Combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale la educație pentru toți copiii de a frecventa grădinița și școala reprezintă obiective prioritare pentru administrația comunei Ștefăneștii de Jos. Nu este o noutate faptul că în prezent educația este un domeniu vulnerabil, mai ales în zonele rurale, iar statisticile demonstrează că elevii din învățământul primar și gimnazial părăsesc școala, cel mai adesea, din cauza sărăciei, a condițiilor oferite în instituțiile de învățământ și a costurilor ascunse ale educației. Primarul Ionel Robert Ștefan a știut foarte bine cu ce se confruntă în momentul preluării mandatului, alături de echipa sa, dar tocmai acest lucru l-a ambiționat să schimbe situația în zona de învățământ a comunei. Chiar dacă nu avut mult timp la dispoziție, se pare că lucrurile se mișcă de la o zi la alta, prind contur și pot fi cuantificate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print
Educația, ca și sănătatea, reprezintă un domeniu care nu dispune de resurse suficiente niciodată. Nevoile sunt permanente și extrem de mari. Dar pentru cei care înțeleg importanța acestor structuri în viața comunității, rezultatele sunt spectaculoase. Când ai spații de învățămât moderne, sigure, și copiii au unde să meargă cu plăcere la școală, iar părinții pot sta liniștiți că micuții lor, nu doar că învață astfel mai bine, dar sunt și la adăpost de primejdii, nu este greu să observi că întreaga comunitate înflorește.
Primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Ionel Robert Ștefan, investește în educație cu intensitate maximă, profitând de toate resursele pe care le are la dispoziție în acest sens.
Ștefăneștii de Jos dispune în prezent de două grădinițe cu program normal și două școli, în fapt un corp pentru învățământul primar, și un alt spațiu unde își desfășoară cursurile elevii din învățământul gimnazial.
Primarul, sprijinit de echipa sa și de Consiliul Local, dar și de Consiliul Județean, cu care au fost și sunt în derulare proiecte prin asociere, și-a propus să pună la punct toate unitățile de învățământ ale comunei. Mai mult, să crească numărul spațiilor destinate copiilor.
Practic, începând cu anul școlar 2020 – 2021, copiii comunei vor avea la dispoziție grădinițe și școli la un nivel european, așa cum este normal pentru o localitate aflată la doi pași de Capitala țării.
Grădinița cu program prelungit, aproape gata
Prima grădiniță cu program prelungit din comuna Ștefănești, situată în str. Făgăraș, este executată în proporție de 90%, adică mai sunt de finalizat finisajele interioare și dotările. Grădinița este construită de la zero și va fi funcțională din toamnă, cu trei grupe a câte 20 de copii. Grădinița va dispune de un loc de joacă, spații de parcare și, foarte important, va avea cele mai moderne materiale și sisteme de siguranță contra incendiilor.
Grădinița cu orar prelungit s-a realizat pe un teren de 1.697 mp, aflat la dispoziția primăriei pe strada Făgăraș. Investiția a fost întârziată de faptul că, în proiectul inițial, întocmit în timpul fostei administrații, suprafața clădirii depășea suprafața terenului și, prin urmare, a fost necesară modificarea proiectului, iar licitația a durat 6-7 luni de zile. Grădinița va avea trei săli de curs, fiecare cu propriul său dormitor, și o sală multifuncțională. Întreaga suprafață construită va avea 484 mp, suprafața desfășurată – 892 mp, iar finanțarea a fost asigurată printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov.
În prezent, mai funcționează două grădinițe cu program normal în str. Dudului și în str. Zorilor, care deservesc 100 de copii. Primarul Ionel Robert Ștefan spune că astfel se va acoperi necesarul prezent din localitate, dar pentru că populația este în creștere, în special tineri, are în vedere realizarea a încă două grădinițe cu program prelungit, una în locul celei ce funcționează în prezent în str. Zorilor, iar cea de a doua în Cartierul Nou.
”Ne-am orientat către acel loc pentru că sunt foarte mulți tineri, cu copii și există multe solicitări din partea cetățenilor. Cred că ar fi binevenită și o creșă, așadar dacă vor fi cerințe vom lua în calcul și dezvoltarea unui astfel de proiect”, ne-a spus primarul.
