Primarul Ionel Robert Ștefan a știut foarte bine cu ce greutăți se confruntă în momentul preluării mandatului, alături de echipa sa, dar tocmai acest lucru l-a ambiționat să lucreze intens pentru comunitatea sa.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 515

Comuna Ștefăneștii de Jos s-a confruntat cu numeroase lipsuri, iar infrastructura sa a avut de suferit în toate zonele de activitate. Lipsa banilor și-a spus intens cuvântul, dar administrația a reușit să pună în mișcare investițiile. În ciuda greutăților, primarul Ionel Robert Ștefan, alături de echipa sa, a muncit intens, iar cetățenii pot compara așezarea de acum, cu cea de dinainte de 2016 și pot analiza performențele unui gospodar care a reușit cu abilitate să schimbe în bine fața comunei.

În mandatul 2016-2020, primarul Ionel Robert Ștefan spune că din peste 130 de străzi de pe raza UAT Ștefaneștii de Jos, au fost asfaltate peste 20 de străzi, au fost reparate peste 20 de străzi și s-au pietruit peste 35 de străzi rămase neasfaltate din cauza faptului că nu sunt cadastrate și intabulate. De asemenea, s-a demarat proiectul de modernizare a str. Făgăraș, care străbate comuna din est spre vest. Prin această modernizare, care se află în faza de execuție, se dorește amenajarea de locuri de parcare, trotuare, lărgirea străzii și asfaltarea acesteia.

Un alt proiect al mandatului a permis extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă pentru peste 70% dintre gospodăriile comunei. Mai mult, s-a realizat un nou foraj de mare adâncime în satul Boltaș pentru a asigura debitul necesar de apă și se analizează posibilitățile de realizare a unui nou foraj de mare adâncime pentru satul Ștefaneștii de Jos, care să permită creșterea debitului necesar de apă potabilă.

S-au realizat de asemenea, rețele noi de canalizare pentru apă menajeră pe 13 străzi, s-au efectuat lucrări de reparații la rețeaua de canalizare pentru apă menajeră pe 3 străzi. S-au demarat și procedurile pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea proiectării și execuției unei rețele de canalizare pe 28 de străzi din satele Ștefăneștii de Sus și Boltaș. Investițiile au permis și realizarea unor lucrări de reparații, extinderi și modernizari ale rețelei de canalizare pentru apă pluvială pe 14 străzi unde rețeaua prezenta grave erori de construcție. Au fost puse în conformitate două stații de pompare și au fost construite 3 stații de pompare noi, fiind decolmatat canalul ANIF în zona de vest al satului Ștefăneștii de Jos.

Iluminat public economic și monitorizare video performantă

Sistemul de iluminat public a fost modernizat prin montarea de lămpi cu becuri LED în cele 5 sate ale comunei Boltaș, Ștefăneștii de Sus, Crețuleasca, Stefăneștii de Jos și Vulpe. Lămpile au o garanție de 5 ani și consumă cu aproximativ 50% mai puțină energie electrică.

Sistemul de supraveghere și monitorizare video a fost modernizat și extins prin montarea unui total de 52 de camere de supravheghere cu infraroșu, dintre care cele montate în marile intersecții au un sistem LPR care focalizează și memorează numărul de înmatriculare al autoturismelor.

Gospodăria comunală, un beneficiu major

S-a văzut rapid eficența Societății de Gospodărie Ștefănești SRL care a fost înființată pentru prestarea de servicii publice locale precum serviciile de vidanjare, întreținerea domeniului public, a spațiilor verzi, efectuarea deszăpezirii și ecologizarea pe raza comunei. În viitorul apropiat, două noi servicii vor fi adăugate portofoliului domeniului de activitate al societății, respectiv salubrizare pentru locuitorii și agenții economici ai comunei și transport public intern gratuit. Aceste două servicii vin în sprijinul locuitorilor și prin crearea unor noi locuri de muncă, pe lângă cele 61 deja existente. Societatea a fost capitalizată și a achiziționat utilajele necesare pentru a putea presta servicii la standarde înalte. ”Datorită acestui lucru, societatea noastră a semnat 3 contracte private cu marii retaileri de pe raza comunei noastre”, a menționat primarul. În același context, s-au achiziționat 6 autobuze noi pentru transportul public local și 2 autogunoiere noi și o multifuncțională nouă pentru serviciul de salubrizare locală.

Prin punerea în funcțiune a serviciului de transport intern local, se vor înființa 2 linii de autobuz, T1 si T2, iar linia T2 va face legătura dintre comună și cartierul rezidențial Cosmopolis.

Primarul a mai menționat că în mandatul său s-au reparat și mărit platformele betonate pentru stațiile de autobuz, de asemenea s-au înlocuit refugiile cu unele moderne, iluminate, echipate cu coșuri de gunoi, bănci și pereți care protejează împotriva vântului.

Investiții în educație

Școala Gimnazială nr. 1 corp A – „Școala mare”, este în curs de reconstruire și supraetajare, urmând să dispună de 20 de calse Vor fi construite laboratoare de specialitate și se va realiza o nouă împrejmuire.

Școala Gimnazială nr. 1 corp B – „Școala mică” este în curs reabilitare completă  din punct de vedere termic. Se vor efectua lucrări de renovare a interiorului și de asemenea se va monta un sistem de alarmare în caz de incendiu.

Grădinița de pe strada Dudului a fost reabilitată integral, atât termic cât și estetic, iar parcul și locul de joacă au fost modernizate prin montarea unor noi locuri de joacă și a unei suprafețe antitraumă.

