Grigore Marian Dumitru prezintă planurile și proiectele de investiții aprobate în ședința de buget

Primarul interimar al orașului Bragadiru, Grigore Marian Dumitru, a semnalat, de asemenea, necesitatea unor precizări referitoare la afirmațiile candidatului PMP la funcția de primar al orașului Bragadiru, aflat în plină campanie electorală, care a prezentat în mod mincinos activitatea Primăriei Bragadiru.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 550

”Activitatea mea de viceprimar s-a modificat radical în momentul în care am preluat atribuțiile de primar interimar. Știu că este vorba doar despre o perioadă limitată de timp, așa că încerc cu toată puterea să fac față acestor îndatoriri. Într-o postură similară s-a aflat și locțiitorul arhitectului șef al primăriei care din păcate, nu a reușit să facă față îndatoririlor care i-au fost atribuite cu titlu temporar. Neîndeplinirea atribuțiilor din fișa postului a fost singurul motiv care m-a împins să iau decizia de a-l revoca din funcție. Este vorba despre o persoană care are potențialul de a se dezvolta profesional, dar care în prezent nu se află la nivelul la care să preia pe umerii săi sarcina funcției de arhitect șef. Administrația publică a orașului nostru trece printr-o perioadă sensibilă. Această perioadă se va încheia luna următoare, pe 27 iunie, când vom ști numele primarului orașului. Îmi place să cred că în această perioadă toți cei care lucrăm în cadrul primăriei și în slujba bragadirenilor am depus eforturi suplimentare pentru ca nici contribuabilii, nici autoritățile județene ori centrale cu care intrăm în contact, să nu simtă o pierdere de calitate în munca administrativă pe care o depunem zi de zi”, a declarat Grigore Marian Dumitru.

Primarul interimar al orașului Bragadiru este de părere că ofensele și acuzațiile lansate în spațiul public, nu de oricine, ci chiar de un candidat la postul de primar al orașului Bragadiru, aduc o umbră asupra activității pe care toți oamenii din primărie, au avut-o în această perioadă. ”Aduc o umbră și asupra calității umane și asupra modului în care gândește un candidat la cea mai înaltă funcție din administrația locală a orașului nostru”, a spus acesta.

Grigore Marian Dumitru a precizat că luna trecută a fost adoptat bugetul local, ceea ce a permis demararea investițiilor. ”Bineînțeles că cei care s-au opus tuturor proiectelor pe care le-am pus în programul de investiții au fost USR și PMP, reprezentat de Teodora Desagă, care spune că dorește să aducă îmbunătățiri localității și vieții cetățenilor din Bragadiru, dar când este vorba de proiecte de investiții se opune”, a precizat oficialul.

Numeroase proiecte sunt în lucru

Grigore Marian Dumitru a considerat că în aceste condiții, este cu atât mai importantă cunoașterea proiectelor de investiții care se derulează în orașul Bragadiru.

”Am dat drumul la repararea străzilor pietruite. Noi nu facem asfaltare, pentru că intrăm în programul Masterplan 2 – POIM 2, ceea ce înseamnă investiții privind extinderea rețelelor de apă și canal, având în vedere că orașul nostru mai are nevoie de 35 km de rețele de apă și 34 km de rețele de canalizare. Aceste străzi vor beneficia de investiții și nu vrem să spargem apoi asfaltul. Le reabilităm însă prin pietruire, cilindrare, astfel încât cetățenii să poată folosi străzile cât mai bune”, spune oficialul. O altă problemă cu care se confruntă administrația este reprezentată de străzile asfaltate care au nevoie de reparații ulterior unor lucrări efectuate pentru extinderea utilităților, precum branșamente de gaze, branșamente de curent electric, branșamente de apă.  ”Sunt incluse în proiectul de pietruire, reprofilare drumuri, udare, compactare și completare cu piatră spartă, 26 de străzi numai în Cartierul Independenței, cu excepția str. Gladiolelor, unde și acolo sunt probleme, dar am reabilitat-o, plus str. Ghidigeni, porțiunea dintre Topaz și stația de apă Apa Nova”, spune primarul interimar.

Pentru reabilitare – asfaltare, sunt propuse 16 străzi, între care străzile Parfumului, Dantelei (care face legătura cu linia 181), Ghidigeni, Primăverii, Anotimpului, Celofibrei, Alunului, Toamnei, Iernii, Cactusului.

Marea problemă este, potrivit edilului, cea a suprapunerilor de străzi, mai precis lipsa cadastrului. ”Am dat drumul la înștiințări în care cetățeanul este rugat să renunțe la porțiunea care este cedată, iar noi să ne ocupăm de restul, adică să facem operațiunea notarială, dezlipire și dezmembrare”, spune oficialul.

Ca prioritate este considerată și lucrarea ce presupune realizarea străzii Intrarea Diamantului, care va fi paralelă cu str. Cristalului, iar după ce va fi dată în funcțiune, va fi inclusă într-un plan de modernizare și sistematizare rutieră în Cartierul Independenței, care va fi finanțat din bugetul local. ”Este nevoie de str. Intrarea Diamantului pentru a disloca traficul rutier din zonă. Str. Cristalului va avea sens unic, iar Intrarea Diamantului va avea tot sens unic de descărcare a traficului. Se va intra pe ea, iar traficul va fi dus până pe Prelungirea Ghencea. Lucrarea a intrat în procedură de licitație, suntem în faza finală, finanțată din bugetul local. Așadar, anul acesta sperăm să înceapă și lucrările. De altfel, am trimis la CJ Ilfov solicitarea de a ne prelua câteva străzi, prin asociere, pentru a disloca traficul. Este vorba de str. Cristalului, Mărgelelor, Safirului și Ghidiceni, inclusiv str. Mărăcineni”, a mai spus primarul interimar.