Reamintim că grădinița cu program normal din str. Dudului a fost reabilitată în totalitate termic, cu acoperiș nou, a fost creat un loc de joacă cu covor de tartan, cât și locuri de parcare.
În privința învățământului primar și gimnazial, Școala gimnazială nr. 1 din Ștefănești cu clasele 0 – VIII are două corpuri, Corp A – Școala Mare, cu clasele V-VIII și corp B – Școala Mică cu clasele 0 – IV. Ambele vor intra într-un amplu proces de modernizare, menit să ofere cele mai bune condiții de studiu atât elevilor, cât și cadrelor didactice.
Reabilitarea școlilor, proiect ambițios, dar realizabil
La Școala Mică din șos. Ștefănești nr. 130 s-a încheiat contractul de modernizare, pentru clasele 0-IV, ceea ce înseamnă efectuarea lucrărilor de finisaje, interior și exterior, reabilitare termică, schimbarea ferestrelor, a ușilor, acoperiș nou. În circa o lună și jumătate, lucrările vor începe. Într-o primă fază, lucrările vor fi executate pe exterior, pentru a nu afecta procesul de învățământ, urmând ca în vacanța de vară să se lucreze pe interior. Și curtea va fi amenajată, precum și sala de sport, care va fi izolată fonic deoarece este o sală foarte înaltă și cu o rezonanță greu de suportat și gestionat.
„Modernizarea Școlii Mici va consta în reabilitarea termică, se va reface partea de învelitori, precum și în lucrări interioare la structură, hidroizolație, schimbarea geamurilor termopan, se va monta gresie și faianță noi și un sistem de alarmare în caz de incendiu, se va efectua reabilitarea instalațiilor electrice și sanitare, precum și în achiziționarea de mobilier și dotări noi”, a precizat primarul.
Școala Mare, supraetajată
Școala Mare, cu clasele V – VIII, își va schimba complet aspectul. La Școala Mare, cea mai importantă lucrare o reprezintă supraetajarea, prin construirea a încă unui nivel, pentru suplimentarea numărului de clase. Pentru aceasta s-a luat în calcul chiar relocarea copiilor, deoarece proiectul de modernizare presupune supraetajarea clădirii, ceea ce implică și lucrări de consolidare a structurii de rezistență și construirea unor scări de acces, refacerea învelitorii, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și termice. Se vor construi rampe speciale pentru elevii cu dizabilități, se va realiza o nouă împrejmuire a unității de învățământ, se vor aduce dotări noi pentru laboratoarele de specialitate și cel de informatică. Pentru autorizarea ISU, se vor monta senzori de fum și hidranți interiori și exteriori.
”Cel mai probabil trebuie găsită o soluție de relocare a elevilor pentru a putea începe lucrările din acest an școlar. Școala Mare va avea și dotare completă. Vor fi laboratoare noi de biologie, geografie și istorie, o sală de muzică, o sală de informatică, o bibliotecă și patru clase se vor adăuga celor opt deja existente. Vom mai avea un cabinet medical și un cabinet de psihologie. Avem un cabinet medical la Școala Mică, dar ne trebuie și aici. Nu există sală de sport, dar intenționăm să construim lângă Școala Mare o sală de sport cu o suprafață utilă de 750 mp, adică o sală multifuncțională pentru activitățile sportive și chiar pentru serbări. Se poate juca la parametri normali handbal sau baschet. Noi ne-am dori o sală mai mare, dar din păcate nu avem spațiu”, ne-a explicat edilul, reiterând că astfel, practic toți copiii din comunitate vor avea din noul an școlar clădiri noi, moderne, igienizate, în grădinițe și școli, dotate și cu cabinete medicale.
Vorbind despre performanțele școlare și nevoile semnalate de părinți, primarul a precizat că există intenția și pentru realizarea unui afterschool la școala Cartierului Cosmopolis, unde este în curs de finalizare o școală modulară, care va intra în administrarea Primăriei Ștefăneștii de Jos. ”Școala cu clasele 0-IV este aproape finalizată, dar din păcate trebuie relocată pentru că cei de Distrigaz au spus că ar fi prea aproape de conducta de gaze din zonă și ridică probleme din punctul de vedere al specialiștilor în privința siguranței. Școala a fost construită de Cartierul Cosmopolis, dar va fi în administrația primăriei și a Consiliului Local Ștefănești”, a spus primarul.