”Prin asociere cu Consiliul Județean Ilfov, am construit o grădiniță cu program prelungit pe strada Făgăraș, modernă și la standarde europene, care a fost finalizată, iar copiii se vor putea bucura de ea începând cu noul an școlar”, a precizat primarul comunei Ștefăneștii de Jos.

Proiecte importante pentru confortul cetățenilor

Activitatea primarului a avut și valențe recreative. În ultimii ani s-au reabilitat și modernizat majoritatea parcurilor din comună, precum parcul central, care a fost modernizat complet și a inclus restaurarea monumentului Eroilor, precum și parcul de la punctul Digi din comună. Urmează ca parcul din satul Boltaș, pe strada Brândușelor, să fie reabilitat și modernizat complet, lucrarea fiind în fază de proiectare și execuție.

Primarul a mai spus că în parteneriat cu OCPI Ilfov s-a demarat procesul de cadastrare sistematică finanțat în totalitate din bugetul local. În acest moment, s-au finalizat 2 subsecvențe importante, iar a treia este în lucru. Prin finalizarea acestora, circa 900 de gospodării primesc și vor primi acte de proprietate.

Lăcașele de cult au primit la rândul lor atenția edilului și sprijin financiar de peste 1,5 milioane lei pentru lucrările de reabilitare și modernizare.

Edilul se poate mândri și cu realizarea unui compartiment care să deservească exclusiv cetățenii în plata taxelor și impozitelor, precum și implementarea pe site-ul primăriei a serviciului de ghiseul.ro pentru plata tuturor taxelor și impozitelor.

Prin asocierea comunei Ștefăneștii de Jos în cadrul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Transport Public București-Ilfov, pe raza comunei funcționează 3 trasee de transport public intraurban, care fac legătura București.

La rândul său, poliția locală a fost dotată cu autospeciale noi de poliție și armament.

Pentru starea de urgență, mobilizare generală

Să nu uităm, că pe perioada stării de urgență declarată în urma pandemiei de COVID-19, aparatul de specialitate al primăriei s-a mobilizat exemplar în vederea prevenirii și protecției cetățenilor, precum și sprijinirea tuturor persoanelor vulnerabile.

Primăria a sprijit de altfel permanent elevii cu burse și tablete pentru susținerea procesului de învățământ, iar în sectorul asistenței sociale au fost acordate ajutoare de urgență, ajutor pentru 18 ani, pentru prima căsătorie, pentru 25-50-75 ani căsătorie, pentru fertilizare in-vitro, pentru împlinirea vârstei de 100 ani, pentru situații de urgență și pentru nastere copii.

Sportul susținut intens de administrație

Un alt proiect, de data aceasta în domeniul sportiv, a permis reabilitarea suprafeței de teren sintetic de la baza sportivă, tribuna aferentă, iluminatul nocturn și împrejmuirea. Primarul a demonstrat că sportul este important pentru comunitatea sa și a făcut investiții importante în acest domeniu. De remarcat și înființarea Clubului Sportiv Local Ștefăneștii de Jos, care are 5 grupe în care activează peste 100 de copii. Clubul Sportiv a organizat cantonamente de fotbal în județul Brașov, și tot în cadrul clubului s-a înființat și o secție de box.

Cartierul Cosmopolis, un segment administrativ aparte

Cartierul Cosmopolis este un proiect unic în județul Ilfov, aflat în administrarea comunei Ștefăneștii de Jos, care îi acordă atenția cuvenită. O primă problemă a constat în fluidizarea traficului la intrarea/ieșirea din complex. S-a semnat în acest sens contractul de realizare a unui studiu de trafic privind fluidizarea traficului la intrarea/ieșirea din Cosmopolis și, în parteneriat cu CNAIR și Ministerul Transporturilor, se caută o soluție pentru remedierea situației actuale.

Modernizarea drumului de legătură dintre comună și Cosmopolis/DE 247 este o altă preocupare a administrației din Ștefăneștii de Jos. În anul 2019, s-a demarat realizarea unui studiu de fezabilitate privind modernizarea drumului. În urma studiului, s-a constatat că drumul existent traversează proprietăți private pe anumite porțiuni, fapt pentru care, prin intermediul dezvoltatorului OPUS LAND, aceste segmente de drum au fost donate în august 2020 comunei Ștefăneștii de Jos. La momentul actual s-au inițiat demersurile necesare pentru scoaterea la licitație a lucrărilor privind reparația structurii rutiere a DE 247.

În plan educational, prioritară a fost și darea în folosință a școlii din Cosmopolis. Până în vara anului 2020, primăria nu a putut realiza nimic cu privire la școala din Cosmopolis, deoarece clădirea școlii și terenul aferent nu au fost în proprietatea comunei. În parteneriat cu dezvoltatorul Opus Land, în iulie 2020, s-a finalizat donația clădirii școlii și terenul aferent comunei, fapt pentru care s-a demarat elaborarea unui studiu de risc la incendiu și s-au inițiat procedurile privind reamenajarea exterioară. În urma studiului, se vor demara lucrările de conformare la ISU și procedurile de avizare a clădirii de învaățământ din partea Inspectoratului Școlar Ilfov.

Nu în ultimul rând, conducerea primăriei a inițiat discuții cu proprietarii spațiilor comerciale din Cosmopolis pentru închirierea unui spațiu adecvat pentru funcționarea unui birou de taxe și impozite locale și registratura în complex și va iniția o hotărâre de consiliu local pentru finalizarea procedurii de închiriere.