrie Leonida, sunt foarte mulți alegători care nu și-au preschimbat actele de identitate la adrese unde domiciliază. Prin urmare, ei nu figurează în listele permanente și, în aceste condiții, au fost nevoiți să voteze pe liste suplimentare. Și, pentru că numărul acestora a fost foarte mare, s-au format cozi serioase la cele trei secții nr. 63, 64 și 65 – amenajate în incinta Centrului. La ora 13, conform rapoartelor președinților de secții, votaseră, în total, 1.910 persoane, repartizate astfel: 874 de persoane (235 pe lista suplimentară) – la secția 63, 618 persoane (173 pe lista suplimentară) – secția 64 și 418 persoane la secția 65 (dintre care mai mult de jumătate – 210 persoane – erau trecute pe listele suplimentare). Afluxul mare de alegători a provocat, la un moment dat, o penurie de te tipizate pentru înscrierea pe liste suplimentare. De asemenea, și la Liceul ”Radu Popescu”, în secțiile 69 și 70, până la ora 13.00, votaseră 470 de persoane, respectiv 514.
Conform statisticilor, orașul Popești-Leordeni a ocupat locul al doilea, după Voluntari, în ceea ce privește numărul persoanelor care au votat, înregistrându-se 18.203 de alegători. Singura ciudățenie anunțată de televiziuni a fost dispariția unei ștampile pentru votare. Ciudat, nu-i așa?
Chitila
Manipulare versus optimism
Erau câteva minute trecute de orele 10 dimineaţa, duminică, și la primăria Chitila, primarul Emilian Oprea și viceprimarul Andrei Costel ne arată fluturașul răspândit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. “ Noi suntem optimiști și ne cunoaștem alegătorii. Ce vedeţi e doar o încercare care nu va prinde la chitilenii care constată, de atâţia ani de zile, în ce oraș transformat trăiesc”, spun cei doi coechipieri.
Și astfel, ne îndreptăm către secţia de votare 26 de la școala cu clasele I-VIII nr. 1 “Prof. Ion Vișoiu”, structura cu clasele I-IV unde, președintele secţiei de votare, Gheorghe Stanca se pregătea să rămână fără autocolantele care se pun pe cărţile de identitate. “Pentru că la primul tur le-am returnat, la turul doi am primit mai puţine. Vom cere, însă de la alte secţii, având în vedere numărul mare de votanţi care vin de la deschiderea urnelor. La ora 10 aveam 58 de votanţi pe listele permanente și 14 pe lista suplimentară. E aproape dublu ca la primul tur”.
Pantelimon
Aici au votat peste 13.000 de alegători
Ora 10.00 – Am ajuns la Pantelimon, la Școala gimnazială nr.1 exact la momentul în care se făcea raportarea prezenței la urne, pentru ora 10.00. În cele 7 secții de vot amenajate aici (48-54) prezența era deja una care o depășea considerabil pe cea din primul tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, la secția 48, la ora 10.00, votaseră 174 de persoane pe lista permanentă și 26 pe lista suplimentară, la secția de vot 49 – votaseră 141 de persoane, din care 27 pe lista suplimentară, la secția 50 – numai 98 de persoane ajunseseră la vot până la ora 10, 21 dintre acestea fiind trecute pe lista suplimentară deoarece își exercitau votul la altă secție decât cea de domiciliu sau pentru că erau dintre cei omiși din lista electorală permanentă a secției respective. La secția 51 votaseră 96 de persoane, în primele 3 ore după deschiderea secției, iar la 52, 53 și 54, prezența era, de asemenea una bună, deoarece votaseră peste 100 de persoane la fiecare dintre ele. La Primăria Pantelimon, primarul Marian Ivan se afla ”la lucru”, fiind permanent pus la curent cu evoluția procesului electoral din localitatea pe care o conduce.
Voluntari
Un preşedinte de comisie, de nota 10
Spre deosebire de turul I al alegerilor prezidențiale, când echipa Jurnalului de Ilfov a fost primită cu ostilitate în mai multe secții de vot din Voluntari, de această dată am fost întâmpinați cu mult mai multă înțelegere și condescendență, după ce ne-am prezentat acreditările și ne-am legitimat. „Minunea” s-a întâmplat la secția 94, amenajată în incinta Primăriei Voluntari, unde am întâlnit un președinte care a dat dovadă de multă transparență. Aici, spre surprinderea noastră, am aflat că primarul Pandele este dedicat devizei orașului, „Nimic fără Dumnezeu”, o variantă în limba română, am putea spune, a devizei Casei Regale a României, „Nihil sine Deo”. Cu surprindere, spunem, pentru că nu ne-am fi închipuit că, în ”Republica” Voluntari este loc și pentru Dumnezeu. „Prietenii” știu de ce! În fine, în secția amintită, din 1.547 de persoane trecute în lista permanentă, până la ora 13.00 votaseră 600 (472 pe lista permanentă, 123 pe suplimentară și 5 solicitări pentru urna mobilă). Ceilalți, votaseră, probabil, pe la Afumați…