La început de an școlar, toți elevii primesc ghiozdane echipate complet
Preocupările pentru viața cât mai bună a școlarilor nu se opresc aici. La începutul fiecărui an școlar, cei aproximativ 750 de copii din grădinițe și școli primesc ghiozdane complet echipate. După votarea bugetului, există intenția de a da și burse de studiu copiilor cu rezultate foarte bune la învățătură. Cuantumul burselor și modul în care vor fi alocate va fi discutat în Consiliul Local. În acest sens, a fost luată în calcul și aplicarea unui proiect care mai funcționează în alte zone ale județului, sau chiar în țară: elevul cu 10 note de 10 ar putea primi o excursie la mare sau la munte, la alegere. Aceasta se pare că este o metodă eficientă prin care copiii pot fi stimulați să vină la școală să învețe. Mai ales că școala se gândește și la activitățile extrașcolare concretizate prin excursii la Cetatea Râșnov și la Dino Parc cu elevii, activități sportive, precum tenis de masă sau campionat intern de fotbal la școală, cât și activități culturale.
Să nu uităm ziua de 1 iunie, un adevărat maraton al distracției și cadourilor pentru cei mici, care anul acesta este pregătit încă de acum pentru a treia ediție. Dacă anul trecut a însemnat aproximativ 400 de cadouri și pentru băieți și pentru fete, pe categorii de vârstă, vă dați seama că administrația comunei se pregătește temienic ca, la cea de-a treia ediție a Zilei Copilului, să ofere un spectacol și mai frumos, presărat cu numeroase surprize și cadouri.
”Atenția pentru copii este prioritară. De anul trecut, s-a alocat buget separat pentru consumabile: hârtie, cretă, soluții de igienizare, adică toate necesități de la clasă. Astfel, în unitățile școlare din Ștefănești nu este nevoie de fondul clasei. Profesorii nu apelează la părinți pentru necesarul la clasă, care la multe școli este susținut din afara școlii. Nu există motiv pentru fondul clasei, deoarece primăria susține toate cheltuielile. Practic, copiii au tot ce le trebuie și nu au motiv să nu vină la școală”, a subliniat edilul, precizând că, în plus, fiecare clasă de la ambele școli a fost dotată cu laptop și video proiector și este în lucru un proiect ce presupune achiziționarea unor table interactive și a unor imprimante.
Reamintim că Ștefăneștii au de curând și un parc pentru copii ce respectă standardele de siguranță iar suprafața este acoperită cu tartan, unde cei mici se pot distra de minune.
Ultima oră
Silviu Fota, administratorul școlilor, ne-a surprins în vizită, vineri, prin unitățile de învățământ și ne-a anunțat că era în plină derulare pregătire acțiunii de dezinsecție în toate corpurile de clădire din grădinițe și școli. ”Folosim substanțe agreate de Ministerul Sănătății, deci nu sunt pericole. Vrem să facem și o campanie de informare, pentru că absenteismul a crescut și sperăm să îi înștiințăm pe oameni să își aducă copiii cu încredere la școli, pentru că au făcut tot ce ține de prevenirea virozelor și a altor afecțiuni de sezon. Am primit din partea primăriei spirt, dezinfectanți, deci avem tot ce ne trebuie”, a spus administrator școlar. La rândul său, primarul a precizat că reprezentanții primăriei comunică foarte eficient cu cei ai școlii. ”În plus, noi nu facem niciodată rabat când vine vorba de lucruri de calitate, substanțe sau aparate pentru locuri de joacă agreate de UE, destinate copiilor. Deci nu facem rabat la calitate, pentru că pornim de la premisa că dacă trebuie să facem un lucru, acesta trebuie să fie foarte bun. Se face și verificarea zilnică a copiilor, datorită unui contract încheiat cu o clinică medicală, astfel că, zilnic, copiii sunt verificați de asistente în privința stării de sănătate și a igienei.