Toamna se numără festivalurile pline de tradiții și bunătăți de sezon, așa cum a fost și cel deschis în perioada 23 – 27 octombrie 2023, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Ciorogârla, eveniment ajuns la cea de-a doua ediție.

Gabriela Ilisie, directorul unității școlare organizatoare, ne-a declarat că a fost un prilej de “a marca evoluția de la un an la celălalt și de a sărbători rezultatele obținute”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 677, ediția print

Festivalul Toamnei a fost pregătit cu susținerea întregului corp profesoral al școlii și cu sprijinul părinților și bunicilor care au adus la standurile amenajate în curtea unității de învățământ tot ce au avut mai bun în cămări. În centrul atenției au fost, însă, copiii, cei care au demonstrat că prietenia este liantul care aduce împreună părinți, bunici, o întreagă comunitate. Pe lângă caracterul educațional, evenimentul s-a dorit a fi, în același timp, și un mod de a-i învăța pe cei mici elemente importante legate de o alimentație inteligentă și sănătoasă a lor. Decorurile specifice toamnei au fost realizate cu multă îndemânare, dăruire și mai ales creativitate. De la dovleci sculptați și transformați în vaze cu flori, cu frunze colorate de toamnă, până la coșuri pline cu roadele acestui anotimp, absolut totul a atras atenția și a încântat.

Oferta festivalului a fost diversă: prăjituri și tot felul de bunătăți din cămara bunicii, ambalate individual, fructe de toamnă, flori, buchețele de lavandă, obiecte decorative, figurine și desene cu tematica toamnei și mulți dovleci ornamentali pictați sau sculptați.

Tradiție îmbinată cu educație

Activitățile desfășu­ra­te pe parcursul întregii săptămâni au fost cuprinse într-un proiect educațional care a avut ca obiective, așa cum arătam anterior, inclusiv dezvoltarea unui comportament corect referitor la consumul de alimente sănătoase, în general fructe şi legume proaspete sau conservate; conștientizarea rolului şi importanţei fructelor şi legumelor în alimentaţie, pentru dezvoltarea armonioasă, atât a corpului, cât şi a minţii; reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase, a sedentarismului și utilizarii excesive a tehnologiei, precum și cultivarea dragostei faţă de natură, faţă de roadele pe care aceasta le oferă.

Cei care au deschis festivalul au fost elevii din ciclul primar care, alături de cadrele didactice și părinți, și-au testat calitățile de mici antreprenori. De pe standurile colorate nu au lipsit plăcintele de tot felul: cu mere, dovleac, prune; prăjiturile apetisante, turta dulce de poveste, limonada sau borcanele cu gem.

 Și la Dârvari, elevii s-au pregătit cu spor

Festivalul a continuat într-o atmosferă la fel de plină de voioșie și la structura Școala Gimnazială nr. 2, Dârvari, Ciorogârla, unde atracția a ­reprezentat-o standul cu vată de zahăr al clasei a II-a. Aici, o mămică extrem de implicată, fostă elevă a școlii, a pregătit pentru pofticioși desertul preferat. Elevii au adus borcane cu murături pregătite de ei la orele de abilități practice, iar fundalul sonor a fost extrem de adecvat, nelipsind, evident, muzica populară.

 Primarul Victor Niculae a fost încântat de târgul organizat de școlarii din comună

În a treia zi a festivalului a fost rândul elevilor de gimnaziu să-și demonstreze creativitatea și ­să-și prezinte produsele lucrate cu migală. Iar printre cei prezenți la eveniment s-au aflat primarul comunei Ciorogârla, Victor Niculae, reprezentanți ai Consiliului Local, cadre didactice, dar și localnici atrași de varietatea produselor. Toți au lăudat organizarea și modul în care au fost expuse produsele, dar și priceperea celor care s-au ocupat de pregătirea lor!

”Săptămâna aceasta, în localitatea noastră, s-a desfășurat un eveniment frumos – Festivalul Toamnei, organizat la Parcul Școlii din Ciorogarla și în Parcul Școlii din Darvâri. Nu am ratat ocazia de a merge, încă din prima zi, să îi văd pe copii, începând cu cei din clasele pregătitoare – a IV-a, care s-au pregătit temeinic pentru acest eveniment. Apoi, pe elevii claselor V-VIII. Am văzut diverse bunătăți de casă, preparate de cei mici împreună cu părinții sau bunicii, precum prăjituri, dulceață de casă, murături, zacuscă, dar și cele mai frumoase decorațiuni, realizate chiar de ei. De asemenea, multe legume și fructe de sezon, plus alte surprize plăcute. Avem o comunitate frumoasă, de copii nu mai zic! Îi felicit pentru implicare și organizare atât pe micuți, cât și pe membrii familiilor lor și cadrele didactice care i-au sprijinit!”, a precizat primarul Victor Niculae.