De asemenea, CJ Ilfov a demarat deja proiectul de reabilitare a DJ 401A. ”Am avut o întâlnire pe data de 16 mai cu executantul lucrărilor și cu președintele CJI, în cadrul căreia am discutat modul de organizare a șantierului și demararea lucrărilor. O să avem o investiție destul de frumoasă, care înseamnă lărgirea DJ, piste de biciclete, trotuare, preluare canalizare ape pluviale, spațiu verde. Constructorul începe lucrările care sunt realizate de la intersecția cu DN și limita cu Măgurele pentru prima etapă, apoi în etapa a doua, de la intersecția cu DN până la limita cu Clinceni. Acesta este atributul exclusiv al CJI, dar și noi trebuie să fim alături de ei, cu tot ce au nevoie, inclusiv Poliție Locală etc”, spune edilul.

Primarul spune că în orașul Bragadiru sunt în lucru numeroase proiecte de anvergură, dar trebuie ținut cont de faptul că administrația se bazează momentan pe bugetul propriu.  ”Vorbim despre proiecte de anvergură care vor rezolva o parte dintre problemele orașului, cum este proiectul de extindere a rețelelor de apă și canal. Dar să nu uităm contextul acestui oraș care se mărește într-un ritm greu de controlat”, a spus primarul interimar.

Un oraș cu multe probleme care trebuie remediate

Administrarea orașu­lui Bragadiru este foarte dificilă, iar implementarea oricărui proiect se poate confrunta cu numeroase piedici. Un exemplu ar fi existența stâlpilor de energie electrică care aparțin Electrica, iar lucrările de exitindere sau de modernizare a infrastructurii trebuie să țină cont și de prezența acestora.  ”Am înțeles că se va lua în calcul îngroparea acestui sistem de transport al energiei electrice. Sunt multe alte lucruri de care trebuie să ținem cont. Până în 2008, Bragadiru avea o suprafață de circa 612 hectare și nu exista nicio construcție în Cartierul Independenței, în Scandinavia, în Preungirea Ghencea, adică în cartierele noi. Zona Cartierului Independenței a fost orezărie, au fost multe canale de desecare care erau necesare și teren inundabil. Înainte de 1989, în Cartierul Independenției erau două forme de proprietate, de stat și cooperatiste. Poprietatea aparținea IAS Bragadiru. În Cartierul Independenței, erau cananalele de desecare, canale de irigații, plus culturile de orez și de bumbac. După 1989, conform Legii 18 din 1991, au existat punerile în posesie. Fiecare cetățean și-a obținut drepturile în privința terenurilor pe care le-a avut. A început vânzarea masivă de terenuri în anii 1994-1995. S-au dezmembrat terenuri, s-au parcelat etc. Cetățenii care au cumpărat nu au știu ce a fost acolo. Când plouă, pânza freatică este aproape de suprafață, pivnițele sunt inundate. S-au făcut multe greșeli atunci, iar noi, cei de acum încercăm să reparăm aceste greșeli prin investiții, susținuți și de CJI cu un mare proiect de ape pluviale, cu trei bazine de retenție, două în zona Libertății și Plevnei, care acționează gravitational, și un bazin în zona Gliei, acesta urmând a fi cel mai mare bazin care va pompa apele pluviale din Cartierul Independenței, pe str. Delivezi spre râul Ciorogârla”, a explicat edilul. Vorbim de o investiție destul de mare care este gândită a fi realizată etapizat pentru a nu crea discomfort cetățenilor în timpul lucrărilor. Cartierul Independenției va intra de altfel într-un amplus proces de modernizare și de sistematizare a utilităților pentru că  majoritatea străzilor nu au apă și canal în această zonă.

Primarul spune că au fost multe alte erori care trebuie remediate. Înainte de Masterplanul 1, s-a luat în calcul o populație de circa 15.000 persoane, adică mult sub valoarea reală. Pentru că orașul Bragadiru s-a dezvoltat foarte mult, conductele sunt subdimensionate și sistemul de pompare a apelor uzate nu face față. Nici stația de epurare din zona veche a orașului nu mai face față. Edilul reclamă și lipsa de educație a cetățenilor. ”Nu știm să folosim apa și canalul. Se aruncă de toate, camere de cauciuc, scutece de unică folosință, pliante, purcei morți. Nici cetățeanul nu este educat. Știe că toaleta este folosită pentru un anume scop, dar se aruncă grăsimi, situație pe care o observăm în zona blocurilor, când se înfundă canalizarea, se crează dopuri de grăsime etc.  Practic, 80 la sută din inundații provin de la canalizarea care nu face față. ”Am solicitat la Apă și Canal să se facă inspecție în fiecare gospodărie pentru că există cetățeni care deversează apele pluviale din interiorul proprietăților în rețeaua de apă și canal.  Canalizarea este exclusiv pentru ape uzate, nu și pentru ape pluviale. Nu trebuie amestecate. Astfel de probleme trebuie rezolvate, ca și curățenia și disciplina în construcții”, mai spune oficialul.

Nu în ultimul rând, investițiile în educație reprezintă o prioritate pentru Primăria Bragadiru. Astfel, o investiție importantă este reprezentată de creșa cu program prelungit din Cartierul Independenței, amplasată pe str. Dealului. La aceasta se adaugă sala de sport, care este realizată din bugetul orașului și școala, instituție de învățământ care a fost recent vizitată de ministrul Educației și apreciată de acesta.