@ Pe strada Vasile Alecsandri se introduce rețea de apă potabilă @ Grădinița cu program prelungit va fi complet reabilitată

Transformările edilitare produse în ultimii ani în comuna Tunari dovedesc faptul că echipa aflată la conducerea primăriei acestei comunități ifovene știe să își facă datoria și are abilități administrative reale. Primarul Alexandru Neacșu, alături de echipa lui, s-a străduit și, din fericire, a și reușit din plin, să implementeze proiecte importante pentru locuitori.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 512

Apa potabilă, o prioritate pentru cetățeni

Alexandru Neacșu, pri­ma­rul localității Tunari ­ne-a anunțat că lucrările de extindere Apă și Canal pe strada Vasile Alecsandri sunt în plină desfășurare. ”Localitatea Tunari este asociată Proiectului Operațional de Infrastructură Mare (POIM), realizat prin finanțare europeană și în coordonarea Consiliului Județean Ilfov. Lucrările de extindere a rețelei de apă și canalizare sunt făcute conform legilor și regulilor în vigoare pentru această asociere. Am primit confirmări clare, susținute de documente, că există finanțarea, că licitațiile sunt în curs de finalizare și că putem da drumul șantierelor. Voi avea grijă ca lucrările să se realizeze în ritm alert”, ­ne-a declarat oficialul.

Strada Vasile Alecsandri este una dintre străzile cu cea mai mare lungime din comuna Tunari. Din păcate, pe fondul ploilor abundente din ultima lună, nivelul apei freatice a crescut foarte mult, afectând proprietățile ce­tă­țenilor, care au făcut numeroase reclamații. La sesizările populației ­s-au adăugat și controalele efectuate de către autoritățile abilitate, astfel că s-a ajuns la concluzia că nivelul ridicat al pânzei freatice a făcut să iasă din matcă fosele, infestând zona de apă potabilă. ”Situația creată, mai ales că ne aflăm și în plină perioadă de pandemie cu coronavirus, ne-a alertat și am decis că se impun măsuri urgente în vederea remedierii și asigurării apei potabile. Atunci, împreună  cu CJ Ilfov și Apă-Canal Ilfov am stabilit că, deși această rută a rețelei se află în POIM, fiind o situație de urgență cu grad de alertă ridicat, să intervenim și să introducem pe această stradă rețea de apă potabilă”, a precizat Alexandru Neacșu. El a explicat că  este important de știut că această stradă crează o multitudine de ramificații cu alte străzi. ”Este esențial, așadar, să introducem pe această stradă rețeaua de apă și să asigurăm apa potabilă cetățenilor. Au fost afectate de ridicarea pânzei freatice peste 150 de gospodării. În ramificații, sunt străzi care depășesc peste 200 de gospodării. De aceea am și hotărât să facem strada principală care, ca număr de locuințe, este cea mai mare. Imediat ce vom termina strada principală, noi sperăm să ne prindă din urmă, cum spunem noi, programul POIM, care acum se află în faza de licitații de încredințare de lucrări. Acum facilităm accesul la apă potabilă și la folosință celor minimum 150 de locuințe de pe Vasile Alecsandri, dar cum se va aproba și se va încredința lucrarea către executanți, începem să legăm la rețea și celelalte străzi, adică vom prioritiza vatra veche a satului”, a menționat oficialul tunărean.

Alexandru Neacșu a explicat că este vorba despre o zonă foarte mare a comunei care va beneficia atât de rețele de alimentare cu apă potabilă, cât și de rețea de canalizare. Acum, fiind o situație de urgență, se lucrează pentru alimentarea cu apă potabilă. Ulterior, când va începe ­POIM, încep și lucrările pentru rețeaua de canalizare. ”Este prioritar să preîntâmpinăm infestarea. Strada are o lungime de circa 2.000 de metri. Apa potabilă este asigurată din Gospodăria de apă a comunei Tunari prin colectarea din cele 2 puțuri de mare adâncime. Pe baza prognozelor împreună cu societatea Apă Canal Ilfov, am stabilit să fie realizate încă trei foraje. Așadar, în final,  stația de gospodărie de apă a comunei va colecta apa din 5 puțuri de mare adâncime. Au fost stabilite zonele, locațiile unde vor fi executate, și societatea  de Apă Canal, în timpul cel mai scurt va trece la executarea acestor foraje. Sperăm că până în toamnă vor fi realizate cele 3 foraje care vor realiza și un debit mai mare de apă și vor preîntâmpina astfel orice fel de lipsă a apei. Comuna Tunari are circa 3.000 de gospodării. Executăm întâi rețeaua, apoi va veni o altă echipă care va realiza branșamentele. Cetățenii trebuie să știe că vor veni alte echipe care vor face racordările și branșamentele la apă. Fondurile sunt asigurate de CJ Ilfov, prin Apă-Canal Ilfov, din fondurile de dezvoltare.

