Snagov
Cel mai mare proiect de investiţii aprobat de administraţia locală a Snagovului, pentru acest an, este reţeaua de apă şi de canalizare care va fi construită în satul Tâncăbeşti. Realizat cu o componentă substanţială de fonduri europene, proiectul a devenit posibil după efectuarea unor studii de fezabilitate complexe.
Apă-canal şi iluminat public, pentru Tâncăbeşti
Cu o istorie de aproape un mileniu – numele său provenind din limba cumană, tancaba însemnând loc mlăştinos – satul Tâncăbeşti se schimbă de la o zi la alta. Din punct de vedere istoric, primele eforturi de modernizare a localităţii au fost făcute de fostul administrator al Băncii României, moşierul Ion Băicoianu. Acesta a construit în Tâncăbeşti şcoala, baia comunală, un dispensar, şcoala de arte şi meserii şi o bancă.
Primarul Marian Oancea şi echipa sa fac în prezent toate eforturile pentru a asigura locuitorilor Tâncăbeştiului condiţii de viaţă demne de secolul XXI. „Poate ritmul de dezvoltare al satului Tâncăbeşti nu a fost atât de alert ca în restul satelor arondate Snagovului, însă aceasta nu înseamnă că Tâncăbeştiul a fost uitat”, ne-a spus primarul Marian Oancea.
Unul dintre cele mai importante demersuri de dezvoltare a satului este construirea reţelei de apă şi de canalizare, care se va face din fonduri europene. În zona Jandarmeriei, vor începe, anul acesta, lucrările pentru construirea staţiilor de pompare. Primarul Oancea a explicat dificultăţile de care s-a lovit în efortul de demarare a lucrărilor pentru reţeaua de apă şi canalizare. „Studiile de fezabilitate, obligatorii înaintea începerii oricărui proiect, nu au fost atât de uşor de făcut, din cauza amplasării geografice a satului: o parte peste lac, o parte peste DN1. Studiile de fezabilitate trebuie să fie logice, pentru ca apoi, lucrările să fie logice. A fost necesară identificarea celor mai bune soluţii pentru a rezolva problemele tehnice identificate, cum ar fi modul în care se pot face legăturile pe sub lac, peste lac, pe sub DN, peste DN. Şi aceasta a implicat consultarea mai multor organisme de specialitate”, a afirmat primarul Oancea.
De asemenea, Tâncăbeştiul a fost primul sat al Snagovului unde a început schimbarea vechilor lămpi folosite la iluminatul public, cu unele moderne, pe LED-uri. „Strada Reînvierii este dovada concretă pentru acest lucru, căci are noile lămpi moderne. Mai mult, parcul fotovoltaic al societăţii care se ocupă de iluminatul public va fi amplasat tot în Tâncăbeşti”, a mai declarat Marian Oancea.
Şcoala moşierului, grija primarului
Unul dintre primele documente semnate de primarul Marian Oancea la preluarea mandatului, în 2012, a fost procesul-verbal de recepţie a lucrărilor de modernizare a şcolii construite de moşierul Băicoianu. O mică bijuterie arhitectonică a Ilfovului, şcoala a înregistrat şi momente mai puţin plăcute în istoria sa recentă. Astfel, în februarie 2015, 17 copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon. „A fost un moment pe care nu-l doresc niciunui primar. Ne-am frânt mâinile şi ne-am tot întrebat de unde putea să vină monoxidul de carbon. Centrala veche era la subsol şi fuseseră intoxicaţi şi copii de la etaj. Până când, la una dintre discuţiile cu cetăţenii din Tâncăbeşti, din acea perioadă, un fost miner cu competenţe de salvare în mină, Adrian Pârlog, locuitor al satului Tâncăbeşti, ne-a atras atenţia că, după miros, gazul nu provenea de la centrală, ci de la o … ciupercă. A fost o ciupercă care s-a impregnat în podea şi, în combinaţie cu linoleumul, plăcile de OSB şi substanţele folosite pentru lipire, emana un miros teribil”, şi-a amintit primarul Oancea.
Surpriza cea mare a apărut după ce a fost scos linoleumul care acoperea podeaua sălilor de clasă. „Tot molozul rezultat de la lucrările de modernizare nu fusese aruncat, ci depozitat între grinzile planşeului. Molozul acela a stat pe o scândură de 2,5 centimetri. Oricare dintre grinzi putea ceda şi molozul ar fi căzut în capul copiilor. Acum, şcoala are o şapă uşoară, elastică, amestecată cu polistiren şi deasupra este parchet de trafic intens. Investiţia a costat destul, dar siguranţa copiilor din Tâncăbeşti este nepreţuită. Evident, am schimbat şi centrala, care acum este de ultimă generaţie, iar copiii sunt mult mai în siguranţă şi datorită faptului că în şcoală au fost amplasate camere video de supraveghere”, a mai afirmat primarul Oancea.
Primarul Marian Oancea şi-a mai propus și demararea lucrărilor de extindere la grădiniţa amplasată lângă școală, unde va mai fi construită o clasă. Tot lângă şcoală, a fost construit şi terenul de fotbal cu gazon sintetic. „Foarte multă lume a cerut un teren de fotbal, a costat 1,7 miliarde lei vechi, este printre cele mai performante şi, anul acesta, îi vom adăuga şi o instalaţie de nocturnă”, a completat Marian Oancea.
Cabinet stomatologic şi cămin cultural renovat
Pe strada principală a satului, Ion Băicoianu, în foarte scurt timp va funcţiona un cabinet stomatologic, lângă farmacie. Spaţiul este în curs de renovare şi nu peste mult timp un tânăr stomatolog care-şi doreşte să profeseze într-un sat va putea ajuta localnicii cu probleme dentare.
O altă realizare a primarului Oancea este renovarea căminului cultural al satului Tâncăbeşti. În 2012, acesta era o ruină. Astăzi oricine trece pe stradă vede o clădire bine întreţinută. „După Sărbătorile Pascale, ceea ce vedeţi în curtea căminului va dispărea şi societatea primăriei va realiza un loc de joacă pentru copii. Lucrarea are finanţare prinsă în buget. Apoi, pasul următor va fi un al doilea loc de joacă, în spaţiul denumit de localnici „La poieniţă”. În partea aceasta a căminului cultural, imediat de la intrare, va funcţiona un magazin”, a spus primarul Oancea.
Drumurile pietruite vor fi asfaltate cât de curând
Amplasarea specială a satului Tâncăbeşti, de o parte şi de alta a DN1, a îngreunat foarte mulţi ani circulaţia localnicilor, nevoiţi să meargă până la Ciolpani pentru a întoarce şi a intra pe străzile unde au casele. Aşa că administraţia a creat două noi drumuri, mini-centuri ale satului. Întâi a fost pietruit Drumul Ţarinei, pe sensul de mers către Ploieşti şi apoi, în satul vechi, pe partea de întoarcere către Bucureşti, a fost creată strada Anatol Vieru.
Drumurile sunt practicabile, dar starea lor nu‑l mulţumeşte pe primarul Oancea: „Ştiu că pentru 2016 să te lauzi cu drumuri pietruite nu este o mare realizare. Totuşi, în momentul construirii acestor drumuri pietruirea a fost singura posibilitate, având în vedere că în Tâncăbeşti nu există apă şi canal şi am calculat că ar fi fost distrus asfaltul când introduceam reţelele de utilităţi. Între timp, s-a avansat soluţia ca ţevile să fie şi pe laterale, aşa că, la rectificarea bugetară viitoare, vom face tot efortul financiar pentru a asfalta aceste două drumuri, care vor avea sens unic, în final”.
Blocul de la Avicola intră în reabilitare
Marian Oancea a mai anunţat că blocul de la Avicola va intra în reabilitare cât de curând, la fel ca şi alte două blocuri din sat, B-urile de la intrarea în Tâncăbeşti. Mai mult, blocul de la Avicola va fi racordat la sistemul de canalizare, iar în bugetul local sunt alocaţi 35.000 lei pentru această operaţiune. Da, schimbarea continuă la Tâncăbeşti. Se vor deschide şantiere, va fi praf şi poate noroi, dar nimic nu se poate face altfel. Şi nici peste noapte.