Grădinița cu program prelungit nr. 1  va fi nou-nouță

Pentru că noul an școlar bate la ușă, atenția edililor este orientată și  către instituțiile de învă­țământ. Primarul Alexandru Neacșu ne-a anunțat că se lucrează la reamenajarea Grădiniței cu program prelungit nr. 1 din Tunari. Din cauza faptului că această grădiniță a fost construită în urmă cu circa 10 ani, ea prezenta un grad de degradare înaintat. ”Confruntându-ne în această perioadă și cu amenințarea ­Covid-19, ne-am dorit să preîntâmpinăm orice zonă de infestare, de risc și, ca atare, am trecut la o intervenție majoră de reabilitare”, ne-a spus edilul. Este o reabilitare interioară, care presupune repararea pereților, a tuturor spațiilor de servicii, cantină, grupuri sanitare. Ușile și ferestrele vor fi reparate sau înlocuite, pardoseala, la fel. Practic putem vorbi despre o grădiniță nouă, curată, aseptică. Foarte important este și faptul ca, din toamnă, grădinița să poată funcționa și cu respectarea condițiilor impuse de distanțarea fizică. ”Este clar că va trebui să reîmpărțim spațiile, ca să fie cel mult 15-20 de copii pe clase. Suntem în calendarul optim și normal de desfășurare a acestei reabilitări. Chiar mai devreme de a începe anul școlar, vom fi gata”, a menționat primarul Alexandru Neacșu.

Grădinița primește circa 100 de copii pentru toate grupele de vârstă. Reabilitarea presupune și o amenajare a curții interioare, prin înlocuirea locurilor joacă și a gazonului cu tartan, pentru siguranța optimă a celor mici.  ”Ne bucurăm că cei mici se pot juca și pot beneficia de această investiție a primăriei, o investiție pentru noi, datorită faptului că aici merg copiii noștri. Avem două grădinițe în comună. Deocamdată sunt în aceeași incintă. Una este foarte nouă, iar aceasta trebuia reabilitată, pentru că ne părea rău să nu semene cu cealaltă și nu doream să facem diferență între copii.  În comuna Tunari trăiesc 540 de copii, inclusiv cei de vârstă școlară. Așadar, până la începutul anului școlar, tot sistemul de învățământ va fi pregătit, astfel încât copiii localității să poată beneficia de instituțiile noastre în condiții moderne și de siguranță”, a subliniat primarul Alexandru Neacsu. Edilul a menționat că fondurile de reabilitare a grădiniței provin dintr-un contract de asociere dintre comuna Tunari și CJ Ilfov. ”Neavând fonduri foarte multe la primărie, am făcut asociere cu CJI pentru a putea fi în parametri și la înălțimea așteptărilor cetățenilor”, a punctat managerul Marian Ion.

Ministrul Mediului, la Tunari, despre dezvoltarea comunității

Primarul Alexandru Neașcu crede, cu tărie, că orice primar trebuie să se concentreze mereu pe dezvoltarea comunității pe care o administrează. În acest sens, își dorește ca dezvoltarea comunei sale să se facă cu grijă pentru mediul înconjurător. De aceea, marea bucurie a fost în acest context că, pentru prima dată, un ministru al Mediului a venit în Tunari și a vorbit direct despre dezvoltarea comunității. Astfel, săptămâna trecută edilul s-a întâlnit, la Tunari, cu ministrul Mediului, Costel Alexe și cu Hubert Thuma, candidat la președinția Consiliului Județean Ilfov, din partea PNL. Punctele cheie ale discuției au fost:

= Protejarea pădurii Tunari – chiar dacă este proprietate privată, trebuie să existe asigurarea că ea este protejată și exploatată corespunzător;

= Balta Pasărea – a fost solicitat sprijin în vederea demarării proiectului de amenajare a acesteia și pentru verificarea și prevenirea eventualilor poluatori;

= Înăsprirea sancțiunilor pentru cei ce aruncă gunoaiele în zone neamenajate;

= Punctul de colectare și sortare a deșeurilor deschis de curând pe raza comunei Tunari. Primarul Alexandru Neacșu i-a comunicat ministrului Mediului acțiunile Primăriei Tunari, care a amendat societatea cu 100.000 lei pentru construire fără autorizație, precum și solicitările făcute către Garda de Mediu și ANPM aIlfov. Primăria s-a alăturat, de asemenea, unei inițiative a locuitorilor din Tunari care solicită instituțiilor competente verificarea tuturor documentelor care au stat la baza emiterii autorizației de mediu.

”Mulțumesc domnului ministru Costel Alexe și domnului Hubert Thuma pentru că au dat curs invitației mele și pentru că și-au asumat, alături de noi, proiecte care să sprijine dezvoltarea viitoare a Tunariului. Vrem aer curat, vrem cât mai puțină poluare, vrem să ne creștem copiii sănătoși. Pentru asta vom munci în continuare”, a anunțat primarul Alexandru Neacșu.